Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány

A gazdasági növekedéssel hazánk az Európai Unió legjobbjai között van Tállai András szerint.

2022. 12. 05. 15:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban. Úgy vélte, „fals tervek alapján, boszorkánykonyhában kifőzött, nem létező statisztikák szerint” számolták ki a költségvetést. Mint fogalmazott, valakinek meg kellene cáfolnia a jegybank elnökének szavait, aki „elképesztő erejű vádbeszédet” mondott a gazdaság helyzetéről. Z. Kárpát felszólította a kormányt, hogy az alaptörvényben védjék meg a magyar forintot, a multinacionális érdekek képviselete helyett pedig álljanak a magyar kisvállalkozók és a magyar családok mellé.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára arról tájékoztatta a baloldali képviselőt, hogy a Magyar Nemzeti Banknak nincs kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, mert a jegybank független intézmény, és a véleményét is függetlenül, szabadon mondhatja el. Ezért az államtitkár inkább a kormány elmúlt tizenkét évben felmutatott eredményeit taglalta, megemlítve, hogy a gazdasági növekedés meghaladja a négy százalékot, a munkavállalók száma pedig a 4,7 milliót. Emlékeztetett, hogy 

a magyar kormány már kétszer jól vezette át az országot a válságokon, példaként említve, amikor 2009-ben csődközeli állapotban volt Magyarország a baloldal regnálásának idején, illetve amikor a Fidesz-kormány 2012-ben és 2013-ban egyensúlyi növekedési pályára állította hazánkat. 

Tállai András úgy érvelt, hogy teljesítményorientálttá alakították a gazdaságot adócsökkentésekkel, ezért jó az egykulcsos adó, amivel egyre több jövedelemhez lehet jutni. Gazdasági növekedés szempontjából az EU legjobban növekedő országa voltunk, amit az orosz–ukrán konfliktus tönkretett, ezt megfejelte az Európai Unió rossz gazdaságpolitikája – idézte fel. Ennek ellenére 

hazánk teljesítménye 4,1 százalékos növekedéssel az EU legjobbjai között van, illetve az uniós adócsökkentési rangsorban is első helyen áll Magyarország, de az OECD-országok adóverseny-képességi listáján szintén nagyon jó helyezést értünk el. 

Nagy eredmény a 28 százalékos beruházási ráta, a kilencszázalékos társasági adó, és a legnagyobb beruházások is hozzánk érkeznek – zárta felszólalását az államtitkár.

Borítókép: Tállai András (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.