A dollárbaloldal vissza akarja hozni a Gyurcsány-világot: földadó, díjemelések, sarcok

Gyurcsány emberei, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és a többiek nem ismernek más politikát, csak elvenni a pénzt az emberektől.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2023. 01. 09. 10:17
null
20211017 Budapest Márki-Zay Péter (képen), Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztás eredményvárója az Anker közben. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, ha elfogynak a guruló dollárok a baloldalon, akkor Gyurcsányék a magyarokat sarcolnák, hogy ők jól éljenek – hívta fel a figyelmet az Origó.

Ahogyan arról a lap tájékoztatott: Márki-Zay Péter földadót vezetett be Hódmezővásárhelyen, ami akár 100 milliós terhet is jelenthet az amúgy is nehéz helyzetben lévő gazdáknak.

Karácsony Budapesten a parkolási díjakat emeli drasztikus mértékben. Valójában egyik sem meglepő. A dollárbaloldal ugyanis csak a magyarok megsarcolását, az adó- és díjemeléseket ismeri, épp úgy, ahogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején volt – emlékeztetett írásában az Origó

A hírportál rámutatott: úgy tűnik, kezdenek elfogyni az Amerikából érkezett guruló dollárok, a hárommilliárd forintnyi külföldi zsold, ezért – ahogy arról a lap korábban is beszámolt: Márki-Zay Péter és a dollárbaloldal a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idejéből jól ismert sarcokhoz és adóemelésekhez fordul.

Január elsejétől Hódmezővásárhelyen például minden helyi szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak hektáronként csaknem tízezer forint adót kell fizetnie. Tehát ismét megmutatkozik a baloldal valódi arca, és Márki-Zay követi a gyurcsányi vonalat: adóemeléssel sarcolja a magyarokat.

A bukott Márki-Zay Péter a baloldal klasszikus, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idejéből jól ismert adóemeléseihez fordul (Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter)

A hódmezővásárhelyi gazdák bosszúhadjáratnak tartják, hogy Márki-Zay Péter bukott miniszterelnök-jelölt kezdeményezésére földadót vetettek ki rájuk. Úgy vélik, hogy az igazságtalan sarc súlyos versenyhátrányt okoz az amúgy is komoly nehézségekkel küzdő termelőknek, akik végső soron kénytelenek lesznek a termékek áraiba beépíteni az adót, ami láncreakciót indít el, és élelmiszerár-emelkedést okoz majd.

Márki-Zay lépése azonban egyáltalán nem meglepő, hiszen csak követi a gyurcsányi mintát: adóemelésekkel, pluszterhekkel sújtja a magyarokat.

Emlékezetes, Gyurcsány Ferenc és a baloldal kormányzása idején, 2002 és 2010 között több mint 40 alkalommal emeltek adót a baloldali kormányok.

Emellett emelték a rezsiárakat, eltörölték a családi adókedvezményt az egy- és kétgyerekes családok esetében, a 13. havi bért és nyugdíjat is.

Karácsony Gergely is ezt az utat követi

Emlékezetes, tavaly szeptemberben a fővárosban brutálisan megdrágították a parkolást, sőt új fizetős övezeteket is kijelöltek.

Miután a baloldali városvezetés nem építette ki azokat a közlekedési alternatívákat, ahova az autósok át tudtak volna szokni, így az intézkedés nem jelentett mást, mint egy megemelt és kötelezően befizetendő sarcot, amit azóta is fizetnek az autósok.

Karácsony Gergely az autósokat sarcolja (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ugyanis miután Karácsonyék látták, hogy az autósoknak nincs lehetősége más közlekedési módra váltani, a parkolási díj biztos bevételt jelentő sarcnak bizonyult. Azóta Budapest belvárosában a parkolási díj eléri az óránkénti 600 forintot is, ráadásul különböző trükkös módszerekkel még jobban lehúzza a városvezetés azokat, akiket csak lehet. Sok helyen ugyanis este 10-ig kell parkolódíjat fizetni, ezért háromnegyed tízkor parkolóőrök hada indul el, hogy büntetéseket rójon ki azokra, akik erről megfeledkeznek. 

Karácsony Gergely főpolgármester egyébként nem csak ezzel az intézkedésével nehezítette meg az autósok életét. Korábban az átgondolatlanul, egyszerre elindított beruházások, a kerékpárutak, a hatalmas dugók és a dugódíj bevezetésének gyanúja mind-mind azt éreztetik a fővárosban közlekedőkkel, hogy ők nem számítanak a baloldalnak.

A járvány alatt is az embereket sarcolta a dollárbaloldal

Miközben a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt a kormány jelentős adókedvezményekkel, adóelengedéssel és támogatásokkal segítette a vállalkozásokat, munkavállalókat és családokat, addig baloldali polgármesterek, kihasználva a rendkívüli jogrend adta lehetőségeket, egyszemélyben adóemelésekről, új adónemek bevezetéséről, díjemelésekről döntöttek – emlékeztetett az Origó. 

Salgótarjánban például az idegenforgalmiadó-emelést, az új típusú telekadót és a parkolási díjat 33 százalékkal megemelő önkormányzati megszorításokat a szocialista polgármester sajátos módon „gazdaságélénkítő” csomagnak nevezte el.

Olyan, a turizmus-vendéglátás ágazat válsága által komolyan érintett városrészben, mint Budavár Budapest I. kerülete a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjat háromszorosára emelte, de díjat emeltek Vácott is. A Budapestre érkező turisták elmaradásának különösképpen kitett VII. kerület, Erzsébetváros önkormányzata a kijárási tilalom idejére is kiszámlázta a terasszal rendelkező vendéglátóhelyek korábbi közterület-használati díjának 30 százalékát, amit az érintetteknek a legtöbb esetben nulla bevételük ellenére kellett kifizetniük.

Az adó- és közterület-használati díjemeléseken túl – amelyek egy részének gyakorlatba ültetését a kormányzati rendeletek megakadályozták – több baloldali vezetésű önkormányzat megszorító intézkedéseket léptetett életbe.

Ezek a megszorítások elsősorban az önkormányzatoknál, önkormányzati háttérintézményeknél, illetve az önkormányzati tulajdonú vagy fenntartású cégeknél dolgozó munkavállalókat érintették, akiket elbocsátottak, vagy bérüket, jövedelmüket csökkentették.

Ilyen intézkedésekre többek között Vácott, Ózdon, Nagykanizsán, Siófokon, Tatabányán, Dunaújvárosban, Hódmezővásárhelyen, a fővárosi önkormányzat szintjén, valamint a VII., VIII., XI. és XVIII. kerületben került sor.

Az önkormányzati megszorító intézkedések egy másik formája pedig az intézménybezárás volt. Óvodákat zártak be többek között Pécsett és Siófokon, illetve a „nem barátinak” minősített civil és egyházi szervezetek támogatását is csökkentették vagy megvonták több helyen.

A baloldal tehát láthatóan mit sem változott, amikor csak lehetősége nyílik rá, adót és díjakat emel, megszorításokat vezet be, és épp ebbe a sorba állt be Márki-Zay Péter is. 

Borítókép: Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztási eredményvárója az Anker közben (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.