A gyerekek között terjed a legjobban az influenza

A múlt héten csaknem 24 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 11:55
Feketéné Zeke Ildikó
Nógrádszakál, 2019. október 25. Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifõorvos influenza elleni védõoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szûrõvizsgálatokat elnevezésû program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év harmadik hetében 185 400 beteg fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. Közülük 23 800 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést: 

35 százalékuk gyerek, 31,1 százalék 15–34 éves, 23,1 százalék 35–59 éves, 10,8 százalék pedig 60 éven felüli.

Január 16. és 22. között tíz közigazgatási területen nőtt, hatban csökkent és négyben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest. A legtöbb beteg Győr–Moson–Sopron és Békés vármegyében volt, a legkevesebb pedig Vas és Bács–Kiskun vármegyében.

Az NNK laboratóriumába 208 betegtől érkezett légúti minta. Az orvosok által beküldött 134 mintából harmincnál az influenza valamelyik típusát, tizenháromnál a koronavírust és szintén tizenháromnál a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett, egy Komárom–Esztergom vármegyei óvodából, ahol a három minta mindegyikében az RSV-t igazolták.

A múlt héten 211-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt. Közülük 38 beteg kapott intenzív ellátást. A kórházi ápolást igénylők 43,6 százaléka kétéves vagy fiatalabb, 32,2 százaléka hatvanéves vagy idősebb volt.

A kórházba felvettek közül 39 betegnél az RSV, 38 betegnél a SARS–CoV–2 és tíz betegnél az influenza A vírus kóroki szerepét igazolták. Az RSV-pozitív betegek 74,4 százaléka kétéves vagy fiatalabb, a koronavírus-fertőzöttek 84,2 százaléka hatvanéves vagy idősebb volt. Az influenzás betegek hatvan százaléka legfeljebb ötéves kisgyerek – tudatta az NNK.

Borítókép: vizsgálóbusz Nógrádszakálban 2019. október 25-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.