Egy hét leforgása alatt mondott ellent magának Márki-Zay a külföldi támogatásokról

Márki-Zay egy hét leforgása alatt mondott ellent korábbi állításának: először azt állította, március 28-án állapodtak meg az amerikai pénzekről, majd néhány nap múlva már úgy emlékezett, hogy mégis inkább március közepén – olvasható a Drót.info cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: Drot.Info2023. 01. 11. 9:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyenes Beszéd november 24-i adásában Márki-Zay az ellenzék választási programfüzetét idézve azt állította, az amerikai mikroadományozók – akik néha mégiscsak inkább intézmények voltak – tisztában voltak a baloldal ajánlatával, és annak ismeretében adakoztak.

De akkor miért mondta korábban, hogy nem kértek semmit a pénzért, hogyha ezeket kérték, ezekben megállapodtak?  – tette fel a kérdést az ATV műsorvezetője.

Nem kértek, ezt kínáltuk, ez teljesen publikus volt. Mi elmondtuk, hogy mit akarunk csinálni, és azok az emberek, akik nekünk pénzt adtak, azok ezt támogatták, hiszen tudták, hogy mi a célunk

 – válaszolt Márki-Zay Péter.

Majd csak ezt követően döntöttek úgy, hogy 3 milliárd forintnyi dollárt tolnak bele a kultúraváltó miniszterelnök-jelölt kampányába. Sajnos azonban az időpontok nem stimmelnek. 

Az ellenzék ugyanis március 9-én mutatta be a programját, az első dollárok azonban már bő egy héttel korábban, március 1-jén az ellenzékközeli zsebekbe gurultak. 

Azaz Márki-Zay állítása, miszerint amerikai támogatóik csak a nyilvános választási ajánlatuk ismeretében utaltak, nem állja ki a valóság próbáját.

Emellett Márki-Zay Péter azt sem tudta pontosan felidézni, hogy mikor szerződött le az Action for Democracyval (AD). Ami azért lényeges kérdés, mert a Nemzeti Információs Központ anyagából világosan kiderül, hogy Korányiék először március 22-én utaltak a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak. Csakhogy Márki-Zay a már említett november 24-i adásban még úgy emlékezett vissza, hogy csak az első pénzügyi tranzakciót követően egy héttel kötötték meg az együttműködési szerződést az AD-vel.

Tehát ez azt jelenti, hogy február huszonvalahanyadikán alakult [az AD], ha jól emlékszem, ez volt az anyagukban, és mi március huszonvalahanyadikán, én 28. talán, írtuk alá a szerződést.

Ha valóban igaz az állítása, hogy március 28-án kötötték meg a szerződést, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy élő és aláírt kontraktus hiányában mégis hogyan, mire alapozva utalt az AD Márki-Zay mozgalmának? A problémát vélhetően Márki-Zay is felismerhette, nem telt bele ugyanis egy hét, és november 29-én már mégis inkább úgy emlékezett az ATV-ben, hogy nem is 28-án, hanem március közepén állapodtak meg Korányival.

És ennek megfelelően kötöttük meg a szerződést, mire mind a két fél elfogadta, addigra… hát ez, hogy mondjam, már március közepe táján volt ez.

Az eredeti cikk Bizonyítjuk: Márki-Zay már arra sem emlékszik, mikor mit kamuzott az amerikai dollárokról címmel a Drót.infón olvasható.

Borítókép: Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.