Fogyókúrás eszközként használják, hiánycikk lett az Ozempic

Világszerte hiánycikké vált az egyik 2-es típusú cukorbetegség kezelésére ajánlott Ozempic gyógyszer, amelyet egyre többen használnak fogyókúrás eszközként. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra figyelmeztet: senki ne használja ok nélkül a készítményt, mert ezzel veszélyeztetik a valóban beteg emberek terápiáját.

2023. 01. 31. 14:54
Obese Woman Measuring Weight Loss Progress
Obese Woman Measuring Weight Loss Progress Forrás: 123RF

Világszerte hiánycikké vált az egyik 2-es típusú cukorbetegség kezelésére ajánlott Ozempic gyógyszer, amelyet egyre többen használnak fogyókúrás eszközként. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra figyelmeztet: senki ne használja ok nélkül a készítményt, mert ezzel veszélyeztetik a valóban beteg emberek terápiáját.

Injekcióval a kezében, több tíz kilogramm felesleggel pózol egy fiatal nő a TikTok közösségi oldalon, majd azt is megmutatja, hogyan és hova kell beadni a készítményt. A következő videóján pedig már azt láthatjuk, hogy elégedetten, csinosan forog körbe, amit a gyógyszernek köszönhet.

Több ezer ilyen és ehhez hasonló történetet, videót és fotót találunk még a videómegosztó oldalon, köztük olyanok is vannak, akik nem titkolják, nem a diabétesz kezelésére használják az Ozempic nevű gyógyszert, és nem életmódváltás vagy rendszeres sport áll a radikális változásuk mögött.

 Az Ozempic hashtag közel négyszázmillió megtekintésnél jár, és ez a szám folyamatosan növekszik. A Face­bookon pedig több tízezer követőjük van a szer fogyasztó hatásával foglalkozó csoportoknak.

Ezt a gyógyszert azonban nem fogyasztó hatású terméknek szánta a gyártó, hanem a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. 

A gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid az agy azon területeit veszi célba, amelyek szabályozzák többek között az étvágyat is. A felhasználók így gyorsabban éreznek jóllakottságot, ami fogyáshoz vezethet. A gyógyszer hiába vényköteles, a legtöbben gond nélkül megoldják, hogy hozzájussanak. Emiatt azonban világszerte hiánycikké vált az Ozempic. A hatóságok éppen ezért felszólították az egészségügyi szakembereket, hogy hagyjanak fel a receptek írásával.

– Az élelmezés-egészségügyi intézetnek nincs hatásköre a kezelőorvosok receptírási gyakorlatát ellenőrizni, de szeretnénk nyomatékosan hangsúlyozni, hogy az engedély nélküli indikáción túli gyógyszerrendelés túl azon, hogy Magyarországon tilos, a szűkös ellátási helyzetben azoknak a terápiához való hozzájutását is veszélyezteti, akik ténylegesen rászorulnak a gyógyszerre – fogalmazott lapunknak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Kiemelték: az Ozempic nevű készítmény a diéta és a testmozgás kiegészítéseként, a nem megfelelően kontrollált 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek kezelésére javallott. Egyéb indikációban – például fogyásra – történő alkalmazása indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak minősül, mely Magyarországon engedélyköteles.

– Elmondható – és ez nemcsak Magyarországot, hanem az unió többi tagállamát is érintő globális probléma –, hogy a gyártó nehezen tud lépést tartani az Ozempic iránt megnövekedett kereslettel, így időről időre hiányhelyzetek alakulnak ki, és ilyenek a továbbiakban is várhatók – tették hozzá. A készítményből több hatáserősség létezik, ebből a fél milligrammos esetében február 17-ig áll fenn hivatalosan bejelentett hiány. Ezért a gyártó az Európai Gyógyszerügynökséggel és az OGYÉI-vel együttműködve közös felhívást fogalmazott meg a szakembereknek, amelyben együttműködésüket kéri egyrészt a betegek ellátási helyzetről történő tájékoztatásában, másrészt azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a kockázata annak, hogy Ozempic-készletük kimerül, kérik: biztonságosan állítsák át más hasonló terápiára vagy megítélés alapján más megfelelő alternatív kezelésre.

A francia nemzeti gyógyszerbiztonsági hivatal és az Egyesült Királyság hasonló utasításokat adott ki szep­temberben, sürgetve az orvosokat, hogy csak olyan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára írják fel a gyógyszert, akiknek a kórtörténetében stroke vagy szívbetegség szerepel. Az Ozempic gyártója pedig a közleményében közölte, hogy komolyan veszi a hiányt, és tavaly másfél milliárd eurót fektetett be termelési kapacitásának bővítésébe.

Bár a gyógyszer nem kapott fogyókúrás engedélyt, két évvel ezelőtt az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) jóváhagyta a szemaglutid használatát, és elhízott vagy túlsúlyos felnőttek krónikus testtömegkezelésére ajánlja azoknak, akik a súlyproblémáik mellett magas vérnyomással, 2-es típusú cukorbetegséggel vagy magas koleszterinszinttel küzdenek. 

Mint minden gyógyszernek, ennek a szernek is számos mellékhatása lehet, főképp ha szedése indokolatlan: az eddigi tapasztalatok szerint van, akinek csupán enyhe emésztési problémát, míg másoknak súlyos székrekedést és hasnyálmirigy-gyulladást okoz.

Borítókép: illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.