Magyar összefogás a Kárpátalján élőkért

Potápi Árpád János a Rákóczi Szövetség táborában köszöntötte a háború sújtotta területekről érkezett diákokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 16:10
POTÁPI Árpád János
Ukrajnai háború - Kárpátaljai diákok a Rákóczi Szövetség táborában Sátoraljaújhelyen Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar nemzet minden része összefogott annak érdekében, hogy segítse a Kárpátalján élő magyarságot – jelentette ki Potápi Árpád János Sátoraljaújhelyen. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Rákóczi Szövetség táborában köszönetet mondott azért, hogy örömet szereztek a diákoknak, akik így ki tudtak szakadni a háború sújtotta Ukrajna nehézségekkel teli hétköznapjaiból.

– Remélem, hogy nemcsak egy hetet tudnak majd eltölteni az év során Magyarországon, hanem hasonló táborokat akár itt, vagy a Balaton mellett is tudunk szervezni – mondta az államtitkár.

A Felvidéken, Magyarországon, Erdélyben élő, sőt a jóval távolabbi szerbiai, horvátországi, szlovéniai magyarok is összefogtak annak érdekében, hogy „ami segítséget csak tudunk nyújtani, azt megtegyük” – mondta Potápi Árpád János, hangsúlyozva: a kormány, az egyházak, a karitatív szervezetek és az önkormányzatok is segítenek ebben.

Kitért arra, hogy a lassan egy éve tartó háború nehéz helyzet elé állítja Kárpátalját és a térséget. Hangsúlyozta: még inkább így van ez az ott élő gyermekekkel, akiknek a 82 százaléka most is a kárpátaljai magyar intézményekbe jár.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kifejtette: a tábor első turnusában kollégista diákok érkeztek Sátoraljaújhelyre, ezen a héten pedig a Felső-Tisza-vidékről, illetve a nagyszőlősi járásból jöttek a résztvevők. A jövő héten a beregszászi térségből érkeznek diákok, de ellátogatnak majd a táborba Ungvárról és környékéről, továbbá a munkácsi járásból is – részletezte, hozzátéve: február 17-ig minden héten 250 diákot várnak Sátoraljaújhelyre. Beszélt arról is, hogy február második hetében az ungvári magyar főkonzulátus segítségével közel ötven olyan ukrán diák érkezik a táborba, akinek a szülei katonák, rendőrök. Egy olyan hetet szeretnének biztosítani nekik, hogy érezzék: Magyarország és az itt élő emberek mindenkinek segítenek, aki bajba kerül – mutatott rá Csáky Csongor.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott többször is felszólalt a kárpátaljai magyarság védelmében. Tarthatatlannak nevezte azt, hogy miközben Ukrajna háborút vív az oroszokkal, a munkácsi járás vezetője a nemzeti kisebbségekkel, elsősorban a magyarokkal szembeni fellépést szorgalmazza. 

Kijelentette: „a magyar nemzeti összefogás és egymás támogatása az egyetlen járható útja annak, hogy meglévő jogainkkal maximálisan élhessünk és előreléphessünk, annak érdekében, hogy a külhoni magyar közösségek saját akaratuk szerint új jogi, igazgatási kereteket teremthessenek szülőföldjükön”.

Borítókép: Potápi Árpád János köszönti a kárpátaljai diákokat a Rákóczi Szövetség táborában Sátoraljaújhelyen (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.