Tagadnak a milliárdos brutális megölésével vádolt klántagok

Elkezdődött a pere azoknak a szervezett bűnözőknek, akik a vád szerint a vagyonáért megfojtottak egy budai milliárdost és a holttestét fel is gyújtották. A vád szerint a hírhedt M. klán két tagja, M. Zsolt és K. József a Baranya megyei Bár községben lévő kastélyában ölte meg az áldozatot. A vád előre kitervelten nyereségvágyból, aljas indokból vagy célból elkövetett emberölés. M. Zsolt és K. József tagadja a bűncselekmény elkövetését.

2023. 01. 05. 19:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új év első hetében három tárgyalási napon kezdődött meg a bizonyítási eljárás a hírhedt M. klán két tagja ellen előre kitervelten nyereségvágyból, aljas indokból vagy célból elkövetett emberölés miatt a Pécsi Törvényszéken. M. Zsolt és K. József tavaly novemberben az előkészítő ülésen is tagadta a bűncselekmények elkövetését, így nem volt meglepetés, hogy ezúttal sem akarnak tudni semmiről. 

Mindketten kitartanak amellett, hogy semmi rosszat nem tettek azzal a budai milliárdossal, akit a vád szerint megfojtottak és felgyújtottak. Az ügyészség a vádiratban életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottakra.

A vádirat szerint a színesfémüzletekből milliárdossá lett, rendkívül jó anyagi körülmények között élő sértett férfi élettársa 2018-ban meghalt, amelyet a sértett nem tudott feldolgozni, az alkoholba menekült. Ezt kihasználva pedig bűnözői csoportok „szálltak rá”, élősködtek rajta.

A két vádlott 2020 tavaszán költözött be a sértett budai, hegyvidéki villájába. Elhatározták, hogy a sértettet megölik és megszerzik a vagyonát. Ezért a sértett gyógyszereit és egyéb, más gyógyszereket orvosi javaslat, ellenőrzés és a férfi tudta nélkül alkoholban feloldva itatták meg vele. 

A vádlottak többféleképpen próbáltak a sértett vagyonához hozzájutni. Többek között a férfi tudta nélkül, a cégének egyik telephelyéről értékesítettek nagy mennyiségű fémhulladékot. A sértett értékpapírjainak egy részét is megpróbálták eladni, közel 180 millió forintért.

A sértett 2020 júniusától gondnokság alatt állt. Ekkor a vádlottak őt a bári kastélyába költöztették, ahonnan hónapokon keresztül, több tíz millió forint értékben tulajdonítottak el bútorokat, borokat. 

Itt, a bári Sauska-kastélyban vesztette életét a tulajdonos magyar milliárdos, akire rágyújtották a kúriát. Forrás: Privátkopó.info

Ekkortól a vádlottak a férfit gyakorlatilag fogva tartották, bántalmazták. A sértettnek 2020 augusztusában a rendőrségen, illetve a járási hivatalban meg kellett volna jelennie, amit a vádlottak mindenképpen meg akartak akadályozni. Elhatározták, hogy megölik a milliárdost. Előzetes megállapodásuknak megfelelően az egyik férfi – hogy a gyanút magukról elterelje – Budapestre utazott, meghagyva a másik vádlottnak, hogy a tervüket hajtsa végre. A másik vádlott éjszaka megfojtotta a sértettet, utána a kastélyát felgyújtotta.

Az első tanú, egy budapesti ügyvéd korábban több éven keresztül az áldozat cégeinek ügyeit intézte, és jó barátságba került a megbízójával. A Bama.hu szerint a férfi a törvényszéken elmondta: a megbízójának több cége volt, amely optikai kábelekkel, postahivatalok építésével foglalkozott. Arra a kérdésre, hogy mennyi vagyona volt az elhunytak, azt válaszolta: amikor a korábbi vállalkozásait (optikai kábelek, épületek építése) abbahagyta, tőzsdézni kezdett, és például egy részvénycsomag eladásából több millió eurós bevétele volt. Ugyanakkor az áldozat nem volt költekező típus, nem szórta a pénzt, odafigyelt a vagyonára. A férfi viselkedésében jelentős változás élettársa súlyos betegsége, majd halála után történt. A férfi sokszor a pohár fenekére nézett, illetve kétes hírű nőket fogadott a budapesti villájában. Ekkor környékezte meg őt a két vádlott. A bizonyítási eljárás márciusban folytatódik.

Az M. klán

A nemzetiségi és rokoni alapon szerveződött M. klán az ezredforduló táján lányokat futtatott az M5-ös autópálya mentén, akiket sokszor vertek és kínoztak, egyikük ujjpercét állítólag le is vágták. A bűnszervezet az M5-ös út környékéről előbb Budapestre parancsolta a lányokat, majd „jól fizető, törvényes munkát” ajánlva, eladta őket Spanyolországba. Az áldozatok számára csak Barcelonában derült ki, hogy spanyol bártulajdonosok rabszolgái lettek, és prostituáltként kell dolgozniuk. A 2005-ös bírósági tudósítások szerint a klán elfogott tagjait – köztük a három M. testvért –, köztük a mostani ügy egyik vádlottját, Zsoltot öt és nyolc év közötti fegyházra ítélték.

Borítókép: A két vádlott elfogása után (Fotók: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.