időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo
A gyereket érintő iskolai szexuális botrányok nyomán lépett az alapvető jogok biztosa

Átfogó ombudsmani vizsgálat a közoktatási intézményekben

Szemán László János
2023.02.27. 14:39 2023.02.27. 14:57
Átfogó ombudsmani vizsgálat a közoktatási intézményekben

Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz, szögezte le lapunkhoz eljuttatott közleményében Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben. A vizsgálat a napokban kirobbant gyerek-, illetve kiskorúakat érintő, iskolai szexuális botrányok következménye.

Hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben, közölte ma lapunkkal Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. A vizsgálat összefüggésben van a napokban kirobbant, gyerek- és fiatalkorúakat érintő, iskolai szexuális botrányokkal.

 

Az ombudsman elöljáróban leszögezte: 

„Az elmúlt hetekben korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg társadalmunkat. Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek.”

Magyarország alaptörvényének XV. és XVI. cikke deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény 46. § (2) bekezdése szerint a gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben. A 46. § (3) bekezdése alapján a gyermeknek, a tanulónak joga többek között, hogy a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák – emlékeztetett Kozma Ákos.

 

Az ombudsman kiemelte: az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerint az alapvető jogok biztosa tevékenysége során – különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával – megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére.


– Fenti kötelezettségemből fakadóan hivatalból átfogó vizsgálatot indítottam a közoktatási intézményekben a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzése érdekében – fogalmazott az alapvető jogok biztosa.

Kozma Ákos kéri a köznevelési intézmények vezetőit, segítsék elő, hogy a felhívás az érintettek minél szélesebb köréhez eljuthasson.
 

Itt jelenthetik a sérelmeket

A biztos tájékoztatja az érintett szülőket, gyermeket és pedagógusokat, hogy a gyermekek jogainak sérelme vagy annak veszélye esetén lehetőségük van akár elektronikus formában a [email protected] címen, akár személyesen a fővárosi ügyfélszolgálaton vagy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala tavaly megnyílt területi irodáiban (Győr, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs) kérniük az eljárását. A bejelentéseket továbbá ingyenes zöldszámukon is fogadják: +36-80-215-000.

Borítókép: Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa átfogó vizsgálatot indított (Fotó: Mirkó István)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.