Bűnszervezet uralta a gyógyászati segédeszközök piacát

Egyre terebélyesebbé válik az a szervezett bűnbanda, ami a gyógyászati segédeszközök piacát uralva milliós kárt okozott az egészségügyi költségvetésnek. A banda felszámolása tavaly november óta tart. A Nemzeti Védelmi Szolgálat titkosszolgálati módszerekkel is támogatja a rendőröket, és újabb orvosokat, cégvezetőket, alkalmazottakat, összesen tizenhét embert vettek őrizetbe.

2023. 02. 02. 18:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb része válik ismertté annak az egészségügyi költségvetést százmilliókkal megkárosító bűnszervezetnek, amelynek novemberben kezdődött meg a felszámolása. Az üggyel kapcsolatban a napokban újabb hat orvost, nyolc cégvezetőt és három alkalmazottat fogtak el. 

A bűnszervezet polipszerűen hálózta be az országot, és uralta – eddig – a gyógyászati segédeszközök piacát.

A bűnszervezet feltárása annak a következménye, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feladatul kapta az egészségügy védelmét is. 

A NVSZ tisztje akció közben. Fotó: Police.hu

A titkosszolgálati módszerek és eszközök használatára is feljogosított NVSZ alapfeladata a bűnfelderítés, a bűnmegelőzés és a védelem, az egészségügyi területen dolgozók védett állománya mintegy 119 ezer főből áll. Tavaly novemberig ezen a területen elsősorban hálapénzzel kapcsolatos korrupciós eseteket tártak fel.

 

Az NVSZ bűnfelderítő tevékenysége azt vizsgálja, hogy az állami egészségügyi intézmények fenntartása, működtetése, azaz a közpénzek felhasználása a törvényben meghatározottak szerint felelősen és célzottan zajlik-e, továbbá hogy az állami közegészségügyi ellátáshoz az arra jogosultak olyan sorrendben és módon férnek-e hozzá, ahogy azt a szakmai szabályok indokolják. Ez utóbbi vizsgálata nyomán bukkantak rá az NVSZ tisztjei a gyógyászati segédeszközök piacát uraló bűnszervezetre. Mivel a titkosszolgálatnak nincs nyílt nyomozati jogköre, tavaly novemberben feljelentést tettek az ORFK-n. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek vezetőivel és a velük kapcsolatban álló orvosokkal szemben bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt folytat nyomozást. 

A bűnszervezet teljes körű feltérképezése érdekében a KR NNI szorosan együttműködik az NVSZ-szel, valamint több vármegyei rendőr-főkapitánysággal, és a minél hatékonyabb felderítő munka érdekében országszerte külön nyomozó csoportokat állított fel. Minden csoportnak tagja az NVSZ egy-egy tisztje is, mivel a bűnszervezet annyira széles körben terjedt el az országban, hogy elengedhetetlen volt a titkosszolgálati munka a leleplezésükhöz.

 

Január 31-én a KR NNI és a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, valamint az NVSZ-től kapott adatok és információk alapján olyan újabb cégeket azonosítottak be, amelyek nagy értékben, jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat gyógyászati segédeszközök után. Ebben az elkövetői körben összesen tizenheten voltak érintettek. 

Január 31-én csaptak le a hatóságok a bűnszervezet újabb tagjaira. Fotó: Police.hu

A hat ortopéd orvos közül kettő szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi, míg a segédeszközöket gyártó cégek vezetői többségében szegediek, de van köztük egy ceglédberceli és egy budapesti is. 

A Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is részt vettek az elfogások egy részében, mivel a célszemélyek fegyverengedéllyel és lőfegyverekkel rendelkeznek.

A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott pácienseknek a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem. Majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

Az ügyben eddig eljárás alá vont gyanúsítottak száma a korábbi, novemberi és decemberi elfogásokkal együtt összesen 26 főre emelkedett, ám a nyomozást tovább folytatják. Várható, hogy hamarosan az egészségügyi bűnszervezet újabb tagjait tartóztatják majd le. 

Borítókép: Pillanatfelvétel a január 31-i rajtaütésről (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.