Börtön vár a korrupciós vizsgálaton lebukott főorvosra

A Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálata után indult büntetőeljárás egy budapesti főorvos ellen. Az ügyészség vádat emelt és a pszichiáter börtönbüntetésre ítélését indítványozza.

2022. 02. 11. 10:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi dolgozók pontosan tudják, hogy az egyik titkosszolgálat bármikor álcázott korrupciós vizsgálatnak vetheti alá őket. A többség tisztességes és becsülettel végzi munkáját, ám mindig akad egy-egy olyan, aki nem tud ellenállni a pénz kísértésének. Mint az a budapesti főorvos, aki ellen vádat emeltek.

Megbízhatósági vizsgálat után indult büntetőeljárás egy budapesti főorvos ellen. Az ügyészség vádat emelt és az orvos börtönbüntetésre ítélését indítványozza 

– tudatta lapunkkal dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy pszichiáter főorvos ellen önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. A vádhatóság indítványozza, hogy a bíróság ítélje a vádlottat börtönre és pénzbüntetésre, valamint határozott időre tiltsa el az orvosi foglalkozástól. A börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére az ügyészség csak akkor lát lehetőséget, ha a vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri.

A vádirati tényállás lényege szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálatot folytatott egy fővárosi kórház szakgondozójában dolgozó – önálló intézkedésre jogosult – pszichiáter főorvossal, a későbbi vádlottal szemben. (Itt olvashat arról, hogy mit kell tudni a megbízhatósági vizsgálatról: https://nvsz.hu/tevekenyseg/megbizhatosagi-vizsgalat )

A megbízhatósági vizsgálat során az NVSZ munkatársa, a tárgyalótiszt  – ebbéli minőségét leplezve – előzetes időpontkérés alapján 2021. szeptember 17-én megjelent a főorvos rendelésén. A tárgyalótiszt előadta, hogy egy ismerőse ajánlására kereste fel az orvost, mert börtönbüntetése letöltése végett 2021 novemberében a büntetés-végrehajtási intézetbe kell bevonulnia. 

Üzleti ügyei intézése miatt azonban a büntetés letöltése alól fél év halasztásra van szüksége, és ennek elintézéséhez az orvos segítségét kérte. Azt is közölte az orvossal, hogy egészségügyi problémája, illetve tényleges indoka a halasztásra nincs, és az orvos segítségnyújtásáért hálás lenne. 

A főorvos – az ajánlat jogellenességét felismerve és azt elfogadva – közölte a tárgyalótiszttel, hogy az egészségügyi nyilvántartásban kórelőzmény-kutatást végez. A tárgyalótiszt ekkor azt mondta, hogy nem magyar állampolgár, korábban nem kezelték és magyar tajszámmal sem rendelkezik még, azt várhatóan a következő héten kapja meg, az orvos erre a kórelőzmény-kutatást félbehagyta. Az orvos a tajszám és a kórelőzmény hiányában azt a megoldást ajánlotta, hogy a magánrendelésén keresse fel őt a ,,beteg”, ahol visszamenőlegesen rögzít kettő-három hónappal korábbi, valótlan kórtörténetet, majd november elején ez alapján kiállít olyan, valótlan tartalmú igazolást, amely szerint a tárgyalótiszt négy-öt hónapja kezelésen vesz részt. A szolgálat munkatársa ezt követően elővett egy zárt borítékot, amelyben 300 ezer forint volt, és azt a főorvos felé nyújtva, a vádlott asztalára helyezve megköszönte a segítséget. 

A vádlott a jogtalan előny ígéretét elfogadva a zárt borítékban elhelyezett pénz helyben történő átvételét azzal hárította el, hogy azt a tárgyalótiszt ne ott helyben, hanem a magánrendelésén adja át.

A lefolytatott megbízhatósági vizsgálat alapján az NVSZ feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely a nyomozást lefolytatta.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a vesztegetés megvalósulásához a büntető törvénykönyv szerint nem kell megtörténnie a tényleges pénzátadásnak, elegendő, ha – az egyéb feltételek megvalósulása esetén – a jogtalan előnyt kérik vagy ígérik, illetve az ígéretet elfogadják.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Borsonline)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.