időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Idén is várja a külhoni magyar fiatalokat a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramja

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.06. 14:38 2023.02.06. 15:03
Idén is várja a külhoni magyar fiatalokat a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramja

Lehet idén is jelentkezni a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjára, amely a magyar kormány támogatásával valósul meg – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Rákóczi Szövetséggel együttműködve 2016-ban elindult program lényege, hogy a diaszpórából magyar fiatalokat hozzanak haza Magyarországra, illetve a Kárpát-medencébe, hogy megismerjék a magyar történelmet, kultúrát és tájat.

 

A programmal jelentősen megerősíthetik a fiatalok magyar identitását, hazaszeretetüket és ragaszkodásukat a magyarsághoz

 

 – közölte.

Indulása óta 2300-2400 fiatal vett részt a különböző rendezvényeken. A programot a Covid-járvány miatt fel kellett függeszteni, tavaly tudták ismét elindítani – jelezte a nemzetpolitikai államtitkár.

Potápi Árpád János reményét fejezte ki, hogy minél többen jelentkeznek majd a programra, és a meghirdetett ezres keretszámot ki tudják tölteni.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: 

 

a diaszpórában élő, 10–25 év közötti fiatalok február 6-tól március 15-ig elektronikusan, a szervezet honlapján nyújthatják be jelentkezésüket.

 

Az érdeklődők tíz programból választhatnak, az első a csíksomlyói búcsú. Aki ezt választja, 300 magyarországi, illetve külhoni magyar fiatallal zarándokolhat el a búcsúba. Emellett a Sátoraljaújhelyen a nyári táborokba is várják a fiatalokat.

Az elnök a feltételek között említette, hogy egy kinti diaszpóraszervezet igazolást, ajánlólevelet állítson ki arról: a fiatal legalább egy éve kapcsolódik magyar közösséghez, aktivitáshoz.

Szintén a jelentkezés feltétele a fiatalok által írt motivációs levél. Öt kiskorú mellé fogadhatnak egy felnőtt kísérőt, aki szülő, pedagógus, közösségi tag egyaránt lehet – közölte.

A program idén is lehetőséget kínál arra, hogy a hétvégi magyar iskolákban, magyar közösségekben tevékenykedő tanárok, oktatók részt vehessenek a júliusi összmagyar tanártáborban.

Csáky Csongor felidézte, a Magyar Diaszpóratanács a Határtalanul! program mintájára fogalmazta meg kérését a magyar kormányhoz egy kifejezetten a diaszpórát célzó program elindítására.

Tavaly csaknem ötszázan vettek részt a rendezvényeken, és a visszajelzések alapján elmondható, hogy a programnak nagy hatása van a fiatalok életére, akikre visszatértük után az otthoni közösségek még inkább számíthatnak – mutatott rá.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a szövetség diaszpóraprogramjáról tartott sajtótájékoztatón a szervezet központi irodájában, Budapesten 2023. február 6-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.