Keresztény, demokratikus és polgári értékeket közvetítenek

A Magyar Örökség és a Polgári Magyarországért díjat is átvehette Kollár Lajos. A Professzorok Batthyány Körének elnökét arról kérdeztük, májusi megválasztása óta mit valósított meg programjából, amelynek legfőbb célkitűzése az volt, hogy hitelesen képviseljék a civil szervezetek összefogását, illetve terjesszék a konzervatív eszméket a magyar társadalomban.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 12. 20. 5:50
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Legfontosabb céljaink közé tartozik, hogy segítsük a mindenkori kormányt a keresztény, demokratikus, polgári értékek megmentésében és továbbvitelé­ben, ezért nagy támogatás mellett a Professzorok Batthyány köre is megkapta idén a Magyar Örökség díjat – számolt be lapunknak Kollár Lajos, a kör idén májusban megválasztott elnöke, aki az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vette át december 17-én. Elmondta: a díjat azok a magyar intézmények, illetve csoportok kaphatják meg, amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, a gazdaság, a sport és a tudomány fejlődéséhez. Kiemelte: az indoklás szerint a grémium azért kapta meg a kitüntetést, mert tagjai konzervatív polgári értékek iránt elkötelezett egyetemi tanárok és akadémikusok, akik az elmúlt években nyilatkozataikkal is kiálltak a magyar társadalom erkölcsi és szellemi felemelkedéséért, illetve a magyar értékek védelméért. 

Felidézte, hogy az 1995-ben alakult civil szervezetről Kurutzné Kovács Márta írt könyvet Professzorok Batthyány Köre – 25 év a polgári Magyarországért címmel, december 19-én pedig a kör megkapta a Polgári Magyarország díjat is, ami anyagi támogatást is jelent.

– Polgári közösségben egy éven belül két ilyen nívós díj elnyerése óriási érték, és hatalmas erőt ad ahhoz, hogy továbbra is ebbe az irányba vigyük a Professzorok Batthyány Körét – jelentette ki Kollár Lajos. Emlékeztetett: elnöki programjának leglényegesebb pontja is az volt, hogy visszataláljanak a gyökerekhez és megvalósítsák az alapító okiratban megfogalmazott hitvallásukat. Felidézte, hogy munkája során korábban is fontosnak tartotta a polgári Magyarország ügyének előremozdítását, a Professzorok Batthyány Köre elnökeként pedig arra helyezi a hangsúlyt, hogy hitelesen képviseljék a civil szervezetek összefogását, illetve terjesszék a konzervatív eszméket a magyar társadalomban, különösen az ifjú nemzedék tagjai között, illetve támogassák a tehetséggondozást az erre fogékony hallgatók körében. 

Beszámolt arról, hogy Mindszenty Andrea akadémikus, az ELTE egyetemi tanára korábban is szervezett előadásokat, most pedig szintén az ő szervezésé­ben indult egy sorozat, amely a politikai folyamatok mellett olyan, a világot leginkább foglalkoztató kérdésekkel foglalkozik mint például az energia- és klímaválság. Emellett az Euró­pai Családtudományi Társasággal, a Családtudományi Szövetséggel és a ­Batthyány Lajos Alapítvánnyal közösen tartották meg a második párkapcsolati és demográfiai konferenciát – számolt be Kollár Lajos.

Az esemény fő szervezője Balázsházy Imre, a kör tagja volt, a rendezvényen részt vett többek között Varga Judit igazságügyi miniszter, a Kulturális és Innovációs Miniszté­rium, valamint a Belügyminisztérium, illetve a keresztény egyházak képviselői is – részletezte. – A civil szervezetek közül elsőként a Professzorok Batthyány Köréhez hasonló hitvallású Rákóczi Szövetséget kerestem fel, amelynek elnökével, Csáky Csongorral meg is kötöttük az együttműködési megállapodást augusz­tus végén – fejtette ki Kollár Lajos, akit a Rákóczi Szövetség tanácsadó testületébe is beválasztottak.

Felidézte, hogy a közös munkának köszönhetően idén nyáron 180 határon túli fiatal vitorlázhatott a Balatonon és a kis hazai tavakon. A Professzorok Batthyány Köre korábban már együttműködött a ­Batthyány Lajos Alapítvánnyal, valamint a Civil Összefogás Fórummal, és a jövőben mindkét szervezettel szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködést – hangsúlyozta.

– Kásler Miklós, az egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének személye volt a garancia arra, hogy az általa kigondolt és kidolgozott programmal, a most Horváth-Lugossy Gábor vezetésével működő Magyarságkutató Intézettel is megkössük az együttműködési megállapodást – számolt be Kollár Lajos, aki szerint eredményes évet zártak. Hangsúlyozta: jövőre a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal is szeretnének szövetségre lépni, legfontosabb céljuk pedig az, hogy a bálványosi szabadegyetemen, vagyis Tusványoson közös előadásokat tartsanak a Professzorok ­Batthyány Körében működő egyetemi tanárok és tudósok eredményeiről, a Rákóczi Szövetség működéséről, valamint a Magyarságkutató Intézet kutatásairól. 

Mindezek mellett szélesebb körben is szeretné megismertetni a kör tevékenységét, hogy növelje annak véleményformáló erejét, pártoló tagságát pedig kiterjesztené azokra is, akiknek még nincs a köztársasági elnök által deklarált egyetemi tanári kinevezésük vagy nagydoktori címük, de hitvallásuk megfelel a szervezet alapító okiratában foglaltaknak, és vannak megfelelő tudományos eredményeik – tette hozzá.

Borítókép: Kollár Lajos átveszi a Polgári Magyarországért díjat Kövér László házelnöktől (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.