időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Jelentősen gyengült a szél, már járnak a vonatok az Alföldön

Magyar Nemzet
2023.02.04. 17:58 2023.02.04. 21:44
Jelentősen gyengült a szél, már járnak a vonatok az Alföldön

Magyarország egész területén visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott harmadfokú, majd a másodfokú riasztást is az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). 

Az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít az erejéből, de estig még több helyen várható óránkénti 70-80 kilométeresnél erősebb széllökés – tájékoztatott OMSZ. Erősen viharos, 90, 100 kilométeresnél erősebb szélrohamok a Dunántúli-középhegységben, a Balaton térségében és a Mecsek környékén még várhatók, de már jóval ritkábban.

A szél országszerte jelentősen veszít erejéből szombat estére, habár továbbra is nagy területen erős vagy viharos marad. A hegyekben helyenként lehetnek még 70 kilométer/óra körüli széllökések is. Vasárnap a maihoz képest jelentősen enyhül a szél erőssége. 

 

Továbbra is forgalomkorlátozások vannak a vasútvonalakon

Folytatják a viharkárok miatti helyreállítást a dunántúli vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani – tájékoztatott a Mávinform. Az Alföldön már nincsenek fennakadások a vasúti közlekedésben, szombat estére ott helyreállt a menetrend. 

Ismert, hogy a fakidőlések miatt napközben több vonalszakaszon ideiglenesen leállt a vonatközlekedés, de a Máv és a katasztrófavédelem szakemberei egész nap dolgoztak a károk felszámolásán.

A Mávinform szerint a Dombóvár-Gyékényes vonalon, a Somogyszob-Gyékényes szakaszon szombat éjjel indulhat újra a forgalom, addig Kaposvár és Gyékényes között pótlóbuszok közlekednek. Legalább 1-2 órával hosszabb az eljutási idő, mivel helyenként a közúton is korlátozások vannak. Kaposvár és Somogyszob között viszont több helyen a kidőlt fák eltávolítása és a felsővezeték-hálózat javítása várhatóan vasárnap késő délutánig eltart, addig ott pótlóbuszok közlekednek. Az átszállások miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon 60-90 perccel hosszabb menetidőre kell számítani.

A dél-balatoni vonalon is tart még a napközben megrongálódott felsővezeték helyreállítása, ezért éjszakáig Siófok és Balatonszemes között pótlóbuszok járnak. A Budapest-Pécs vonalon is fokozatosan helyreáll a menetrend, az esti órákban Vásárosdombó és Sásd között a biztosítóberendezés meghibásodása lassítja a közlekedést.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az OMSZ hármasfokú, vagyis vörös riasztást adott ki hazánk területére a viharos erejű széllökések miatt. A szakemberek arra kérték az embereket, ha tehetik, maradjanak otthon, még az utcára se menjenek ki. A katasztrófavédelem munkatársainak azonban így is rengeteg munkát okozott a vihar, kora délutánig több mint 2300 esetben kellet a tűzoltóknak beavatkozniuk főleg a Dunántúlon.

Az erős szélben megrongálódótt a többi között a murakeresztúri faluház tetőszerkezete, megsérült egy budai templom lemezborítása, sok helyen fák dőltek ki, egy garázst felkapott a szél, a Normafát pedig le kellett zárni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.