Kaposvár és Debrecen is jó úton halad a klímacélok megvalósításáért

Kaposvár és Debrecen több mint 50 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását – mondta Áder János volt köztársasági elnök a podcastjában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 20. 11:35
ÁDER János; PAPP László; SZITA Károly
Budapest, 2023. február 20. Áder János volt köztársasági elnök (j) Kék bolygó címû podcastjának felvételén Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári (b2) és Papp László (Fidesz-KDNP) debreceni (b) polgármester társaságában a közmédia óbudai rádióstúdiójában 2023. február 3-án. A mûsorokban a volt államfõ a környezetrõl, a vízrõl, klímaváltozásról, a körforgásos gazdaság megteremtésérérõl, a vízválságról és a fenntartható életmódról beszélget vendégeivel. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt államfő a műsorában – amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztón is – Szita Károly (Fidesz–KDNP) kaposvári és Papp László (Fidesz–KDNP) debreceni polgármesterrel beszélgetett.

Áder János emlékeztetett: az Under2 (2 fok alatt) mozgalomhoz csatlakozók azt vállalják, hogy 2050-re 1990-hez képest 80 százalékkal csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat. Ma már 270 tagja van a mozgalomnak, és körülbelül kétmilliárd embert képviselnek. A mozgalomhoz a magyarországi megyei jogú városok is csatlakoztak 2018-ban, a beszélgetésben pedig azt tekintette át Áder János és a két polgármester, az elmúlt öt évben mit ért el Kaposvár és Debrecen a vállalások teljesítésében.

Szita Károly elmondta: Kaposváron a cukorgyártás melléktermékéből, répaszeletből állítanak elő energiát. A cukorgyártásnak nagy az energiaigénye, ezt korábban földgázból fedezték, ám mára már évente 35 millió köbméter biogázt tudnak előállítani a répaszeletekből. Ezzel nem csupán fedezik a cukorgyár energiaigényét, hanem ezzel a biogázzal fűtik a város uszodáját és negyven autóbuszt is üzemeltetnek vele. A kormány négymilliárd forint támogatást adott a cukorgyárnak, hogy megvalósíthassa a szükséges beruházásokat.

Papp László arról beszélt, hogy a debreceni szennyvíztelep is teljesen önellátó energetikai szempontból, ott is biogázzal működtetik a telepet. A debreceni strandfürdő a termálvíz energiáját használja, és ezzel fűtik a szállodát is, valamint a fedett élményfürdőt. Hozzátette: az energiaválság rákényszeríti az önkormányzatokat, hogy egyedi megoldásokat találjanak, Debrecenben például a most üzembe helyezett szuperszámítógép "hulladékhőjét" fogják hasznosítani a szomszédos kampusz uszodájának fűtésére. Jelezte: a beruházás értéke 70 millió forint, és "másfél szezon alatt megtérül".

Áder János felhívta a figyelmet: tíz évvel ezelőtt még "elpocsékolták" ezeket az energiákat, most azonban már hasznosítják, hozzájárulva a kibocsátás csökkentéséhez.

A beszélgetésben szóba került, hogy Kaposváron 100 megawatt, Debrecenben pedig 24 megawatt kapacitású napelempark létesült. 

Szita Károly elmondta, hogy a kaposvári napelempark 55 ezer ember - vagyis egy Kaposvár-méretű város - éves áram szükségletét fedezi. Korábban nem gondolták, milyen értéket "dobnak ki az ablakon", de az energiaválság rávilágított arra, hogy Kaposvár jó úton indult el, sőt még ösztönzi is a további beruházások felgyorsítását, hogy minél kevesebb gázt és elektromos energiát kelljen vásárolniuk és minél többet saját maguk termeljenek meg.

Papp László a debreceni napelemparkról azt mondta, az a repülőtér használaton kívüli területén, ötven hektárnál nagyobb területen valósult meg. Debrecenben villamos és trolibusz is jár, ezek üzemeltetése jelentősen drágult. Az egyre terjeszkedő város közösségi közlekedését elsősorban elektromos járművekkel kell biztosítani, de ez csak akkor tartható fenn, ha az energiatermelésben a közlekedés üzemeltetője is komoly szerepet vállal.

A beszélgetésben felmerült a napelemmel termelt energia tárolásának problémája. Papp László erről azt mondta, a napelemmel termelt energia akkumulátorteleppel kombinálása lehet a kulcsa a jövő fenntartható közlekedésének. Szita Károly megjegyezte: Kaposváron nyolcmilliárd forintos beruházást készítettek elő, hogy a gázüzemű buszokat elektromosra cseréljék, ehhez a napelempark mellé tárolókat kell építeni.

Szóba került az is, hogy az uniós források szükségesek a nagy költségigényű, de a közösségi, környezeti érdekeket szolgáló beruházások megvalósításához.

Áder János kérdésére, hogy mennyivel csökkent a városokban a kibocsátás, Szita Károly elmondta, Kaposváron ez 56 százalék. Papp László jelezte: Debrecen nagyon erős gazdaságfejlesztési folyamaton megy keresztül, de az ipart kivéve a város kibocsátás-csökkentése 50 százalék feletti. Jelezte: vizsgálják, hogyan tudnák az iparral együtt is elérni határidőre a kitűzött kibocsátás-csökkentési célt.

A beszélgetésben szóba került az is, hogy mindkét város sokat tesz a fásításért. Szita Károly megköszönte Áder Jánosnak, hogy köztársasági elnökként támogatta ezeket a programokat. Elmondta, Kaposváron hatezer új fát ültettek. Papp László megjegyezte: Debrecen a harmadik legnagyobb közigazgatási területtel rendelkező város, amelynek 34 százaléka erdősült terület. Szólt a "tízezer fát Debrecenbe" elnevezésű programról, amelyben már 7-8 ezer kis fát ültettek el, jelentős részben a helyi civil szervezetek bevonásával.

Áder János úgy összegezte a beszélgetést, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére, az előttük álló feladatok nagyságát figyelembe véve, ha Kaposvár, Debrecen és a többi megyei jogú város ezen az úton megy tovább, teljesíteni tudja az öt évvel ezelőtt tett vállalását, azt, hogy ötven százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását.

Borítókép: Áder János a Kék bolygó podcast stúdiójában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.