L. Simon László: A magyar nemzeti érdek mindent felülír

A béke, a magyar nemzeti érdekek és a kárpátaljai magyarok védelmének fontosságát hangsúlyozták a felszólalók a Gulag Alapítvány konferenciáján.

2023. 02. 24. 14:31
30 éves a Gulag Alapítvány
20230224 budapest MNM 30eves a gulag alapitvany rendezveny havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számunkra a magyar nemzeti érdek és a magyar történelmi emlékezet a fontos, ez mindent felülír – mondta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány által „Elveitek megtartjuk, emléketek őrizzük…” 30 éves a Gulág Alapítvány címmel rendezett konferencián a Magyar Nemzeti Múzeumban. Úgy fogalmazott, hogy mióta kitört ez a gyalázatos háború a szomszédunkban, azóta sok, a múltat átíró vélemény fogalmazódik meg elsősorban a fősodratú médiában. 

Kiemelte, meg kell szólalni minden nemzetközi fórumon a kárpátaljai magyarok jogainak védelme érdekében. Hangsúlyozta, ő a békének szurkol, hozzátéve: nem engedhetjük meg magunknak, hogy a pillanatnyi érdekeink miatt átírjuk a múltat. 

Úgy vélekedett, bennünket a szovjet hadsereg szállt meg, amelyben voltak oroszok, ukránok és más nemzetiségű katonák is. – Ami nekünk veszteség, az másoknak győzelem, ami nekünk siker, az másoknak kudarc. Oroszországban hősként tisztelik azokat, akik minket leigáztak, ezt nem szabad elfelejteni – hívta fel a figyelmet.

A főigazgató elmondta, akik át akarják írni a történelmet, azok a gulágot is relativizálni akarják majd. Úgy fogalmazott, emlékezni kell arra, ami a Szovjetunióban történt, mert az elfogadhatatlan, és nem lehetséges semmilyen relativizálás. 

Nem lehet sportolókat kizárni a versenyekből, nem lehet Csajkovszkijt levenni a műsorról, mert politikai vezetők megtámadtak egy másik országot – fejtette ki. 

L. Simon László nagyon fontosnak vélte, hogy a Gulag Alapítvány harminc éve végzi a munkáját, és megígérte, hogy mindig segíteni fog a szervezetnek az emlékezésben és az emlékeztetésben, a Nemzeti Múzeum pedig a nemzet történetének erre az időszakára is kellő figyelmet fog fordítani.

– Aki a kommunizmus vezetőit igyekszik mentegetni, az az áldozatok emlékét veszi semmibe – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolataiért felelős helyettes államtitkára. 

Hangsúlyozta, az áldozatok emlékét nem taposhatják meg és nem merülhetnek feledésbe. 

Szerinte az emlékeztetésért nem lehetünk elég hálásak a Gulag Alapítványnak. Kiemelte: a rendszer hívei és képviselői mind a mai napig élnek. Hozzátette, ma azokra emlékeznek, akiket a kommunizmus hurcolt el, börtönzött be és pusztított el. Felidézte, hogy az első Orbán-kormány nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává február 25-ét. Visszaemlékezett arra, hogy a kommunizmus időszakában az ő családját is osztályidegennek minősítették. Bűn elbagatellizálni az elnyomók bűntetteit – állította. 

– Kétszer sújtott le a családra a kommunizmus: egyszer, amikor politikai rabok lettek 16-17 évesen, aztán amikor visszajöttek, és ügynököket állítottak rájuk – mondta Pintér Jolán, a Gulág Alapítvány elnöke a szüleire emlékezve. Úgy vélekedett, az igazi büntetés az, ha elfelejtjük az áldozatokat, és nem lesz senki, aki elmondja, kik voltak ők és mi történt velük.

Borítókép: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány által „Elveitek megtartjuk, emléketek őrizzük…” 30 éves a Gulág Alapítvány címmel rendezett konferencián a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. február 24-én (Fotó: Havran Zoltán)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.