Magáncélokra használnák az óbudai szakrendelőt

A közeljövőben kiköltöztetik a bőrgyógyászati osztályt az óbudai szakrendelőből, hogy felújítsák az épületet. Erről a lakosságot egyelőre nem tájékoztatták, de úgy tudjuk, a költözést véglegesre tervezik. A felújított épületrészeket ugyanis magánegészségügyi célokra használnák fel. A változásokról nem beszélhetnek a dolgozók. Azokat pedig, akik ellenzik a döntést, információink szerint kirúgással fenyegették meg.

2023. 02. 23. 6:24
null
Budapest, 2018. július 16. Az Egészséges Budapest Programban 5,1 milliárd forintos kormánytámogatással megújuló, III. kerületi Csobánka téri Szent Margit Rendelőintézet egyik várója a felújítás előtt 2018. július 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosságot egyelőre nem tájékoztatják, de már kész terve van arra az óbudai szakrendelő vezetésének, hogy egy felújítás miatt átköltöztessék a bőrgyógyászatot a mostani helyéről egy másik épületbe – értesült a Magyar Nemzet. Meg nem erősített információink szerint a költözés végleges lenne, a tüdőgondozóval kerülne egy épületbe a bőrgyógyászat, a felújított, felszabadult épületrészt pedig magánegészségügyi célokra használnák fel.

Az ott dolgozók ezt nem nézik jó szemmel, az önkormányzati szakrendelő ügyvezető igazgatója viszont információink szerint kirúgással fenyegette meg a lépést ellenző orvosokat.

Megkérdeztük a szakrendelő vezetőjét, van-e ilyen céljuk a felújítás után, de megkeresésünkre lapzártánkig nem reagált. Kérdéseinkkel a III. kerület DK-s polgármesterét, Kiss Lászlót is megkerestük, azonban egyelőre ő sem válaszolt lapunknak. Mint ismert, a szakrendelőket az önkormányzatok tartják fenn.

Amikor pár évvel ezelőtt felmerült, hogy az állam átvenné a fenntartási feladatokat, a fővárosi DK-s polgármesterek hangos tiltakozásba kezdtek.

Kijelentették: a szakrendelőket nem einstandolni, hanem fejleszteni kell, mert az emberek egészsége a legfontosabb. Az óbudai Kiss László által is aláírt nyilatkozatban arról nem írtak, hogy magánegészségügyi ellátási helyekké alakítanák az önkormányzati ellátási helyeket.

A Demokratikus Koalíció által vezetett kerületek kiállnak a rendelőintézetek fejlesztése mellett. Négy DK-s kerület milliárdokat fordít szakrendelők fejlesztésére az Egészséges Budapest programból

– dicsekedtek a Gyurcsány-párti politikusok. Az Egészséges Budapest programról viszont tudvalevő, hogy arra a kormány adja a fejlesztési forrásokat a kerületeknek, vagyis semmi közük nincs ehhez a támogatáshoz a DK-soknak.  A budapesti polgármesterek egyébként tavaly év végén egyhangúlag támogatták azt a javaslatot a Fővárosi Közgyűlésben, ami arra irányult, hogy hagyják meg az intézményeket az önkormányzatoknál. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint pedig erről egyelőre nincs döntés, március táján várható, hogy dönt a kormány a kérdésben.

FRISSÍTÉS! - Cikkünk megjelenése után reagált a III. kerület: Nem lesz magánrendelő, de a bőrgyógyászat valóban végleg elköltözik. 

Miután megkeresésünkre lapzártánkig sem a III. kerületi DK-s polgármester, Kiss László, sem a szakrendelő igazgatója, Budai András nem reagált, cikkünk megjelenése után az óbudai önkormányzati honlapon tették közzé válaszukat. Eszerint magánrendelő nem lesz Óbudán, ilyen döntés a jövőben sem várható, de a bőrgyógyászat költözése tényleg végleges. 

– A III. kerület központjában, a Fő tér mellett, a Laktanya utca 4 szám alatt működő Rendelőintézeti telephelyen azonban sikerült, a Vörösvári úti bőrgyógyászatot jelenleg kiszolgáló 3. emeleti területnél tíz négyzetméterrel nagyobb területet felszabadítani. Jelenleg ezen a helyszínen az Önkormányzat támogatásával az áthelyezést megelőző teljes felújítás előkészítése zajlik. A Vörösvári úton felszabaduló rendelői terület lehetővé teszi az urológia és a gasztroenterológia szakrendeléseinek nagyobb alapterületre való költözését, és egy belgyógyászati rendelő kialakítását – írták a válaszban. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.