Orbán Viktor: A kormány egyenes választ ad az emberek félelmeire

A kormányfő szerint szükség van utakra, vasútra, gyárakra, de minden megvédhető termőföldet meg is fognak védeni.

2023. 02. 27. 20:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az LMP tiltakozását külföldi beruházások elleni harcnak minősítette a kormányfő, ami nem igaz – mondta Csárdi Antal (LMP) Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdésében. Úgy vélte, hazánkban az akkumulátorgyártó cégek idetelepüléséért értékes termőföldeket áldoznak fel. Hozzátette: ezenkívül a víztartalékokat is elpazarolják, amire Komárom példáját hozta fel. Szerinte a hatóságok által a cégeknek kiszabott bírságok is megfizethetők és fájdalommentesek voltak.

Orbán Viktor viszonválaszában kijelentette, egyetért a képviselővel a termőföld védelmének ügyében. – Fáj az ember szíve, amikor azt látja, hogy termőföldeket kivonnak a termelésből és más célra fordítják – mondta. 

Hangsúlyozta, hogy vasutat, utakat és gyárakat kell építeni, de meg kell védeni mindent, ami megvédhető, egyetlen négyzetmétert sem szabad feleslegesen feláldozni. 

Úgy fogalmazott: a beruházások közül mindennek meg kell történnie, amire szüksége van Magyarországnak. Mint mondta, be fognak terjeszteni egy törvényt, ami az eddiginél jobb arányokat kíván létrehozni a zöld- és barnamezős beruházások terén. Kifejezte azt is, hogy nem ért egyet az akkumulátormániával, tudomása szerint az uniós tagállamok felében lesz olyan gyár, amelyik lítium-ionos akkumulátorokat fog gyártani, és szinte minden uniós ország ebben az értékláncban termelőként fog részt venni.

Csárdi Antal viszonválaszában a környezeti feltételeket emelte ki, mert szerinte a Kárpát-medence kiszáradóban van, amiről nem az Orbán-kormány tehet, de a felelősség az övéké, hogy odafigyelnek-e a jelenségre. Azt is tudakolta, vajon a kormány vállal-e felelősséget, hogy az akkumulátorgyártók ne itt okozzanak környezetterhelést.

Orbán Viktor a lényeget illetően egyetértett a képviselővel. Hozzátette, olyan éghajlatváltozás zajlik, hogy 

a Kárpát-medence magától nem fog megmaradni olyannak, amilyennek szeretnénk,

ezért komoly politikára van szükség. Úgy fogalmazott, különbséget kell tenni a rémhírterjesztés és az emberek indokolt félelme között. – Nem igaz, hogy kiszárítjuk a Kárpát-medencét vagy hogy olyan mennyiségű vizet használunk föl, ami tönkreteszi az adott élőhelyeket – hangsúlyozta. – Az emberek félelmeire világos és egyenes választ kell adni, amit a kormány meg is ad, és ezt a jövőben is higgadt, nyugodt módon fogják megtenni – zárta válaszát Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.