A magyar kormány a béke pártján áll

Amíg nem lesz béke és Brüsszel nem vonja vissza a szankciókat, az infláció sem szüntethető meg. Magyarország mérsékelni tudja az inflációt, a kormány szándéka, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció – jelentette ki a miniszterelnök a tavaszi parlamenti ülésszak kezdetén elmondott jelentésében.

Kreft-Horváth Márk–Máté Patrik
2023. 02. 27. 15:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónap telt el legutóbbi találkozásunk óta, ez alatt folytatódott az orosz–ukrán háború, újabb szankciókat fogadtak el Brüsszelben, és világossá vált, hogy nem fogunk visszatérni a háború előtti energiaárakhoz – mondta el jelentésében Orbán Viktor miniszterelnök a parlament idei tavaszi ülésszakának nyitányán. 

Az év végi pénzügyi zárás azt mutatja, hogy 

Magyarország négyezermilliárd forinttal többet költött energiára, mint 2021-ben

– tájékoztatott a miniszterelnök. Kitért arra is, hogy véget ért egy nemzeti konzultáció, amely során a magyarok kijelentették, hogy nem kérnek a szankciókból, a 97 százalékos nem aránya ezt mutatja. 

– Minden eddiginél több volt a munkahely és minden eddigit meghaladta az exportteljesítmény – beszélt a tavalyi év eredményeiről a miniszterelnök. Orbán Viktor kijelentette, hogy az államadósságot és a költségvetési hiányt is sikerült csökkenteni tavaly.

– A pénzügyminisztérium és az MNB vezetői és szakértői megérdemlik az elismerést – tette hozzá. Mint a kormányfő emlékeztetett, a családtámogatások köre januártól új körrel bővült, ugyanis a 30 év alatti édesanyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

– Európa lépésről lépésre belesodródik a háborúba – hangoztatta a miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a magyar emberek arra szavaztak, hogy hazánknak ki kell maradnia a háborúból. 

– Magyarország a béke pártján áll, szeretnénk, ha ennek a háborúnak minél előbb vége lenne

– hangsúlyozta.

Ha ez a háború folytatódik, egyre többen fognak meghalni, állandósul a hiperinfláció és a gazdasági összeomlás lehetősége, és a konfliktus világméretűvé is válhat. Orbán Viktor kiemelte, Magyarország minden fórumon a béke fontosságát hangsúlyozza, a világ országainak többségével együtt. Ezért támogatjuk Kína béketervét is. 

A miniszterelnök támogatja, hogy a kormánypárti frakciók javaslatára elfogadják a békepárti állásfoglalást. 

A spekulánsokról is szólt a miniszterelnök, nekik hasznuk van a háború hatásain. Mint mondta, naponta érnek minket támadások, de ezeknek nem szabad felülni. 

A kormány számos, infláció elleni döntést hozott – mondta a miniszterelnök. Kiemelte, hogy tudatában vannak a gazdaságba történő beavatkozás kockázatainak.  

Egy számjegyű infláció 

– A bajt Brüsszel szabadította ránk a szankciókkal – tette egyértelművé Orbán Viktor. Kiemelte: a szankciók drágítanak mindent. – Amíg nem lesz béke és Brüsszel nem vonja vissza a szankciókat, az infláció nem szűnik meg – emelte ki. A miniszterelnök jelezte, hogy a tagállamok azonban mérsékelhetik az inflációt, ezért avatkoznak be a gazdaságba.

– Év végére egy számjegyűre csökkentjük az inflációt – nyomatékosította a kormányfő.

– Meghirdettük a gyármentő programot és az ehhez kapcsolódó hitelprogramot. 430 milliárd forintnyi hitelprogramot indítanak Magyarországon különböző bankok, emellett az exportnövelő finanszírozásokra is hirdettek meg hiteleket. Ezzel 60 ezer vállalkozásnak segítenek. 

Létrehoztak egy új nemzeti tőkeholdingot, ami szintén a vállalkozásokat segíti abban, hogy ne legyen akadálya a munkahelyek megóvásának. A miniszterelnök elmondta, hogy a munkába járás támogatási keretét is megnövelték. 

Azokat a vállalkozásokat is támogatni fogja a kormány, amelyek 25 év alatti dolgozót vagy legalább egy hónapja munkanélküli, 25 év felettit vesznek fel. 

Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és az áram ára a háztartások számára

– A rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig fenntartjuk – jegyezte meg Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy egy magyar család így 181 ezer forintot tud spórolni. A kormányfő hangsúlyozta, hogy megemelték a minimálbért és a garantált bérminimumot. Továbbá 

visszaállították a 13. havi nyugdíjat, és azt idén is ki tudták fizetni úgy, hogy az a költségvetési hiányt nem növeli. 

– Az élelmiszerárstopokat a kormány meghosszabbította és kiterjesztette, ahogy a kamatstopot is – ismertette a miniszterelnök, majd jelezte: az élelmiszerárstopok addig maradnak, amíg a szankciós infláció nincs csökkenő pályán. Emellett a kormány döntött arról, hogy bevezetik a kedvezményes vármegyebérletet buszra és vasútra.

Haszonélvezői is vannak a szankciós energiaáraknak. A világ olaj- és gáziparának a profitja 500 milliárdról 834 milliárd dollárra nőtt egyetlen év alatt. A profitnövekedés mértéke úgy 70 százalékos, hogy ezek a mamutvállalatok nem fejlesztettek, csak zsebre tették az extraprofitot. 

Idén is lesz extraprofitadó

A megnövekedett kamatokon keresztül a bankok is szert tettek extraprofitra. Magyarország úgy döntött, hogy ennek egy részét idén is elvonja a kormány, ebből finanszírozza a családok segítését célzó intézkedéseket. 

A kormány hosszú távú energiapolitikai döntéseket is hozott. Az ipart korszerűsítik, és gyors ütemben fejlesztik. Az új iparpolitikában a mainál jóval több energiára lesz szükség. – Építjük, és gyorsítani akarjuk Paks II-t, és gázturbinás erőműveket is létre fogunk hozni, ezzel egy időben Azerbajdzsánnal hosszú távú gázszerződést kötöttünk. 

– Az Északi Áramlat felrobbantása terrorakció volt – jelentette ki a miniszterelnök, aki azt is kiemelte, hogy a kialakult helyzetben 

kulcsfontosságúvá vált a Magyarországot is érintő déli gázvezeték.

– Az ember ép ésszel képtelen felfogni, hogy történhet ilyen Magyarországon – fogalmazott a miniszterelnök, miután elmondta, hogy erőteljesen nőtt a gyermekpornográfiai esetek száma az elmúlt években, 120-ról 261-re emelkedett.

– Az egész genderügyet nem szabad viccként kezelni, komoly dologról van szó, ami veszélyezteti a gyermekeinket – jegyezte meg Orbán Viktor, majd emlékeztetett, hogy a magyar emberek tavaly a gyermekvédelmi népszavazáson nemet mondtak a genderpropagandára.

– Az elmúlt hetekben Törökországot földrengés sújtotta, mi, magyarok pedig elsőként voltunk ott a helyszínen – jelentette ki a kormányfő, majd megköszönte a magyar mentőegységek munkáját. 

– Gyászoljuk azokat a magyarokat, akik az orosz–ukrán fronton haltak meg – jelentette ki Orbán Viktor a jelentésében. A miniszterelnök szerint a magyar külügynek egyértelműen ki kell jelentenie, hogy a kárpátaljai magyarok több tiszteletet érdemelnek. Megemlítette, hogy tűrhetetlen, hogy az ukrajnai magyar kisebbség nem használhatja korlátozások nélkül az anyanyelvét, és az is, hogy iskolaigazgatóikat leváltják. 

– 2023 egy veszélyes esztendő, most mindennél fontosabb alaptörvényünk azon része, amely szerint legyen béke, szabadság és egyetértés – zárta jelentését a miniszterelnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.