Áder János: A fásítás a legjobb megoldás a kibocsátott szén-dioxid megkötésére + videó

Kecskemét és Békéscsaba mintegy 40 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását 1990-hez képest – erről a két város polgármestere Áder János Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában beszélt. Áder János megjegyezte, hogy a kormány döntése szerint a következő tíz évben minden húszezernél nagyobb lélekszámú város belső közlekedésében elektromos buszok váltják fel a dízelmeghajtású buszokat. Szólt arról is, hogy a kibocsátott szén-dioxid megkötésére a fásítás a legjobb megoldás.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 03. 06. 11:52
SZARVAS Péter; ÁDER János; SZEMEREYNÉ PATAKI Klaudia
Budapest, 2023. március 6. Áder János volt köztársasági elnök (j) Kék bolygó címû podcastjának felvételén Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) kecskeméti és Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) békéscsabai polgármester társaságában a közmédia óbudai rádióstúdiójában 2023. február 3-án. A mûsorokban a volt államfõ a környezetrõl, a vízrõl, klímaváltozásról, a körforgásos gazdaság megteremtésérérõl, a vízválságról és a fenntartható életmódról beszélget vendégeivel. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP) kecskeméti és Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba!) békéscsabai polgármesterrel beszélgetett podcastjában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is elérhető. 

Áder János felidézte, az Under2 (2 fok alatt) mozgalomhoz csatlakozó települések, országok vállalták, hogy 2050-re 1990-hez képest 80 százalékkal csökkentik károsanyag-kibocsátásukat. A mozgalomhoz a magyarországi megyei jogú városok is csatlakoztak 2018-ban.

A két polgármester egybehangzóan elmondta, hogy városuk tudja teljesíteni vállalását. Szarvas Péter azonban megjegyezte: a szemlélet, akarat mellett forrásokra is szükség van a cél eléréséhez.

Áder János megerősítette, hogy a károsanyag-kibocsátás megfelelő mértékű csökkentéséhez hazai és uniós forrásokra is szükség lesz.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy Kecskeméten egy éve döntés született egy termelő, tároló, felhasználó energiaközösség létrehozásáról. Az új kezdeményezés lényege, hogy az újrahasznosításból termelt megújuló energiát átadják egymásnak a vállalati és lakóközösségek, miután az energiaigények nem egy időben jelentkeznek, és így nem terhelik a nagy közös hálózatot.

SZARVAS Péter; ÁDER János; SZEMEREYNÉ PATAKI Klaudia; PAPP László; SZITA Károly
Áder János volt köztársasági elnök (k) Papp László (Fidesz–KDNP) debreceni (b), Szita Károly (Fidesz–KDNP) kaposvári (b2), Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP) kecskeméti (j2) és Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba!) békéscsabai polgármester társaságában Kék bolygó című podcastjának felvétele előtt a közmédia óbudai rádióstúdiójában 2023. február 3-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Zsolt)

 

Így csökkentette Kecskemét és Békéscsaba mintegy 40 százalékkal szén-dioxid-kibocsátását 

Kitért arra, hogy Kecskeméten napelemekkel látták el a közintézményeket, napelemparkok létesültek, az így termelt energiát az ipari területek helyben használják, a lakosság inkább visszatáplálja a nagy elektromos rendszerbe. 

A városban már elindult egy olyan újfajta napelem gyártása, amely fóliajellegű, vékony, flexibilis, még műemlék épületeken is használható.

Ezen túlmenően az idén megújult távhőrendszer is működésbe lép. Ehhez a városmag és környezete csatlakozhat szeptembertől. Így a földgázfelhasználás 70 százalékát kiválthatják biomasszával, hulladékfával – tette hozzá a kecskeméti polgármester.

A tömegközlekedés korszerűsítése egy évtizede tart, már ötévesnél nem régebbi buszok járnak Kecskeméten, a jövő pedig a hidrogén meghajtású buszoké – mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

A békéscsabai polgármester, Szarvas Péter a műsorban felidézte, hogy hat éve elindult náluk egy projekt a megújuló energia hasznosítására. Ennek egyik eleme egy 1,3 megawattos napelempark és egy ahhoz kapcsolódó, 2 megawattos akkumulátorház a megtermelt energia tárolására. Békéscsaba közszolgálati fogyasztásának hatodát képes a napelemes rendszer előállítani.

A projekt másik eleme a 2400 méteres mélységből származó, 110-120 fokos termálvíz felhasználása, ami a gázt pótolja számos fogyasztónál - ismertette.

Már tervezik az elektromos meghajtású buszok bevezetését

Áder János emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az utóbbi fél évtizedben évről évre megduplázódott a naperőművi kapacitás.

Békéscsabán a tömegközlekedésben jobbára Euro 5-ös minősítésű dízelbuszok közlekednek. A buszok öt éve még 1,2 millió kilométert tettek meg évente, ez azóta 15 százalékkal, egymillió kilométerre csökkent, ami a környezetterhelést is mérsékelte, és már tervezik az elektromos meghajtású buszok bevezetését.

Áder János ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy

 a kormány döntése szerint a következő tíz évben minden húzezernél nagyobb lélekszámú város belső közlekedésében a dízelmeghajtású buszokat elektromos buszok váltják fel.

A volt államfő szólt arról is, hogy a kibocsátott szén-dioxid megkötésére a fásítás a legjobb megoldás. A polgármesterek elmondták, hogy városukban jól állnak a zöldterületek növelésével.

Borítókép: Áder János volt köztársasági elnök (j) Kék bolygó című podcastjának felvételén Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP) kecskeméti és Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) békéscsabai polgármester társaságában a közmédia óbudai rádióstúdiójában 2023. február 3-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.