Folytatódik az autósok üldözése a fővárosban

Biciklisávvá alakítják a metrófelújítás során használt buszsávokat, a cél az, hogy a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat a városlakók, a gyalogosok és a kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva építsék át – jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint abban nincs politikai vita, hogy el kell bontani a Nyugati téri és a népligeti felüljárót. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub szakértője szerint folytatódik az autósok kiszorítása a fővárosból.

2023. 03. 26. 17:49
null
Dugó Illusztráció Iskola kezdés 20210901 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A metrópótláshoz kialakított buszsávok révén csökkent a belvároson átmenő forgalom, a város alkalmazkodott ehhez, de ha visszaadnák ezeket a sávokat az autósoknak, akkor a forgalom a jelenleginek a duplájára nőne. Ezért ahol lehet, ott uniós forrásból kerékpársávvá alakítják ezeket a buszsávokat, így a Váci úton kifelé a Dózsa György útig, az Üllői úton pedig a Kálvin tér és a Népliget között

 – jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat. A főpolgármester azt mondta, a fejlesztéseket európai uniós forrásból – több ütemben – 2030-ig szeretnék megvalósítani. Hozzátette, a fejlesztés része, hogy az érintett utakon új gyalogátkelőket alakítanak ki, mert nem lehet az aluljárókba száműzni az embereket.

Karácsony azt is közölte:

abban nincs politikai vita, hogy a népligeti és a Nyugati téri felüljáróra hosszú távon nincs szükség, rontják a városképet, rossz műszaki állapotban vannak, és olyan forgalmat hoznak létre, amit a belváros nem tud levezetni. A tervek szerint ezeket 2026 után elbontják. Arról is beszélt, hogy tervezik a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos visszaépítését és a villamosok összekötését a Lehel tértől a Deák térig, így Újpesttől a XI. kerületig fonódó villamoshálózatot lehetne létrehozni a pesti oldalon.

Szerinte ez olyan jövőkép, amely minden budapesti érdekét szolgálja, egyben visszaadja a 150 éves Budapest méltóságát, „ahol nem az autópályák, hanem az emberek találkoznak”. Megjegyezte, a cél az, hogy – ahogyan a Blaha Lujza téren a felújítás után – visszaköltözzön az élet oda, ahonnan az elmúlt évtizedek hibás döntéseivel száműzték.

Az, hogy az autósok sávjait folyamatosan csökkenti a főpolgármester, már rengeteg problémát okozott. „Tavaly egész évben szenvedtünk attól, hogy a rosszul ütemezett beruházások és a meggondolatlan forgalmirend-változtatások miatt kialakult fővárosi dugókban araszoltunk” – emlékeztetett a Facebook-oldalán nemrégiben közzétett bejegyzésében a Fidesz budapesti szervezete. Mint írták, nem elég, hogy ez rengeteg időt elvett a budapestiektől, de a „zöld” városvezetés nem gondolt az ezzel járó környezetterhelésre sem.

 

Üres szövegelésnek és az autósok kiszorításának tartják a szakemberek Karácsony Gergely elgondolását, főleg ami a Nyugati téri felüljáró elbontását illeti. A Metropolnak az üggyel kapcsolatban Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub szakértője kiemelte: 

Ez a terv illeszkedik abba a folyamatosan érzékelhető, a körülmények figyelembevételét nélkülöző ötletelésbe, amelynek célja, akár környezetkárosítás árán is, az autósok fővárosból történő kiszorítása.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője lapunknak korábban úgy fogalmazott, hogy Karácsony Gergely megint csak a tervek elveit viszi tovább, a konkrét munkavégzésről és a főváros feladatairól hallgat. 

NÉVVÁLTÓ MIKROPÁRT

Nevet változtat Karácsony Gergely mérhetetlen támogatottságú pártja, a formációt ezentúl Párbeszéd – A Zöldek Pártja, röviden Párbeszéd – Zöldek néven fogják hívni – jelentették be a párt vasárnapi „nagyrendezvényén”. Egyúttal eldőlt az is, hogy a formáció EP-listavezetője Jávor Benedek lesz, aki jelenleg a fővárosi önkormányzat brüsszeli kirendeltségét vezeti. Deák Dániel politikai elemző emelte ki a Facebook-oldalán, hogy mennyire nem nézték a Párbeszéd online közvetített „nagyrendezvényét”: az általa megosztott képernyőképen világosan látszik, hogy volt, amikor mindössze hárman követték élőben a párt közvetítését. (MN)

Borítókép: Dugó a belvárosban. (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.