Józsefváros csak azért is érzékenyítene

A tavaly elfogadott gyermekvédelmi törvény óta gyakorlatilag ellehetetlenült az ifjúsági felvilágosító- és érzékenyítőtevékenység, az új jogi kereteken belül meg kell találni annak lehetőségét, hogy folytatni lehessen az ifjúság körében a felvilágosító- és érzékenyítőprogramokat – olvasható a Pikó András vezette Józsefváros 2028-ig szóló esélyegyenlőségi programjában. A dokumentum szerint ez a korosztály különösen sérülékeny, másrészt viszont még nyitott és formálható egy előítéletmentes attitűd befogadásának irányába. A józsefvárosi program az elérendő célok között említi, hogy LMBTQ-személyekről nevezzenek el közterületeket.

2023. 03. 01. 5:50
null
20190904 Budapest Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt a Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölttel közösen tartott kampányrendezvényen, a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren önkormányzati választás 2019 Fotó: Kurucz Á Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerület korábbi, fideszes vezetése által elfogadott esélyegyenlőségi programban „nehezen magyarázható módon” nem esett szó az LMBTQ-kisebbségről, a jelenlegi önkormányzat már radikálisan más szemlélettel közelít a szexuális másság kérdéséhez – derül ki Józsefváros 2028-ig szóló esélyegyenlőségi programjából. A dokumentum szerint 

az utóbbi időszak kormányzati kommunikációja és a homoszexualitást a pedofíliával összemosó jogszabályalkotás kifejezetten hátrányosan hat az LMBTQ-emberek életére, jogegyenlőségére és biztonságára, ami miatt megnőtt a gyűlölet-bűncselekmények és a homofób támadások száma is. 

Azt is olvasható a programban, hogy „a tavaly elfogadott gyermekvédelmi törvény óta gyakorlatilag ellehetetlenült az ifjúsági felvilágosító- és érzékenyítőtevékenység”, de – mint írták – „meg kell találni annak lehetőségét, hogy folytatni lehessen az ifjúság körében a felvilágosító- és érzékenyítőprogramokat. Ez a korosztály különösen sérülékeny, másrészt viszont még nyitott és formálható egy előítéletmentes attitűd befogadásának irányába.”

„Nem, tisztelt Pikó András polgármester úr! Nem kell önnek megtalálnia annak lehetőségét, hogy az ifjúság körében folytassák ezt a propagandát! A kiskorúakról a szüleik döntenek, és nem ön. Arra kérem két józsefvárosi gyermek apjaként, hogy ne is keressen ilyen lehetőséget! Ne költsön erre közpénzt! Mi, kerületi lakosok bőven beérnénk annyival is, ha összetakaríttatná az utcákat” – reagált Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, korábbi józsefvárosi polgármester. 

„A józsefvárosi önkormányzat – olvasható a programban – 2019 óta következetesen kiáll az LMBTQ-emberek egyenlősége mellett. 2020-ban és 2021-ben is kirakta az önkormányzat a polgármesteri hivatalra a szivárványos zászlót, hogy ezzel fejezze ki szolidaritását az LMBTQ-emberekkel a Pride-hónap, illetve a homofób törvénykezés kapcsán.” Mint írták, a józsefvárosi önkormányzat részben konkrét intézkedésekkel, részben a mindennapi gyakorlat révén kíván az LMBTQ-közösségnek az eddiginél több lehetőséget biztosítani a helyi nyilvánosságban való megjelenésre. 

Elősegíti a vállaltan LMBTQ-személyek szereplését a közéletben, a helyi nyilvánosság fórumain az LMBTQ-emberekkel kapcsolatos témák megjelenését, emlékhelyek kialakítását a köztereken, melyek az LMBTQ-mozgalom múltjának állítanak emléket, de közterek elnevezését is lehetségesnek tartja a jövőben

– olvasható a programban.

Borítókép: Pikó András egy kampányrendezvényen, a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren, 2019-ben ( Fotó: Kurucz Árpád/ Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.