Soros-szervezetekkel együtt érzékenyít a józsefvárosi önkormányzat

Az új jogi kereteken belül meg kell találni annak a lehetőségét, hogy folytatni lehessen az ifjúság körében a fölvilágosító és érzékenyítő programokat – áll a józsefvárosi önkormányzat esélyegyenlőségi programjában. A szigorított gyermekvédelmi törvény gátat szabott a Pikó András vezette önkormányzat esélyegyenlőségi elképzeléseinek, ugyanis a köznevelési és oktatási intézmények már nem engedhetnek be civil egyesületek érzékenyítő munkatársait.

2023. 02. 27. 17:00
Pikó András (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)
Pikó András (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

"A jelenlegi törvényi szabályozás amúgy is rendkívül megnehezíti az ilyen irányú oktatói tevékenységet, de az új jogi kereteken belül meg kell találni annak a lehetőségét, hogy folytatni lehessen az ifjúság körében a fölvilágosító és érzékenyítő programokat” - áll a Pikó András vezetésű józsefvárosi önkormányzat esélyegyenlőségi programjában. Erre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, a kerület volt polgármestere hívta fel a figyelmet közösségi oldalán. 

KOCSIS Máté; SIMICSKÓ István
Kocsis Máté érdekes dologra világított rá Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem, tisztelt Pikó András polgármester úr! Nem kell önnek megtalálnia annak lehetőségét, hogy az ifjúság körében folytassák ezt a propagandát! A kiskorúakról a szüleik döntenek, és nem ön. Arra kérem két józsefvárosi gyermek apjaként, hogy ne is keressen ilyen lehetőséget! Ne költsön erre közpénzt! Mi, kerületi lakosok bőven beérnénk annyival is, ha összetakaríttatná az utcákat. 

- jelentette ki a Józsefvárosban élő korábbi fideszes polgármester.

Mint ismert, három évvel ezelőtt a balliberális városvezetés Soros György által finanszírozott szervezetekkel közösen európai uniós forrásra pályázott, az esélyegyenlőségre elnyert forrásokat érzékenyítésre és deszegregációs programra kellett elkölteniük. A programot Pikó András vezette önkormányzat hétköznapi óvodafejlesztésnek állította be. 

Erőss Gábor (Párbeszéd) alpolgármester akkori hirdetményéből kiderült, nem az önkormányzat által fenntartott óvodák javára érkezett a forrás, hanem két Soros-alapítványhoz. A Láthatatlan Tanoda-Rosa Parks Alapítvány és a Partners Hungary Alapítvány a józsefvárosi önkormányzat segítségével közel kilencvenmillió forint uniós támogatáshoz jutott. 

A pályázat témája a diszkriminációmentesség elvének átültetése volt a gyakorlatba. Első lépésként az önkormányzat a körzethatárok átrajzolásával közös intézménybe terelte a hátrányos helyzetű, a viselkedésproblémás és az átlagos gyermekeket. A program nem lett népszerű a szülők körében, például a Százados úti új építésű, modern óvodából több szülő kiíratta gyermekét, mert sajátos nevelési igénnyel (SNI) rendelkező gyermekekkel nem tudtak bánni az óvónők. 

Szülőktől úgy értesültünk, hogy az óvónők gyógypedagógiai szaktudás hiányában általuk jónak gondolt megoldásokkal próbálkoztak, például étkeztetés közben az SNI-s gyermekek egy másik asztalnál, háttal ültek a többieknek, hogy ne tudják a többségre dobálni az ételt és ne zavarják a csoporttársaikat. Elfordult az is, hogy a szülőket megkérték, hogy tartsák távol gyermekeiket az új érkezőktől, mert a gyermekek megütötték és lökdösték egymást. Mindez Pikóék Befogadó Óvoda Programjának a része volt, amelyet az említett két Soros-alapítvány közreműködésével, uniós forrásból valósítottak meg. 

A szülők szerint az új érkezők és a már ott lévő körzetes gyermekek jogai egyaránt sérültek. A Befogadó Óvoda projekt kapcsán egy fórumot is tartott az önkormányzat, ahol a szülők hangot is adtak felháborodásuknak. Ennek hatására a komolyabb gyógypedagógiai ellátást igénylő gyermek mellé külön gyógypedagógust rendeltek ki, majd a megfelelő intézménybe helyezték át. 

A gyermekvédelmi törvény szigorítása a lehető legjobbkor érkezett, mert az uniós forrást már nem tudták felhasználni egyéb érzékenyítő előadásokra és programokra. Az új szabályozás ugyanis megtiltotta, hogy magánalapítványok bemehessenek az iskolákba, óvodákba érzékenyítő előadást tartani. Ahogy a józsefvárosi esélyegyenlőségi programban szerepel, a baloldali vezetésű önkormányzat dolgát megnehezítette az új jogi környezet ezért a célként meghatározott LMBTQ-tartalmakat csak korlátozottan tudják propagálni. 

  Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, hogy a törvény további szigorítása  hosszú jogalkotásai folyamat. 

A cél egyértelmű: meg kell védeni a gyermekeket az erőszakos propagandától és az elkövetőktől. 

A törvény további szigorítására azért van szükség, mert az egyik általános iskola pedagógiai asszisztense nyíltan hirdette, hogy 15 éves, azonos nemű szeretője van, s ezt a jelenlegi törvények egyelőre nem büntetik.

B. Zsolt ügye miatt szigorítják a gyermekvédelmi törvényt  Fotó: Facebook

A gyermekvédelmi törvény egy évvel ezelőtti szigorítását megelőzően a józsefvárosi székhellyel rendelkező Labrisz Leszbikus Egyesület aktivistái rendszeresen járták az oktatási intézményeket, ahol LMBTQ propagandát népszerűsítettek, emellett óvodáskorú gyermekeknek Meseország Mindenkié címmel érzékenyítő mesekönyvet is kiadtak. Miután a szigorított gyermekvédelmi törvény megtiltotta a fiatalkorúak érzékenyítést, a leszbikus szervezet a szülőket célozta meg az eredetileg gyereknek szánt a „Melegség és megismerés” elnevezésű programmal ingyenes online beszélgetések formájában.

Borítókép: Pikó András polgármester (Fotó: Máté Krisztián)
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.