időjárás 13°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Soros-alapítványoknak nyert uniós pénzt Pikó

Nagy Orsolya
2020.08.22. 06:45
Soros-alapítványoknak nyert uniós pénzt Pikó

Óvodafejlesztésnek álcázzák a Soros György által támogatott alapítványoknak szerzett forrásokat Józsefvárosban. Erőss Gábor párbeszédes alpolgármester közösségi oldalán jelentette be: uniós pályázatot nyertek az óvodák fejlesztésére. A hirdetményből kiderül, nem az önkormányzat által fenntartott óvodák javára érkezik a forrás, hanem a magyar származású pénzember által támogatott két alapítványhoz.

Pikó András józsefvárosi polgármester és alpolgármestere, Erőss Gábor az önkormányzati választások után négy hónappal nekikezdtek azon uniós források megszerzésének, amelyek Soros-szervezetek pénzügyi stabilitását kívánják biztosítani. A Rosa Parks Alapítvány és a Partners Hungary Alapítvány a józsefvárosi önkormányzat segítségével közel kilencvenmillió forint uniós támogatáshoz jutott – mindezt óvodafejlesztés köntösébe bújtatva.

– Uniós pályázatot nyertünk az óvodák fejlesztésére, deszegregációra! Ezért alpolgármesterként ezzel kezdtem, bevezettük az óvodai bérpótlékot, és pályáztunk uniós forrásra is. S lássatok csodát: sikerült! Nagyszerű partnereinkkel közösen – jelentette be Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere. A városvezető emlékeztetett: márciusban úgy döntött a józsefvárosi önkormányzat, hogy a Láthatatlan Tanoda – Rosa Parks Alapítvány és a Partners Hungary Alapítvánnyal közösen pályázatot nyújt be az Európai Bizottság kiírására, amelynek témája a diszkriminációmentesség elvének gyakorlatba történő hatékony átültetése.

– Nemrég kaptuk meg az értesítést arról, hogy pályázatunkat 267 000 euróval támogatja a bizottság. Pályázatunk céljai között szerepel a sokféleség kezelésének előmozdítása az óvodákban, az etnikai származás alapján történő megkülönböztetés elleni küzdelem, a fejlesztőpedagógiai munka támogatása – számolt be Józsefváros alpolgármestere.

A „józsefvárosi óvodák fejlesztése” csupán abban merül ki, hogy az önkormányzat átrajzolja a körzethatárokat a következő beiratkozás idejére. A Népszavának adott interjúból kiderül: a körzethatárokon úgy módosítanak, hogy a kerület Rózsadombjának számító Palotanegyedbe is járjon több roma gyerek. Erőss Gábor közösségi oldalán tett bejelentéséből az is kiolvasható, hogy a forrást nyert Soros-alapítványok továbbképzéseket tartanak majd az óvónőknek, akik többek között konfliktuskezelési technikákat tanulhatnak meg a Pikóék által előidézett új körülmények kezelésére.

Józsefváros polgármestere önfeledten mosolyog egy rendezvényen
Fotó: Kurucz Árpád

A Partners Hungary Alapítvány támogatói között nyilvánosan megtalálható Soros György alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítvány. Honlapjukon egyértelműen feltüntetik a pénzembert támogatóik között, sőt a legutóbbi amerikai elnökválasztás előtt maga az üzletember tette elérhetővé az általa támogatott szervezetek listáját, és a Partners Hungary Alapítvány azon is szerepelt.

Az Origó.hu egy januári cikkében rámutatott: személyi összefonódás is van a Rosa Parks Alapítvány és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (Chance For Children Foundation – CFCF) között. Utóbbi elméletileg hátrányos helyzetű, főként roma származású gyerekek segítését tűzte ki célul. 2004-ben jött létre és 2016-ban meg is szűnt – bár inkább csak átalakult. A két szervezet között Kegye Adél a kapocs, aki 2018 óta elnöke a Rosa Parks Alapítványnak, amely közhasznúsági jelentése alapján Sorostól kapja a muníciót. A CFCF pedig indulásakor, a legelső miskolci szegregációs per után kapott pénzt a Nyílt Társadalom Intézettől. A gyöngyöspatai szegregációs kártérítési perben a Soros-hálózat szerepét a Tűzfalcsoport tárta fel.

Néhány hónappal ezelőtt közös sajtótájékoztatót tartottak baloldali polgármesterek arról, hogy közvetlenül – vagyis a kormány megkerülésével – kívánnak uniós forrásokhoz jutni. Karácsony Gergely főpolgármester is többször hangoztatta, hogy Budapest forráshiányát az uniós pályázatokból kívánja pótolni. Úgy tűnik, a gépezet beindult. Nem mellékesen: a főváros elmulasztotta a korábban kormányzati úton városfejlesztési forrásokra elnyert támogatás – mint a csepeli gerincút közel egymilliárd forintos támogatású második üteme – lehívását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.