időjárás 18°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Vizsgálatot indított a köznevelési és szakképzési intézményekben az ombudsman

Magyar Nemzet
2023.03.20. 10:11 2023.03.20. 14:44
Vizsgálatot indított a köznevelési és szakképzési intézményekben az ombudsman

Kozma Ákos csaknem ezer fenntartót keresett meg, rajtuk keresztül minden magyar köznevelési és szakképző intézménytől kért adatokat – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH).

A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülése érdekében az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított az általános és középfokú iskoláknál, szakképző intézményeknél, hogy feltérképezze a tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni hatékony fellépéssel és az ezek megelőzésével kapcsolatos körülményeket, intézkedési lehetőségeket – közölte az ombudsmani hivatal.

Kiemelték: a valós helyzet és átfogó kép feltárása miatt kiemelten fontosnak tartják, hogy összehasonlító formában megismerjék az egyes intézmények tapasztalatait, gyakorlatát, véleményét, javaslatait és helyzetét. 

Ennek érdekében a fenntartókon keresztül minden magyar köznevelési és szakképző intézménytől kért adatokat az alapvető jogok biztosa.

A hivatalból indított átfogó vizsgálat keretében az alapvető jogok biztosa ismételten tájékoztatja az érintett szülőket, gyermekeket és pedagógusokat, hogy a gyermekek jogainak sérelme vagy annak veszélye esetén lehetőségük van az alapvető jogok biztosának eljárását kérni 

  • elektronikus formában a [email protected] címen, 
  • személyesen az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala fővárosi ügyfélszolgálatán, vagy 
  • az AJBH győri, szegedi, debreceni, székesfehérvári, miskolci és pécsi területi irodáiban.
  • A bejelentéseket továbbá a 06-80-215-000 ingyenes zöldszámon is fogadja a hivatal.

Kozma Ákos február végén a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy hivatalból átfogó vizsgálatot indít a közoktatási intézményekben a gyerekeket, illetve kiskorúakat érintő szexuális botrányok miatt.

Az elmúlt hetekben korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg társadalmunkat. Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek

– mondta a Magyar Nemzetnek az alapvető jogok biztosa.

Borítókép: Kozma Ákos ombudsman (Fotó: Mirkó István)

Iskolai szexbotrány

Milyen következménye lesz a budapesti pedagógiai asszisztens botrányának?

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.