Lebontják a brutálisan meggyilkolt felvidéki újságíró házát + videó

Megkezdődött ma Felvidéken annak a nagymácsédi családi háznak a lebontása, ahol 2018 februárjában meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kusnírovát. Meggyilkolásuk sokkolta Szlovákiát. Az elkövetéssel megvádoltakat felmentették, ám új eljárásra utalták az ügyet. A per jelenleg is zajlik a különleges bíróságon.

2023. 03. 21. 19:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden elkezdték lebontani a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kusníková házát Nagymácsédon, a Galántai járásban. Nagyszombat megye a szólásszabadságnak állít emlékművet a telken, számolt be róla a felvidéki magyar nyelvű hírportál, a Paraméter.

Olyan emlékhelyet szeretne létrehozni a megye, amely emléket állít a két meggyilkolt fiatalnak, és egyben üzenetet közvetít a jövő generációi számára. 

Ján Kuciák és jegyese, Martina Kusnírova emlékhelye. Fotó: Paraméter.sk

„A hozzátartozók kívánságának megfelelően a nagymácsédi telken levő összes épületet felszámolják. Az emlékmű felállítását a megye finanszírozza” – mondta Viskupic megyeelnök.

A tervek elkészítése és a közbeszerzés lezárulta után jövőre kezdődne el az építkezés. A megyeelnök elárulta, hogy egy szeredi cég felajánlotta, ingyen elvégzi a bontási munkákat. Az emlékmű építésének becsült költsége áfával együtt 388 220 euró.

A lebontott ház kerítése angyalokkal. Fotó: Paraméter/Cséfalvy

A per jelenleg is zajlik

A Kuciak-gyilkosság ügyében 2018 februárjától tárgyalnak a bazini Specializált Büntetőbíróságon (STS) Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében, valamint az újságíró-gyilkossággal összefüggő ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében indított tárgyalás is zajlik.

 

A STS eredetileg felmentette Marian K.-t és Alena Zs.-t a vádak alól, de a legfelsőbb bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három döntés jogerős. Miroslav M. és Sz. Tamás 25 év, A. Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy – a milliárdos Marian Kocner, Alena Zsuzsová., Dusan K. és Darko D. – ellen emeltek vádat Maros Zilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipsic jelenlegi különleges ügyész és Peter Sufliarsky volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészülete miatt. 

Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Zilinka és Lipsic meggyilkolására 2017 őszén Marian Kocner adott megbízást, majd Sufliarsky likvidálására körülbelül egy évvel később, ugyancsak ő adta ki a parancsot.

Borítókép: Lebontják a házat, ahol megölték a szlovák újságírót és jegyesét (Fotó: TSAR)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.