időjárás 22°C Klotild 2023. június 3.
logo
Emlékművet építenek a ház helyén, ahol lelőtték Ján Kuciakot és jegyesét

Lebontják a brutálisan meggyilkolt felvidéki újságíró házát + videó

Szemán László János
2023.03.21. 19:14 2023.03.21. 19:40
Lebontják a brutálisan meggyilkolt felvidéki újságíró házát + videó

Megkezdődött ma Felvidéken annak a nagymácsédi családi háznak a lebontása, ahol 2018 februárjában meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kusnírovát. Meggyilkolásuk sokkolta Szlovákiát. Az elkövetéssel megvádoltakat felmentették, ám új eljárásra utalták az ügyet. A per jelenleg is zajlik a különleges bíróságon.

Kedden elkezdték lebontani a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kusníková házát Nagymácsédon, a Galántai járásban. Nagyszombat megye a szólásszabadságnak állít emlékművet a telken, számolt be róla a felvidéki magyar nyelvű hírportál, a Paraméter.

Olyan emlékhelyet szeretne létrehozni a megye, amely emléket állít a két meggyilkolt fiatalnak, és egyben üzenetet közvetít a jövő generációi számára. 

Ján Kuciák és jegyese, Martina Kusnírova emlékhelye. Fotó: Paraméter.sk

„A hozzátartozók kívánságának megfelelően a nagymácsédi telken levő összes épületet felszámolják. Az emlékmű felállítását a megye finanszírozza” – mondta Viskupic megyeelnök.

A tervek elkészítése és a közbeszerzés lezárulta után jövőre kezdődne el az építkezés. A megyeelnök elárulta, hogy egy szeredi cég felajánlotta, ingyen elvégzi a bontási munkákat. Az emlékmű építésének becsült költsége áfával együtt 388 220 euró.

A lebontott ház kerítése angyalokkal. Fotó: Paraméter/Cséfalvy

A per jelenleg is zajlik

A Kuciak-gyilkosság ügyében 2018 februárjától tárgyalnak a bazini Specializált Büntetőbíróságon (STS) Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében, valamint az újságíró-gyilkossággal összefüggő ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében indított tárgyalás is zajlik.

 

A STS eredetileg felmentette Marian K.-t és Alena Zs.-t a vádak alól, de a legfelsőbb bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három döntés jogerős. Miroslav M. és Sz. Tamás 25 év, A. Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy – a milliárdos Marian Kocner, Alena Zsuzsová., Dusan K. és Darko D. – ellen emeltek vádat Maros Zilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipsic jelenlegi különleges ügyész és Peter Sufliarsky volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészülete miatt. 

Munkája miatt kellett meghalnia

Négy éve gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, a tárgyalások február végén folytatódnak.

Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Zilinka és Lipsic meggyilkolására 2017 őszén Marian Kocner adott megbízást, majd Sufliarsky likvidálására körülbelül egy évvel később, ugyancsak ő adta ki a parancsot.

Borítókép: Lebontják a házat, ahol megölték a szlovák újságírót és jegyesét (Fotó: TSAR)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.