Sokkolta Szlovákiát a Kuciak-per ítélethirdetése

A kormányfő szerint a gyilkosság kitervelői megpróbálnak kicsusszanni az igazságszolgáltatás kezei közül.

Magyar Nemzet
Forrás: Felvidék.ma2020. 09. 03. 13:54
Demonstrators attend a protest called "Let's stand for decency in Slovakia" in Bratislava
Jan Kuciák kivégzésének hírére tömegek vonultak az utcára Pozsonyban Fotó: Radovan Stoklasa Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkolta Zuzana Čaputová szlovák államfőt, hogy a bazini székhelyű különleges bíróság tegnap felmentette Marian Kočner és Alena Zsuzsová vádlottakat Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová régésznő meggyilkolása ügyében – írta a Felvidék.ma című hírportál.

Máig tartó közfelháborodás Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kušnírovát 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sosem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

– Tiszteletben tartom a bíróság döntését, de arra számítok, hogy az igazság keresése még nem ért véget, és folytatódni fog a legfelsőbb bíróságon. Gondolok Ján és Martina szüleire, és sok erőt kívánok nekik ebben a nehéz pillanatban. Ők is és mi, mindannyian megérdemeljük, hogy lássuk azoknak a felelősségre vonását, akik a gyermekeik meggyilkolását megrendelték és közvetítették

– állt a szlovák elnöknek a TASR hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

Nincs elegendő bizonyíték

Az egyelőre nem jogerős ítélethirdetésre reagálva Igor Matovič szlovák miniszterelnök a Facebookon azt írta:

úgy tűnik, hogy a gyilkosság egyértelmű kitervelői megpróbálnak kicsusszanni az igazságszolgáltatás kezei közül.

A különleges bíróság szenátusának elnöknője egyébként a felmentő ítéletet elégséges bizonyíték hiányával indokolta a távirati iroda tudósítása szerint. A bazini bíróság ugyanakkor 25 év börtönbüntetésre ítélte Tomas Szabót, aki a vádirat szerint segédkezett a gyilkosság elkövetésében a már áprilisban jogerősen 23 évre ítélt Miroslav Marčeknak, illetve egy korábbi gyilkosságot is elkövetett.

Összeérnek a szálak

Az oknyomozó újságíró Ján Kuciaknak és barátnőjének a meggyilkolása ügyében indult per fő tárgyalása idén januárban kezdődött. Az ügy öt vádlottja közül elsőként a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben született ítélet, őt különálló perben, vádalku keretében ítéltek 15 év letöltendő szabadságvesztésre, amiért kifizette a gyilkosságért járó összeget a gyilkosságot végrehajtó és ezt beismerő Marčeknak.

Az ügy mintegy egy hónapja érkezett a bizonyítási eljárás végéhez, akkor elmondott záróbeszédjeikben a többi vádlott tagadta bűnösségét. A most felmentett vádlottak záróbeszédjeikben a bizonyítási eljárás hibáira hivatkoztak, valamint kétségbe vonták több tanú – köztük a volt titkosszolgálati vezető és újságíró, Peter Tóth – szavahihetőségét. Akkor a vádlottak arra is rámutattak, hogy a vád koronatanúja többször a sajtó által nyilvánosságra hozott információk tükrében változtatta állításait. A perben eredetileg már augusztus elején ítéletet kellett volna hirdetni, ám nem sokkal a kitűzött időpont előtt a különleges bíróság szenátusának elnöknője, Ruzena Sabová szeptemberre napolta az ítélethozatal időpontját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.