Megújult a Kinizsi-vár Nagyvázsonyban + képgaléria

Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a csütörtöki megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 16. 16:35
null
Nagyvázsony, 2023. március 16. A megújult nagyvázsonyi Kinizsi-vár az avatás napján, 2023. március 16-án. Az 1,6 milliárd forintból felújított vár március 17-tõl látogatható. MTI/Vasvári Tamás Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor örvendetesnek nevezte, hogy 

a térség történelmi középpontjában megújulhatott a vár, és ezzel esélyt kapott a település, hogy ott legyen a magyar kultúrtörténet jelenében.

Mint mondta, a Nemzeti kastély- és várprogram – amelyben 17 kastély és 12 vár újul meg – ékes példája annak, hogy a múltat hogyan lehet a jövőn keresztül láttatni az informatikai megoldások segítségével.
A miniszter kijelentette, a kultúra a gazdaság motorjaként működve erősíti a térséget, amely Európa felé is meg tudja mutatni erősségeit, mint a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program résztvevője.
Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy 

a nemzeti örökségvédelem feladata méltó módon fenntartani mindazt, amit őseink ránk hagytak.

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere felidézte, hogy a vár névadója, Kinizsi Pál akaratereje számos esetben megmutatkozott. Mint mondta, 

Nagyvázsony történelmére is jellemző ez az akaraterő, ami képes volt a semmiből újjáépíteni a települést.

 Hetven ingatlan újult meg a vár környezetében, 22 vállalkozás indult vagy újult meg – hangsúlyozta a polgármester.

A nagyközönség péntektől látogathatja az 1,6 milliárd forintból felújított Kinizsi-várat, ahol megújult a rendezvénytér, a kiállítótér és a lakótorony.

A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki ott élt mintegy 25 évig. Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet, amelyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak.

Borítókép: A megújult Kinizsi-vár Nagyvázsonyban (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.