A pártelnök szerint a Jobbik jövőre megszabadul a nevétől

A politikai piruettjeiről ismert pártelnök, Gyöngyösi Márton valamiért egy Soros György által fenntartott liberális hetilapnak, a Magyar Narancsnak beszélt arról, hogy jövőre már nem Jobbik lesz a pártjuk neve. A legújabb irányváltás, a Jobbik jobbiktalanítása mögött a Soros-egyetem alapítójának, egyben Gyurcsány főszemélyzetisének alakja sejlik fel.

MAGYAR NEMZET
2023. 04. 02. 9:36
20220808 Budapest Népszavazást kezdeményez a magyar EU-tagság megerősítéséről a Jobbik Fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Gyöngyösi Márton a Jobbik elnöke Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen furcsa körülmények között, egy, a Magyar Narancs nevű liberális hetilap részvételével tartott háttérbeszélgetésen jelentette be Gyöngyösi Márton, hogy 2024-től nem Jobbik lesz a pártjuk neve. Közismert, hogy évtizedek óta Soros György támogatásaival működik a Magyar Narancs, amelynek kiadójába egy, az amerikai spekuláns által finanszírozott médiaalap még 2014-ben szállt be

A névelhagyás bemutatása után megkísérlünk magyarázatot találni arra, hogy a magát mostanában Jobbik – Konzervatívoknak nevező alakulat miért egy liberális hetilapot talált alkalmasnak a nagy bejelentésre, de előbb nézzük a részleteket!

„A 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokig Jobbik – Konzervatívok (JK) néven folytatja a Gyöngyösi Márton elnök vezette párt – a névváltoztatást a február 25-i kongresszus fogadta el. Ez azonban még nem a vége, ugyanis pártbéli forrásaink szerint a szervezet megújítására elfogadott tervvel arra vállalkoznak, hogy a Jobbik a nevében is szakítani fog saját szélsőséges múltjával. Ezt az értesülést Gyöngyösi Márton pártelnök is megerősítette” – írja a Magyar Narancs március 30-i lapszáma. 

A Soros-közeli médiumnak később még egyértelműbben fogalmaz Gyöngyösi: „A párt nevét a 2024-es választások után megváltoztatjuk”. 

A liberális hetilap arról is beszámol, hogy „a párt új elnevezésében a Jobbik csak azért szerepel még, mert ezzel a választók azonosítani tudják a pártot, de a brand újjáépítése után elhagyni tervezik.” 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nevű pártot 2003. október 24-én alapították, azaz a névváltás több mint két évtized után jöhet el. A párt alapító nyilatkozata szerint „a Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. A Parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánunk lenni.”

Ez persze már rég csak történelem, ugyanis a Jobbik hosszú kokettálást követően 2022-ben éppen a kommunista utódpártból indult erőkkel (MSZP, DK), és különböző liberális pártokkal együtt, közös listával és közös jelöltekkel vett részt az országgyűlési választáson. 

Ezt követte idén a névváltás Jobbik – Konzervatívokra, amely ezek szerint csak egy köztes állomás, és vélhetően valamiféle Konzervatívok nevű alakulat lesz majd a „jobbiktalanítás” következő lépcsőfoka. 

A cikkből mindenesetre kiderül. hogy az önkormányzati választásokon a Jobbik – Konzervatívok akkor sem indítja pártszínekben a jelöltjeit, ha a velük együttműködő balliberális pártok ragaszkodnak a logókkal való induláshoz. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a tervek szerint a Jobbik 2024-ben a megyei önkormányzati választásokon sem pártlistákkal indulna.

Érdekesség, hogy ki lehet a névváltás hátterében, különösen úgy, hogy ez a személy a mostani bejelentés helyével is összefügghet. A Magyar Narancs szerint ugyanis a Civitas Intézet munkáján alapszik a párt új stratégiája. Közismert, a Magyar Nemzet számolt be először részletesen arról, hogy a Jobbik elmúlt években bekövetkezett fordulatának szürke eminenciása, Teplán István, a Soros-egyetem alapítója. Teplán pedig ma már a Civitas munkatársa. A Civitas honlapja szerint Teplán „ügyvezető alelnökként 1992 és 2007 között szolgálta a CEU-t”, de volt a Gyurcsány-féle Kormányzati Közigazgatási Központ főigazgatója is. 

Teplán tehát hosszú évekig tevőlegesen is dolgozott a Soros-egyetem gazdasági igazgatójaként a belvárosi épület felépíttetésén és az intézmény átköltöztetésén, ahogy azt a Magyar Nemzet róla és a Jobbikról szóló, 2020-as írásában bemutatta. 

1999. október 6-án a balliberális Népszabadság Transznacionális iskola című cikkében szólalt meg Teplán, sőt a cikk címe is az ő megfogalmazása. Az egyetemet egyébként nem magyarként, hanem az egész régió egyetemeként definiálta az írásban. Teplán egyébként a Forbes 2019 júniusi számában közölt élményei alapján bejáratos Soros György manhattani rezidenciájába és Long Island-i nyaralójába is.

A Magyar Nemzet 2020 végi írásai szerint Soros régi embere 2017-től aktivizálódott a Jobbik körül, 2018-ban pedig csak „Marciként” emlegette a nyilvánosságban Gyöngyösit, hogy 2020-ra már részben közös munkatársakkal dolgozzanak. Ráadásul 2018. október 8-án Volner János alelnök egy olyan fotót mutatott be, ami a Jobbik kongresszusán készült, és amelyen – ahogy Volner fogalmazott a Jobbik vezetőinek írt bejegyzésében – Teplán István „elit helyen, közvetlenül mögöttetek ül, Gyöngyösi Márton külügyes kollégáival”.

 

Bár Teplán személye önmagában elég erős bizonyíték arra, hogy a Jobbik névváltása mögött tengerentúli kapcsolatokkal rendelkező erők állnak, de sorozatunk következő részében további, a dollárbaloldal irányába mutató összefüggéseket és személyeket mutatunk be. 

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.