időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Most Gyöngyösi Márton forgatja a Jobbik köpönyegét

Bánó Attila
2023.03.21. 06:30
Most Gyöngyösi Márton forgatja a Jobbik köpönyegét

Gyöngyösi Márton a Jobbik elnöke, az Országgyűlés külügyi bizottságának volt alelnöke, európai parlamenti képviselő régóta nincs megelégedve a jelenlegi magyar kormánnyal. Gyakran bírálta külpolitikánkat és úgy vélte, hogy a kormányzat nem képviseli a nemzeti érdekeket. De nem csak ezzel volt baja. Pártja neve se tetszett neki.

Nemrég bejelentette, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom neve ezután Jobbik – Konzervatívok. Ismerve e párt irányváltásait, tudomásul vesszük a névváltoztatást, mert egy ilyen, kaméleonra emlékeztető politikai képződmény esetében ez magától értetődő.

Amikor a „nép nevében” radikális változást hirdető Jobbik a 2010-es választásokon, 16 százalékot meghaladó eredményével harmadik erővé vált, egyes megfigyelők arra gondoltak, hogy ezt a társaságot a színfalak mögött a baloldal hozta létre, illetve támogatja annak érdekében, hogy megossza, illetve gyengítse a nemzeti-keresztény tábort. Mások viszont naiv hittel bíztak a Jobbikban, s azon keresztül a konzervatív tábor valamiféle radikális megújításának lehetőségében. Jakab Péter pártelnök 2020 után merész fordulattal összefogott és választási szövetségre lépett a DK-val, a Momentummal, az MSZP-vel és az LMP-vel. Az elképesztő pálfordulás láttán bizonyítottnak tűnt a baloldali ármánykodással kapcsolatos korábbi sejtés.

A Jobbik alapembereinek távozásai időről időre jelezték a párt belső ellentéteit. 

A Jakabot tavaly felváltó Gyöngyösi Márton politikai pályája sem volt zökkenőmentes, hiszen annak idején országos hírnévre tett szert a parlamentben ülő zsidó származású honatyák listázásával kapcsolatos felszólalásával. Ezért később bocsánatot kért, de azért ez az alakítása nehezen feledhető. Most a polgári, európai Magyarország mellett elkötelezett honfitársait igyekszik a pártjához csalogatni azzal, hogy „vissza kell adni a jobboldal becsületét”.

Na, már csak ez hiányzott! Vajon egy köpönyegforgató, saját elveit semmibe vevő, tisztességtelen párt fogja visszaadni a mai konzervatív oldalnak azt a becsületet, amelyet az sose veszített el? Gyöngyösi szeretné eltorzítani az igazságot, de tény, hogy a Fidesz–KDNP markáns kormányerőként − már az ötödik parlamenti ciklusban – becsületesen képviseli nemzeti érdekeinket. „Jobboldalinak lenni ne oroszimádat és nyegléskedés legyen, hanem európai, polgári világszemlélet” – mondta Gyöngyösi, aki az oroszimádatot feltehetően a magyar kormányzat békepárti és háborúellenes állásfoglalásából vezette le.

Nem tudjuk, hogy a pártelnök pontosan mit ért becsületen, de nem lepődnénk meg, ha összetévesztené a Nyugat-imádattal és az ukrajnai háború szításának eszelős gyakorlatával. Mindenesetre jobban tenné, ha a Jobbik becsületének elveszítése foglalkoztatná, és az az izgalmas kérdés, hogy lehet-e még valamicskét köszörülni a csorbán. Attól tartunk, hogy a cégtáblára festett, konzervatívokra való utalás ehhez nem lesz elegendő.

Gyöngyösi Márton azzal is igyekezett javítani az egyre gyengülő Jobbik mélyrepülésén, hogy bejelentette: semmilyen választáson nem fog össze a DK-val. Ehhez hasonló, a baloldaltól elhatárolódó állásfoglalást régen is hallottunk jobbikos vezetőktől, aztán mégis összebútoroztak a balliberális „ellenfelekkel”. E pillanatban nagyon úgy tűnik, hogy az egyre gyengülő Jobbik megmaradt becsületét Gyöngyösiéknél hitelesebben képviseli a Toroczkai László és Dúró Dóra nevével fémjelzett Mi Hazánk Mozgalom.

A pártelnök amúgy rugalmas politikus. Hajlandó beismerni korábbi hibáit, és képes bocsánatot kérni. Sokkal rugalmasabb, mint közvetlen elődje, aki azóta se kért bocsánatot. Gyöngyösi tavaly még Ukrajnától is bocsánatot kért amiatt, hogy megfigyelőként jelen volt a Donyec-medencében rendezett 2014-es népszavazáson.

Egy ukrán portálnak adott interjúban kijelentette, hogy fel volt háborodva az ukrán kisebbségi nyelvtörvény miatt, ezért akkor az oroszok mellé állt. Hozzátette, hogy ezt azóta hibának tekinti, és ma már teljes mértékben támogatja Ukrajnát. Korábban Volodimir Zelenszkij elnökké választását is üdvözölte, mert úgy vélte, hogy képes lesz megteremteni az ország nemzetségei közötti békét. Mindez „fejlett” külpolitikai érzékre és logikus magatartásra vall, mert a nyelvtörvényt Ukrajna azóta tovább szigorította, ami a magyar kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan.

A Jobbik visszatér a régi taktikához, és megpróbálja elhitetni a választókkal, hogy a jobboldalon áll. 

Egyszer már sikerült. Láttuk, mi lett belőle. Most már csak azért szorítunk, hogy Gyöngyösi Márton ne kérjen bocsánatot a Jobbik – Konzervatívok névadás miatt. Mondjuk akkor, amikor a transzparenseikre a Jobbik – Balliberálisok feliratot festik.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke (Fotó: Teknős Miklós)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.