Schiffer tükröt tartott Gyöngyösi elé

Míg egy 2010-es parlamenti felszólalásában Gyöngyösi Márton még stratégiai partnernek nevezte Oroszországot, és a „rokon népekkel” való külpolitikai együttműködést szorgalmazta, március 15-én a Jobbik-konzervatívok elnöke arról beszélt, Orbán Viktor „az orosz érdekszférába akarja sorolni hazánkat”. A párt elnökét most Schiffer András szembesítette korábbi álláspontjával.

Magyar Nemzet
2023. 03. 20. 13:30
GYÖNGYÖSI Márton
Március 15. - A Jobbik-Konzervatívok megemlékezése Budapesten Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi nyilatkozatával szembesítette Schiffer András, az LMP alapítója a Jobbik-konzervatívok elnökét annak kapcsán, hogy Gyöngyösi Márton március 15-én azt mondta, Orbán ki akarja vezetni Európából és az orosz érdekszférába akarja sorolni hazánkat. 

Schiffer ezek után közösségi oldalán felidézte a pártelnök egy korábbi, 2010. május 26-i parlamenti felszólalását, melyben úgy fogalmazott: 

„Csak akkor igaz, hogy egyedül vagyunk az európai népek tengerében, ha nem akarjuk tudomásul venni, hogy rossz irányban tájékozódunk, a hátunk mögött ugyanis ott áll egy több száz milliós turáni nemzetközösség, amely ránk testvérként tekint. Ezért tartjuk fontosnak azt, hogy a stratégiai partner, Oroszország, Kína és az arab országok mellett Magyarország elmélyítse a külkapcsolati és külgazdasági kapcsolatokat a rokon népekkel, Törökországgal, Iránnal, Kazahsztánnal, Azerbajdzsánnal és más belső-ázsiai országokkal.” 

Schiffer András közölte, „Értem én, hogy Mészáros Lőrinc, meg diktatúra, meg minden, na de ezt így hogy?” 

– Persze mit várjunk egy olyan országban, ahol az euroatlanti integrációnak hajdanán olyan élharcosai voltak, akik nem is tizenhárom, hanem alig három évvel korábban még a Varsói Szerződés nagyszerűségéről hozsannáztak

– fogalmazott az LMP alapítója.

Miután Schiffer András szembesítette a párt elnökét korábbi véleményével, a Jobbik szolnoki elnöke sietett Gyöngyösi védelmére. Szotyori-Lázár Zoltán szerint ugyanis „a kormányváltás kulcsa jelenleg Gyöngyösi Márton zsebében lapul, nem máshol”, majd zárójelben megjegyezte, hogy „érzi ezt a Fidesz is amúgy”. – Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban ráeresztették Gyöngyösi Mártonra új kedvencüket – fogalmazott, majd a magát konzervatívnak tartó szolnoki politikus nyomdafestéket nem tűrő hangon becsmérelte Schiffer Andrást és Bayer Zsoltot. 

Gyöngyösi Márton. Fotó: Mirkó István

Gyöngyösi uniópárti politikája egyébként nem arat osztatlan sikert saját közösségi oldalán sem. Egy március 11-i bejegyzésénél, melyben közölte, „nem fogom ölbe tett kézzel végignézni, ahogy Magyarországot meggyalázva orosz vazallusállamot épít itt pár elmebeteg! Meg kell akadályoznunk, hogy Orbán Viktor kivezesse Magyarországot az Európai Unióból”, többen is nemtetszésüknek adtak hangot. 

„Nyaljad Brüsszelben az elitet! Orbán elmondta, nem lépünk ki, mert nekünk az nem jó! Rosszul tájékozódott!”

– olvasható az első hozzászólás, melyet olyanok követnek, mint hogy „Be sem kellett volna lépni”, „Ez az ellenzéki brancs lezüllesztette Európát!”, „Ez az EU már nem az az EU”, „ elég volt az EU-ból”, illetve „Ez az EU züllöttek, drogosok, bűnözők gyülekezete! Ki kell lépnünk!”.

A fenti, unióellenes hozzászólásokkal egyébként a 2018-as Jobbik még egyet is értett volna, hiszen akkor azt vallották, az unió már egyáltalán nem azonos azzal a közösséggel, amelyhez 14 évvel korábban csatlakoztunk. Akkori választási programjukban uniószkeptikus hangot ütöttek meg, közölték, nem asszisztálnak egy értékek nélküli szuperállam létrehozásához, és ez az utolsó esély arra, hogy

„az unió letérjen a lakosság akaratával ellentétes, központosítást és diktatúrát jelentő lisszaboni útról, és egy brüsszeli központú birodalom helyett olyan együttműködési kereteket teremtsen, amelyek tiszteletben tartják a tagországok szuverenitását”.

2014-ben pedig Gyöngyösi még az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségéről, az Oroszország elleni szankciók káros hatásairól beszélt, és azt mondta, Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a krími referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó:MTI/Bruzák Noémi)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.