Kázmér 2024. március 4.
logo

Antiszemita kirohanásai miatt egykor feljelentette, de Mesterházy Attila örül Gyöngyösi Márton változásának

Bákonyi Ádám
2023.04.19. 04:54 2023.04.19. 08:34
Antiszemita kirohanásai miatt egykor feljelentette, de Mesterházy Attila örül Gyöngyösi Márton változásának

Noha durva antiszemita kirohanásai miatt korábban feljelentette és tüntetett ellene, Mesterházy Attila most úgy látja: Gyöngyösi Márton megváltozott. – Egy különbség kettőnk között azért továbbra is marad. Nekem sohasem voltak ilyen nézeteim – mondta lapunknak az MSZP volt elnöke, aki nemrég Szocialisták és Demokraták néven alapított új pártot.

– Hiszek abban, hogy az emberek képesek változni. Örülök annak, hogy Gyöngyösi Márton megváltoztatta a nézeteit, és belátta, vállalhatatlan, amit korábban mondott – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Mesterházy Attila, akit az utóbbi időszak egyik legnagyobb közfelháborodást okozó ügyéről kérdeztünk. 

Ismert: a Jobbik elnöke nemrég kipával a fején egy széderesten vett részt az amerikai nagykövet, David Pressman meghívására. Történt mindez annak ellenére, hogy Gyöngyösi Márton korábban több alkalommal is durva antiszemita kirohanásokat tett – és amelyek miatt Mesterházy Attila még az MSZP elnökeként erőteljesen tiltakozott.

Ilyen eset volt, amikor 2012 februárjában Gyöngyösi a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát – szavai szerint „fantasztikus üzletté vált a számokkal való ugrándozás” –, amiért Mesterházy a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt feljelentést tett. 

A Jobbik jelenlegi elnöke aztán 2012 novemberében az Országgyűlés falai között sürgette, hogy a kormány mérje fel

az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

A botrányos szavak elleni tiltakozásul szervezett tömegtüntetésen Bajnai Gordon és Rogán Antal mellett Mesterházy Attila is felszólalt.

– Én annak idején tüntettem Gyöngyösi Márton szavai ellen, és ha ma mondana ilyeneket, akkor ma is tüntetnék ellene – fogalmazott most a politikus, aki nemrég kilépett az MSZP-ből, majd Szocialisták és Demokraták néven új pártot alapított. – Egy különbség kettőnk között azért továbbra is marad. Nekem sohasem voltak ilyen nézeteim – jegyezte meg Mesterházy Attila. 

Mint megírtuk, múlt szombati sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton már egyenesen azt állította magáról, hogy soha nem volt antiszemita, egyúttal hangoztatta: nem bánta meg, hogy részt vett a széderesten. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy gyakorlatilag a legtöbb hazai zsidó szervezet elítélte a jelenlétét Pressman estjén, és még az izraeli külügy is megszólalt, a Jobbik elnöke azt válaszolta: szerinte ezek a szervezetek felkérésre határolódtak el, amit ő médiaheccnek tart. 

A reakciók tömkelegét kiváltó esetet egyébként maga David Pressman is botrányosan magyarázta, lényegében azt állítva: nem annak ellenére hívták meg Gyöngyösit, hogy antiszemita, hanem éppen azért. A nagykövet szerint ugyanis fontos az, hogy különböző nézeteket valló emberek együtt vitázzanak.

Borítókép: Mesterházy Attila (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Bedőlt Pressman antiszemita-simogatása

Kísértet járja be Amerikát, az antiszemitizmus kísértete – mondhatjuk stílszerűen marxista klisével David Pressman botrányosra sikeredett, Gyöngyösi Márton meghívásával terhelt széderesti vacsorája óta.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.