idezojelek

Bedőlt Pressman antiszemita-simogatása

Kísértet járja be Amerikát, az antiszemitizmus kísértete – mondhatjuk stílszerűen marxista klisével David Pressman botrányosra sikeredett, Gyöngyösi Márton meghívásával terhelt széderesti vacsorája óta.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Kísértet járja be Amerikát, az antiszemitizmus kísértete – mondhatjuk stílszerűen marxista klisével David Pressman botrányosra sikeredett, Gyöngyösi Márton meghívásával terhelt széderesti vacsorája óta. A diplomáciai pályán zöldfülűnek mutatkozó budapesti amerikai nagykövet ugyanis azzal a mindenkit megdöbbentő magyarázattal állt elő, hogy a Jobbik hírhedt antiszemita elnökét éppen azért hívta meg, mert antiszemita. Vagyis ez a körülmény David Pressman és az Egyesült Államok jelenlegi vezetői számára olyan pozitív, általuk üdvözölt tulajdonság, ami egy ünnepi meghívást ér.

A nagykövet úr ezt az amúgy is abszurd, elfogadhatatlan képletet még tovább bonyolította, amikor azt mondta az általa nagy csinnadrattával összerántott, ám érthetetlen módon nyúlfarknyi és üres sajtótájékoztatóján, hogy Gyöngyösi amúgy megbánta bűneit, illetve antiszemita kirohanásait.

Ez a mentegetés, túl azon, hogy nem felel meg a valóságnak, mert a Jobbik-vezér valójában sohasem kért bocsánatot a penetráns mondataiért, még érthetetlenebbé teszi mister Press­man meghívását. Hisz ha az volt a szempont, hogy egy antiszemita személyt hívjanak meg, akivel lehet majd vitatkozni, akkor ez utóbbi mondata szerint a már kevésbé antiszemita, állítólag korábbi zsidóellenességét levetkőző Gyöngyösi nem lett volna megfelelő vendég. Ha viszont megőrizte az antiszemitizmusát, akkor Pressman második, Gyöngyösit mosdató mondata nem állja meg a helyét, illetve hazugságnak bizonyul. Nyilvánvaló, hogy senki nem lehet egyszerre meggyőződéses antiszemita és korábbi zsidógyűlöletét elhagyó személy. Vagy egyik, vagy másik lehet csak igaz.

Mindjárt érthető innentől, hogy miért nem bírják a jelenlegi konzervatív magyar kormányt és a magyar jobboldali közönséget Pressmanék. Világossá válik, mint a nap, hogy miért nyír, támad minket az az amerikai demokrata párti bagázs, akik képesek voltak egy náci módon zsidó országgyűlési képviselőket és kormánytagokat listázni akaró szélsőjobboldali politikust meghívni cinikusan éppen egy zsidó vallási eseményre. Hát mert mi nem vagyunk antiszemiták. Sőt, a magyarországi politikai jobboldal kiváló kapcsolatokat ápol Izraellel, hazánkban reneszánszát éli az országszerte közkedvelt zsidó kultúra. Vagyis bízvást lehet úgy fogalmazni, hogy filoszemitának vagyunk tekinthetők. Ez pedig a jelek szerint ellenérzést vált ki az amerikai követségi körökből, akik úgy tűnik, kizárólag antiszemitákkal szeretnek együtt vacsorázni s jóízűt beszélgetni, vitatkozni.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő keserű iróniával úgy kommentálta a nemzetközi botrányt okozó esetet, hogy Pressman indokolása szerint még szerencse, hogy nem él már a tömeggyilkos Adolf Eichmann, mert akkor őt is meg lehetne hívni egy széderestre. Deutschnak azonban csak részben van igaza, és vigyázni kellene az ötleteivel, mert megfogadhatják…

Ne játsszuk az álnaivat, mindenki tudja vagy legalábbis sejti, hogy valójában miért lett díszvendég Gyöngyösi az USA követségén, hisz a protokoll szerint kiemelt VIP-vendégnek jár az asztalnál a házigazda balján lévő hely. Tekintélyes zsidó közéleti személyiségek is azt tartják valószínűnek, hogy a Pressman mögött álló erők azt hiszik, Gyöngyösi, illetve a Jobbik szavazatokat hozhat Orbán Viktor kormányának megbuktatására.

Ezt mi azzal toldanánk meg, hogy tippünk szerint pontosan azok az amerikai zsoldban álló lúzerkörök ajánlották Pressmannek Gyöngyösi ünnepi meghívását, mint akik Márki-Zay Péter burleszkbe illő miniszterelnök-jelölti szereplését is kitalálták mint csodafegyvert. Kizárt dolog ugyanis, hogy ilyen kolosszális ökörséget olyasvalaki javasolt volna, aki egy szemernyit is tisztában van a magyarországi viszonyokkal. Hisz túl a súlyosan antiszemita személy kiválasztásának morbiditásán, egy kétszázalékos párt elnökéhez bármilyen komoly reményeket fűzni nem vall túltengő politikai realitásérzékre.

Kalandor vállalkozás volt tehát Gyöngyösi meghívása a demokrata párti „Az antiszemita szép” program jegyében, mivel már most visszaüt az USA-ra.

A magát elbízó Jobbik-elnök ugyanis a hétvégén már azt nyilatkozta a Hír TV kérdésére, hogy soha nem volt antiszemita. Márpedig ha nem volt az, nincs mit megbánnia eszerint. Csakhogy nem csupán a zsidólistázós náci típusú felszólalásáról vannak felvételek. Dunát lehet velük rekeszteni az interneten. Ha pedig szerinte soha nem volt antiszemita, akkor azokat a borzalmas, gyűlölettől fröcsögő mondatait sem tartja antiszemitának, amelyeket többek között szaporodó holokauszt-túlélőkről, cionista népirtásról hordott össze. Nagyon vigyázzon tehát Pressman és a demokrata párti észkombájnbrigád, hogy van-e értelme erőltetni az antiszemita-simogatást. Mert a Jobbik kimosdatása helyett saját magukat keverik antiszemita hírbe. És ebből csak rosszul jöhetnek ki.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: David Pressman (Forrás: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.