idezojelek

Gyöngyösi Pressmannel mosatja magát tisztára

Sokféle amerikai nagykövetet láttunk már itt az elmúlt huszonöt évben: a nőfaló ügyvédtől az elnök idős rokonán át a hollywoodi producerig.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: Facebook

Biztos a várva várt zsidólistáját olvasgatja… – tör rá az emberre a gúnyroham, meglátva a képet, amelyen Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke zsidó kipában a fején tanulmányoz egy irományt a budapesti amerikai nagykövet pészahi vacsoráján. 

A fotó különös bája, hogy a zsidóellenességéről elhíresült politikussal szemben Heisler András, a Mazsihisz elnöke ül. Ők ketten kapták a kiemelt vendégeket megillető főhelyet David Press­man széderestéjén, azon a vacsorán, amelyen a zsidók őseik egyiptomi kivonulását elevenítik fel. 

Gyöngyösi kezében valójában minden valószínűség szerint egy pészahi haggáda látható, az a brosúra formájában kiosztott forgatókönyv, amelynek legismertebb mondata a „Má nistáná…” kezdetű kérdés. Ez azt boncolgatja: miben különbözik ez az este a többitől?

Nos, a szóban forgó este a budai Zugligeti úton abban bizonyosan: Gyöngyösi Márton akkorát fordult a damaszkuszi úton, hogy az ókori Egyiptomba is volt ideje beköszönni, egy zsidó ünnepet használva fel arcpirító politikai haszonleséséhez. Ehhez mint zsák a foltját talált partnert az akut feltűnési viszketegségben szenvedő Pressmanben, aki Gyöngyösi meghívásával kifejezetten kínos helyzetbe hozta a Mazsihisz elnökét. Heisler ugyanis – szavai szerint – nem tudott róla, hogy a jobbikos is ott lesz. Szokásos mosolyalbumszerű internetes kitárulkozásával pedig sikerült belecsúfítania a húsvéti ünnepkörbe, amikor éppen négy nap nyugalom tört volna a viharos magyar közéletre. Természetesen – mint bárki más – az amerikai nagykövet is azt hív meg az otthonába, akit csak akar, de ezzel a balul elsült széderestéjével ismét csak a magyar közéletbe avatkozott, ami pedig nem tartozik a jogkörei közé.

A Jobbik politikusainak zsidóellenessége közepette nem Gyöngyösi az első, aki utóbb valamilyen meghökkentő módon keresi a kapcsolatot a zsidósággal – vélhetően hol valamiféle belső lelki igényből, hol a politika színpadán való egyszerű üzletszerű kéjelgésből fakadóan. Előbbire lehetett példa Szegedi Csanád, akinek sorsa az 1938-as első zsidótörvénykor hivatalban lévő, ám részben zsidó származású miniszterelnökre utaló rigmust idézte: „Sej-haj, nagy a baj, Imrédy sem gaj…” Szegedi ugyanakkor legalább valóban elindult azon az úton, amelyet egy antiszemitának be kell járnia, ha azt akarja, hogy elfogadják a zsidók: rabbival vette fel a kapcsolatot, tanulni akart, szolgálatot vállalt. (Apropó, itt a tavasz: Gyöngyösi is kigazolhatna kisásóval egy-két vidéki zsidó temetőt, ha olyan komolyan gondolja…) Szegedi után 2017-ben Vona Gábor, a párt akkori elnöke jött. Pár évvel korábban még az ő vállalhatatlan meghívása a Budapesti Corvinus Egyetemre jelentette az utolsó cseppet a pohárban egykori kollégám fia számára, hogy hátat fordítson ennek az egyetemnek. De a 2018-as választásokra való felkészülés – értsd: az idült Orbán- és Fidesz-fóbia – jegyében már a pesti zsidónegyed szívében található Spinoza Ház brusztolt egy jókorát a szélsőjobboldali politikus szalonképessé kaserolásán. Nem is teljesen sikertelenül: Vona ma az Index megbecsült külső publicistája.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020-ban Bíró László következett a sorban, az a borsodi jobbikos, aki – az 1920-as éveket idéző retro-antiszemizmussal – Judapestről értekezett egykor, ekkor viszont már „keresztény emberként” bocsánatért folyamodott az általa korábban tetűcsúszdásoknak nevezett zsidókhoz. Nagyon meglepő módon közvetlenül egy időközi választás előtt tette ezt, amelyet ugyanakkor a fideszes Koncz Zsófia nyert meg. Most pedig itt van Gyöngyösi, aki a megjelenésével, pallérozottságával, nyelvtudásával messze kiemelkedhetne az egyszerű jobbikos politikusok közül, ha valóban őszinte lenne a szándéka arra, hogy pártja a névváltoztatáson túlmutatóan mérsékelt polgári, konzervatív erővé váljon. Ezt azonban jelenleg az elvtelenség csimborasszója fedi el. 

Engedjük meg magunknak ezt a gondolatmenetet: a magyarországi zsidó körökben továbbra is elfogadhatatlan Gyöngyösi meglepetésvendégként való felvonultatása Pressman vacsoráján nem más, mint a Jobbik tisztára mosásának folytatása a 2024-es európai parlamenti és hazai önkormányzati, illetve a 2026-os parlamenti választások előtt. 

Hogy ezzel jobbikos szavazókat is el fognak veszíteni? Gyöngyösit ez a legkevésbé sem érdekli, ha mondjuk biztos listás helyre számít a Gyurcsány család hátsó padsoraiban.

Sokféle amerikai nagykövetet láttunk már itt az elmúlt huszonöt évben: a nőfaló ügyvédtől az elnök idős rokonán át a hollywoodi producerig. De a bájgúnár megjelenését állandó provokációkkal ötvöző Pressman mindegyiken túltesz. Jó esélyünk van rá, hogy aznap, 2025. január 20-án felül az első washingtoni gépre, amikor megbízója, Joe Biden fehér házi beutalója is lejár. Kevésbé örömteli, hogy Gyöngyösi velünk marad. Esetleg Pressman magával vihetné őt is, ha már így összebarátkoztak.

Forrás: Facebook

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.