Budapest egyáltalán nem dugul be a pápalátogatás miatt

Ferenc pápa pénteken kezdődő háromnapos látogatása miatt Budapest egyáltalán nem fog bedugulni. A pápa biztonsága mindenekelőtt való, ám egy hétvégi kerékpárosverseny miatt nagyobb lezárások történnek, mint majd most a pápalátogatás miatt.

2023. 04. 24. 16:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros pormentes útjainak mindössze alig két század százalékát érinti a pápalátogatás, így egyáltalán nem kell aggódni, hogy Budapest bedugul Ferenc pápa pénteken kezdődő háromnapos látogatása miatt. Ahogy azt egy közlekedési szakember a Magyar Nemzetnek megfogalmazta: 

egy hétvégi kerékpárosverseny, vagy éppen az elmúlt hétvégén lebonyolított Vivicittá félmaraton miatt nagyobb lezárás történik/történt, mint amire most hétvégén sor kerül majd.

 

Lapunk számításokat is végzett, ami igazolja a szakember állítását. A hivatalos nyilvántartás szerint Budapest pormentes közútjainak teljes hossza 4821 kilométer. Ferenc pápa szállítása során ebből mindössze 102 kilométert vesznek igénybe. Mivel egy-egy útszakaszon többször is áthalad, összesen 138 kilométert használ majd az őszentségét szállító konvoj.

Még egy beszédes szám: vasárnap Budapesten egyedül csatornafelújítás miatt 317 kilométernyi út volt lezárva.

Az érintett útvonalakat − biztonsági idősávok figyelembevételével − csak akkor zárják le, amikor Ferenc pápa és kísérete használja azt. Feleslegesen eddig sem, és ezután sem korlátozza a rendőrség a főváros forgalmát. Például amikor őszentsége jön, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkezése előtt tíz perccel zárják le a belvárosba bevezető három lehetséges útját. A repülőgép landolásától számítva az első hivatalos helyszínig maximum fél óra fog eltelni, ennyi ideig lesz zárva az adott út. (Érkezéskor és távozáskor a pápa közlekedésére biztonsági okokból több útvonalat is kijelöltek. Az utolsó pillanatban derül ki, hogy melyiket használják.)

Azt, hogy mennyire nem zavarja majd a pápalátogatás Budapest életét, mi sem jelzi jobban, minthogy tizenkét kerületet egyáltalán nem érint a szentatya, négyen pedig csak áthalad.

 

Összefoglalva: a járműforgalmat csupán ideiglenesen és rövid ideig zavarhatják majd a lezárások. A parkolásra azonban érdemes figyelni. Hamarosan kiadják az illetékesek azoknak az útvonalaknak a listáját, ahol tilos lesz a megállás, a parkolás. Ezek főleg a rendezvények helyszíneit érintik.

Borítókép: Ferenc pápa 2021-ben Budapesten (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.