Rendkívüli helyzetek elé állította a magyar és a vatikáni testőröket Ferenc pápa Budapesten

A biztonságot megzavaró rendkívüli esemény nélkül zajlott le Ferenc pápa háromnapos budapesti látogatása. A testőrök sikeresen látták el feladataikat. Pedig a vatikáni csendőrség, a Svájci Gárda tagjait és a Terrorelhárítási Központ (TEK) testőreit, azaz személyi biztosítóit óriási feladat elé állította őszentsége, aki többször is menetrendet, protokollt felrúgva vegyült el hívei körében.

2023. 05. 01. 11:32
null
Ferenc pápa Papp László Sportaréna Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre lehetett tudni, hogy Ferenc pápa személyi védelme nem lesz egyszerű, hétköznapi elfoglaltság a testőrök számára, hiszen őszentségéről közismert a hitből fakadó bátorsága, az emberek iránti feltétel nélküli bizalma és hogy bármikor képes váratlan helyzet elé állítani a testi épsége felett őrködőket. Mint az a háromnapos budapesti látogatásán naponta többször is előfordult.

A vatikáni csendőrség, a Svájci Gárda és a Terrorelhárítási Központ (TEK) testőrei azonban világszínvonalú munkát végeztek, a pápalátogatás a biztonságot fenyegető rendkívüli esemény nélkül zajlott le.

Ferenc pápa az arénában.
Míg Ferenc pápa elektromos golfautóból üdvözölte a Papp László arénában a fiatalokat, a hajtókájukban jelvényt viselő testőrök tekintete a tömeget pásztázta. (Fotó: Kurucz Árpád)

Őszentsége a látogatás minden napján felborította a menetrendet, amikor például Budapesten közlekedve Fiat 500-as autójából megpillantotta az út szélén az őt üdvözlő gyerekeket vagy a hívőket, megállíttatta a konvoját és kiszállt a gépkocsiból, hogy kezet foghasson az őt üdvözlő emberekkel, vagy megáldhassa őket.

Az ilyen eseményekről készült felvételeken látszik, hogy a pápa autóját négy, fekete, páncélozott, lesötétített ablakú terepjáró fogta közre a közlekedés során, sőt, az egyik ezek közül a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a szentatya távozó repülőgépét is követte a kifutópálya végéig egy előteres utánfutó jármű társaságában. A TEK terepjáróiban a testőrök a ma beszerezhető legmodernebb hírközlési, illetve felderítő eszközöket is használhatták.

 

A személyi biztosítás során napjainkban olyan algoritmusok alapján működő berendezéseket is alkalmaznak, amelyek a tömeget figyelve elemzi az egyes emberek testmozgását, testbeszédét, a támadásra készülődő személyt ugyanis már a testmozgása is elárulhatja. Ugyancsak alkalmaznak arcfelismerő algoritmusokat, ami a terroristákat azonosíthatja. 

Ferenc pápa Kossuth tér
A Kossuth téri szentmisére pápamobillal érkező szentatyát gyalogosan kísérték a testőrei. (Fotó: Bach Máté)

Kijelenthető hogy ez a mostani pápamobilozás is bővelkedik azokban a személyes gesztusokban, eseményekben, amiket megszoktunk Ferenc pápától, tehát nem körbemegy az előre megtervezett útvonalon, hanem többször megállítja a pápamobilt. Én úgy látom, hogy ezekben a pillanatokban is egy kisgyermeket adtak oda Ferenc pápa ölébe (…) és közben mosolyog a katolikus egyházfő, megható pillanatok ezek itt, a Kossuth téren” – mondta a közmédia tudósítója a Kossuth téri szentmisére érkező szentatyáról.

 

A Kossuth téri VIP-tribünről készült fotón jól látszik, ahogy a testőrök körbefogták a miniszterelnök előtt elhajtó pápamobilt (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Amikor a szentatya személyi védelméről beszélünk, ki kell emelnünk a TEK és a vatikáni és a magyar titkosszolgálatok felderítőit is, akik a háttérből segítették a testőrök munkáját. A tömegben is ott voltak, és folyamatos kapcsolatban álltak a pápát közvetlen közelről védő testőrökkel fülhallgatón keresztül. Az értékelő-elemzők pedig már a pápalátogatást megelőző hónapokban és a látogatás alatt is folyamatosan elemezték a biztonsági helyzetet, hogy megelőzzenek egy esetleges támadást.

 

FERENC pápa
A pápát körbevevő testőrök fülében ott a „füles” (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A vatikáni és a magyar testőrök, a titkosszolgálatok mellett a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársait is meg kell említenünk. Ők biztosították a magyar hivatásos állomány nyugodt munkájához a hátteret, mivel az egyik alapfeladatuk, hogy megvédjék a hivatásos állományt és családtagjaikat bármilyen fenyegetéstől, esetleges támadástól.

Ugyancsak ki kell emelni a pápalátogatás biztosításában részt vevő egyenruhás és civil rendőröket, valamint a polgárőrök, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat, illetve a karitatív szervezetek munkatársait, akik összehangoltan, jól szervezetten, zökkenőmentesen bonyolították le az eseményt.

Illedelmes TEK-esek 

"Egyik munkatársunk a Szent Erzsébet templomban lévő esemény segítőjeként Ferenc pápa érkezése előtt bement a sekrestyébe, ahol rengeteg öltönyös férfit látott. Egyből köszönt, hogy Dicsértessék a Jézus Krisztus, majd egyből jött a hangos válasz, hogy Mindörökké, ámen!

Mint kiderült mindegyikük a Terrorelhárítási Központ embere volt."

(A 777blog.hu bejegyzése a Facebookról)

Borítókép: A testőrök folyamatosan őszentsége közelében tartózkodtak (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.