Elemér 2024. február 28.
logo

Rendkívüli helyzetek elé állította a magyar és a vatikáni testőröket Ferenc pápa Budapesten

Szemán László János
2023.05.01. 11:32 2023.05.01. 14:47
Rendkívüli helyzetek elé állította a magyar és a vatikáni testőröket Ferenc pápa Budapesten

A biztonságot megzavaró rendkívüli esemény nélkül zajlott le Ferenc pápa háromnapos budapesti látogatása. A testőrök sikeresen látták el feladataikat. Pedig a vatikáni csendőrség, a Svájci Gárda tagjait és a Terrorelhárítási Központ (TEK) testőreit, azaz személyi biztosítóit óriási feladat elé állította őszentsége, aki többször is menetrendet, protokollt felrúgva vegyült el hívei körében.

Előre lehetett tudni, hogy Ferenc pápa személyi védelme nem lesz egyszerű, hétköznapi elfoglaltság a testőrök számára, hiszen őszentségéről közismert a hitből fakadó bátorsága, az emberek iránti feltétel nélküli bizalma és hogy bármikor képes váratlan helyzet elé állítani a testi épsége felett őrködőket. Mint az a háromnapos budapesti látogatásán naponta többször is előfordult.

A vatikáni csendőrség, a Svájci Gárda és a Terrorelhárítási Központ (TEK) testőrei azonban világszínvonalú munkát végeztek, a pápalátogatás a biztonságot fenyegető rendkívüli esemény nélkül zajlott le.

Ferenc pápa az arénában.
Míg Ferenc pápa elektromos golfautóból üdvözölte a Papp László arénában a fiatalokat, a hajtókájukban jelvényt viselő testőrök tekintete a tömeget pásztázta. (Fotó: Kurucz Árpád)

Őszentsége a látogatás minden napján felborította a menetrendet, amikor például Budapesten közlekedve Fiat 500-as autójából megpillantotta az út szélén az őt üdvözlő gyerekeket vagy a hívőket, megállíttatta a konvoját és kiszállt a gépkocsiból, hogy kezet foghasson az őt üdvözlő emberekkel, vagy megáldhassa őket.

Az ilyen eseményekről készült felvételeken látszik, hogy a pápa autóját négy, fekete, páncélozott, lesötétített ablakú terepjáró fogta közre a közlekedés során, sőt, az egyik ezek közül a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a szentatya távozó repülőgépét is követte a kifutópálya végéig egy előteres utánfutó jármű társaságában. A TEK terepjáróiban a testőrök a ma beszerezhető legmodernebb hírközlési, illetve felderítő eszközöket is használhatták.

 

A személyi biztosítás során napjainkban olyan algoritmusok alapján működő berendezéseket is alkalmaznak, amelyek a tömeget figyelve elemzi az egyes emberek testmozgását, testbeszédét, a támadásra készülődő személyt ugyanis már a testmozgása is elárulhatja. Ugyancsak alkalmaznak arcfelismerő algoritmusokat, ami a terroristákat azonosíthatja. 

Ferenc pápa Kossuth tér
A Kossuth téri szentmisére pápamobillal érkező szentatyát gyalogosan kísérték a testőrei. (Fotó: Bach Máté)

Kijelenthető hogy ez a mostani pápamobilozás is bővelkedik azokban a személyes gesztusokban, eseményekben, amiket megszoktunk Ferenc pápától, tehát nem körbemegy az előre megtervezett útvonalon, hanem többször megállítja a pápamobilt. Én úgy látom, hogy ezekben a pillanatokban is egy kisgyermeket adtak oda Ferenc pápa ölébe (…) és közben mosolyog a katolikus egyházfő, megható pillanatok ezek itt, a Kossuth téren” – mondta a közmédia tudósítója a Kossuth téri szentmisére érkező szentatyáról.

 

A Kossuth téri VIP-tribünről készült fotón jól látszik, ahogy a testőrök körbefogták a miniszterelnök előtt elhajtó pápamobilt (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Amikor a szentatya személyi védelméről beszélünk, ki kell emelnünk a TEK és a vatikáni és a magyar titkosszolgálatok felderítőit is, akik a háttérből segítették a testőrök munkáját. A tömegben is ott voltak, és folyamatos kapcsolatban álltak a pápát közvetlen közelről védő testőrökkel fülhallgatón keresztül. Az értékelő-elemzők pedig már a pápalátogatást megelőző hónapokban és a látogatás alatt is folyamatosan elemezték a biztonsági helyzetet, hogy megelőzzenek egy esetleges támadást.

 

FERENC pápa
A pápát körbevevő testőrök fülében ott a „füles” (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A vatikáni és a magyar testőrök, a titkosszolgálatok mellett a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársait is meg kell említenünk. Ők biztosították a magyar hivatásos állomány nyugodt munkájához a hátteret, mivel az egyik alapfeladatuk, hogy megvédjék a hivatásos állományt és családtagjaikat bármilyen fenyegetéstől, esetleges támadástól.

Ugyancsak ki kell emelni a pápalátogatás biztosításában részt vevő egyenruhás és civil rendőröket, valamint a polgárőrök, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat, illetve a karitatív szervezetek munkatársait, akik összehangoltan, jól szervezetten, zökkenőmentesen bonyolították le az eseményt.

Illedelmes TEK-esek 

"Egyik munkatársunk a Szent Erzsébet templomban lévő esemény segítőjeként Ferenc pápa érkezése előtt bement a sekrestyébe, ahol rengeteg öltönyös férfit látott. Egyből köszönt, hogy Dicsértessék a Jézus Krisztus, majd egyből jött a hangos válasz, hogy Mindörökké, ámen!

Mint kiderült mindegyikük a Terrorelhárítási Központ embere volt."

(A 777blog.hu bejegyzése a Facebookról)

Borítókép: A testőrök folyamatosan őszentsége közelében tartózkodtak (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

Ferenc pápa Magyarországon

Ferenc pápa támogat minket

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.