Lemondásra szólították fel a Mazsihisz elnökét

A Váci Zsidó Hitközség elnöke szerint Heisler András hátat fordított az övéinek, amikor egy „megszállott fasisztával”, Gyöngyösi Mártonnal parolázott.

2023. 04. 20. 20:37
Heisler András (Mazsihisz) szerint Gyöngyösi Márton nem kívánatos zsidó körökben.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondásra szólította fel a Váci Zsidó Hitközség elnöke Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, miután rész vett az Amerikai Egyesült Államok nagykövete által rendezett szédervacsorán, többek között a Jobbik – Konzervatívok Párt holokauszttagadó, zsidókat nemzetbiztonsági okból listázni kívánó elnöke, Gyöngyösi Márton társaságában. Turai János nyílt levélben közölte, „Heisler András szembeköpte azokat, akiket védelmeznie kellett volna, a holokauszt tagadásra nincs bocsánat, ezért azonnal távozzon a Mazsihisz éléről!” A hitközség elnöke úgy fogalmazott, 

Heisler András nem átalkodott egy asztalhoz ülni olyan személlyel, aki a holokauszt óta a magyar zsidóságot legjobban megalázta.

 – Heisler András a zsidóság legnagyobb ünnepén, az Egyiptomból való szabadulás emléknapján fordított hátat övéinek és parolázott le egy megszállott fasisztával, aki most éppen a legszebb arcát próbálja mutogatni, politikai sikerek reményében. Hát igen, az ilyen nézeteket valló és nyíltan terjesztő személy büntetlenül alázhatta meg a magyar és a nemzetközi zsidóságot, amivel most kiérdemelte, hogy a magyar neológ zsidóság vezetője baráti kezet nyújtson neki az amerikai nagykövet kedvéért, a zsidóság legnagyobb ünnepén – olvasható Turai János közleményében.

A Váci Zsidó hitközség elnöke a Mandiner.hu-nak nyíltan provokatívnak minősítette Pressmann amerikai nagykövet viselkedését. 

A Jobbik elnöke egy pórázon tartott figura, politikai babérokra tör és kedvező lett neki, hogy az USA nagykövete »felkarolta«. A holokauszt tagadására nincs bocsánat, az ilyen kijelentéseket, amelyeket Gyöngyösi tett, nem lehet meg nem történtté tenni

– hangsúlyozta Turai János. Hozzátette, Heisler Andrást mint zsidó vezetőt azért kárhoztatja, mert vagy tudott Gyöngyösi meghívásáról, vagy ha nem tudott róla, akkor ezzel szembesülve, nem hagyta el azonnal a nagykövetséget. – Heisler szembeköpött bennünket, az egész zsidóságot, ezért nem méltó a magyar neológ zsidóság vezetésére – ismételte meg a közleményben leírtakat a hitközség elnöke, holokauszt-túlélő.

Turai János előtt többen bírálták David Pressman szédervacsoráján történteket, ide értve a Mazsihisz elnökét. Heisler András utólag úgy nyilatkozott, Gyöngyösi Márton személye zsidó körökben különösen nem kívánatos, a Mazsihisz pedig nyolc éve deklarálta: nem kíván a Jobbikkal párbeszédbe bonyolódni, és ez a nyolc évvel ezelőtt meghozott döntés ma is érvényes. Állítása szerint csak a helyszínen konstatálta, hogy az ültetési rend szerint éppen vele szemben a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton kapott helyet. Róna Tamás főrabbi szerint az a tény, hogy a Mazsihisz elnöke és a Jobbik-vezető együtt vettek részt egy ilyen eseményen, „alapjaiban zaklatja fel a magyarországi valós, hívő zsidó közösséget”.

 

Borítókép: Heisler András és Gyöngyösi Márton David Pressman vacsoráján (Fotó: Facebook)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.