Így változik a közlekedés húsvétkor

Szombati, munkaszüneti napi, illetve iskolai szüneti napi menetrend szerint közlekednek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai a húsvéti ünnepek alatt az M3-as metró kivételével, amely a hosszú hétvége mind a négy napján a teljes vonalon a hétköznapi menetrend szerint jár. Változik az ünnepek alatt a forgalmi rend a MÁV, a Volánbusz és a HÉV járatainál is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Origó, MÁV, Volánbusz, BKK2023. 04. 06. 13:08
null
Forgalomba állt a MÁV saját gyártású első belföldi IC+ kocsija Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 6-án, csütörtökön az iskolaszünetben érvényes pénteki munkanapi menetrend, április 7-én, pénteken az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend, április 8-án, szombaton pedig a szombati napokon érvényes menetrend lesz érvényben a fővárosi tömegközlekedésben – tájékoztatta az MTI-t a BKK. Április 9-én és 10-én, vasárnap és hétfőn az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend, április 11-én, kedden az iskolaszünetben érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek a járatok.

A húsvéti hosszú hétvégén, április 7. és április 10. között az M3-as metró egész nap a hétköznapi rend szerint a teljes vonalon, Kőbánya–Kispest és Újpest-központ között jár. A Lehel téren és a Nagyvárad téren nem állnak meg a szerelvények, oda az M14-es (Nyugati pályaudvar–Lehel tér), illetve az M30-as (Népliget–Nagyvárad tér) pótlóbusszal, vagy egyéb járatokkal lehet eljutni.

Felhívták a figyelmet: az utazás megtervezéséhez a hosszú hétvégén is érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat, és a jegy, illetve bérlet is megvásárolható az applikáción keresztül.

 

Négy napig a gyalogosoké a rakpart

Ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt április 7., nagypéntek hajnaltól április 10., húsvéthétfő este tizenegy óráig – közölte a BKK. A gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között használhatják autómentes környezetben a rakpartszakaszt. Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között ugyanakkor nem szabad az útpályán gyalogolni.

A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni. Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a rakpartot.

A teljes átadásig a Lánchíd és a kapcsolódó járdaszakaszok továbbra is munkaterületnek számítanak, emiatt a megnyitott pesti rakpartszakaszon közlekedők a Széchenyi István térnél letérve az ajánlott gyalogosútvonalat használhatják.

 

Így járnak a vonatok

A MÁV-Start járatai április 6-án, a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Felhívták a figyelmet, hogy jelentősen megnőhet az utasforgalom, ezért érdemes mielőbb, elővételben megváltani a jegyeket, illetve használni az automatákat vagy az online jegyvásárló felületet.

A reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz idén is a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően. Ez érinti 

  • a Nyírség, 
  • a Tokaj, 
  • a Tópart, 
  • a Balaton, 
  • a Napfény IC járatait és
  • a Budapest–Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonatot.

A már nem tanuló huszonhat éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 6-án tíz órától április 10-én éjfélig vehetik igénybe.

 

A Volánbusz ünnepi menetrendje

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is változik a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején.

  • Április 6-án, csütörtökön a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján,
  • április 7-én, nagypénteken a munkaszüneti napon,
  • április 8-án, szombaton a szabadnapon,
  • április 9-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon,
  • április 10-én, húsvét hétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon

érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

Április 11-én, kedden a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én, szerdán a munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.

Forrás: Volánbusz

 

Így közlekedik a HÉV

Április 6-án, csütörtökön a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.

A HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben április 7-től 10-ig, kivéve a H7-es HÉV-en, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár – írja az Origó.

 

Díjmentes utazás Kajla útlevéllel a tavaszi szünetben

Az április 6–11. közötti tavaszi szünetben minden gyermek, aki a jegyvásárláskor felmutatja világoskék Kajla útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát (diákigazolvány vagy személyi igazolvány), korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.