időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo
Az otthon lakói latinul is tanultak, hogy méltó módon fogadhassák Ferenc pápát

Különleges ajándékokkal várják a szentatyát a sérült gyermekek

Borsodi Attila
2023.04.27. 05:30
Különleges ajándékokkal várják a szentatyát a sérült gyermekek

Ferenc pápa ellátogat szombat reggel a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonba, ahol vak, gyengénlátó és halmozottan sérült gyermekekkel, fiatalokkal találkozik. Az intézmény lakói különleges ajándékokkal és más meglepetésekkel várják a szentatyát.

Ferenc pápa szombaton 8.45-kor érkezik a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonba, ahol az intézmény volt vezetőjeként, illetve a fenntartó szervezet igazgatójaként Inotay György fogadja a szentatyát. Az igazgató kifejtette: ezután végigmennek az intézmény három épületén, így Ferenc pápa láthatja, hol és hogyan gondoskodnak a rájuk bízott vak, gyengénlátó és halmozottan sérült gyermekekről és fiatalokról. – Útközben Ferenc pápa bepillanthat a kápolnánkba, és találkozik azokkal a gyermekeinkkel, akiknek a 40-50 perces program végigülése szinte lehetetlen a betegségük, állapotuk miatt. A ház többi lakója az új épületünk ebédlőjében várja Ferenc pápát, akit latin nyelven köszöntenek, majd az otthon kórusa ad negyedórás műsort – tájékoztatta lapunkat Inotay György. Hozzátette: a szentatya érkezésekor és távozásakor is közösen énekelnek, s hogy együtt tudjanak imádkozni vele, minden lakó megtanulta latinul a Miatyánkot is.

Az otthonban lakó gyermekek nagyon várják Ferenc pápa látogatását. Fotó: Koszisz.hu

Az igazgató elmondta azt is, a program része, hogy megajándékozzák Ferenc pápát.

Műhelyünkben készült egy szőttes tarisznya kék-fehér és sárga-fehér színekben – ezek a szentatya szülőhazájának, Argentínának és Vatikánnak a színei –, valamint ajándékozunk a pápának egy sárga-fehér nemezből készült olvasót, amelyen „Tau” formájú „ferences” kereszt van fehérkőrisből, utalva a szentatya névválasztására, Assisi Szent Ferencre

– tudtuk meg az igazgatótól.

– Az otthon lakói és munkatársai is úgy készülnek a látogatásra, ahogy egy családban egy nagyon várt, távolról érkező kedves rokon fogadására szokás. Kicsinosítottuk egy kicsit a házat, de kérés volt, hogy annak valóságát mutassuk meg, így valóban csupán vendégvárásnyi megújítással készültünk. Lélekben pedig ki-ki a maga készsége, képessége szerint hangolódik a találkozóra. S bár remélem, az egész közösség számára megerősítő, megújító és inspiráló lesz ez az alkalom, mégis azt tartom fontosnak, hogy minden jelenlévő vigyen magával egy-egy olyan morzsát, ami akár életre szóló élményként marad meg – emelte ki Inotay György.

Az igazgató szerint kézenfekvő, hogy a szentatya miért az otthonba látogat el, ha felmerül a kérdés egyáltalán. Úgy véli, aki pápaként a Ferenc nevet választja, az az elesettek, betegek, fogyatékkal élők világát nemcsak közel érzi magához, de bennük Isten szeretetének megnyilvánulását is látja.

Borítókép: A Ferenc pápával való találkozás életre szóló élményt adhat az otthon lakóinak (Fotó: Kurucz Árpád)

Ferenc pápa Magyarországon

Ferenc pápa támogat minket

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.