Rövidesen az egyetemi és a tudományos élet képviselőivel találkozik Ferenc pápa

A Vatikán kérésére szervezték meg a szentatyának kiemelten fontos programot.

2023. 04. 30. 15:00
Kossuth tér Ferenc pápa megérkezett
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan, délután 16 órakor a szentatya ellátogat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karára, ahol az egyetemi és a kulturális élet képviselőivel találkozik. A zárt körű rendezvényen az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Gál Ferenc Egyetem és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola képviselői is jelen lesznek. Az intézmény bejáratánál kétszáz hallgató várja majd a szentatyát, erre a lehetőségre előzőleg pályázni lehetett. Bent a hallgatók közül negyvenen fogadják majd a szentatyát, ők egyben segítők is lesznek. Ferenc pápát Kuminetz Géza atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora köszönti, ezután egy oktatói és egy hallgatói tanúságtétel következik. A szentatya rövid, néhány perces zenei betét után szól az egybegyűltekhez, majd a találkozó közös imádsággal zárul.

A Információs Technológiai és Bionikai Karon a katolikus tudományos élet képviselői várják Ferenc pápát. Fotó: Róka László

Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja korábban lapunknak elmondta: arra számítanak, hogy a tudományos és kulturális élet képviselőivel való találkozására Ferenc pápa azzal az egyértelmű szándékkal érkezik, hogy fontos üzenetet fogalmazzon meg. Az eseményt eleve a Vatikán kérésére iktatták be a szervezők a szentatya programjába, aki fontosnak tartja, hogy ellátogasson a vezető katolikus felsőoktatási intézetbe.

 

Csúcstechnológia

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1998-ban alapította meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karát. Ennek célja az emberközpontú információs technológia oktatása, széles körű, az élettudományok elemeit is felölelő alaptárgyi megalapozással.

További cél, hogy a folyamatosan megújuló csúcstechnológiák területén olyan szakemberek képezzenek, akik mély és szerteágazó elméleti tudással és műveltséggel, valamint korszerű és etikus vezetési ismeretekkel felvértezve a modern gyakorlati problémák és a tudományos kutatás széles körének alkotó szakemberei lesznek.

A mérnökinformatikai képzés mellett kiemelt fontosságú a bionika mérnöki területe is. Ez a terület az elektronika és biológia szoros kapcsolatára épül, itt olyan eszközök fejlesztését, programozását és alkalmazását oktatják és kutatják, amelyek beteg vagy sérült emberek gyógyítását, rehabilitációját vagy életük megkönnyítését segítik.

Az eseménnyel kapcsolatos tudósításunkat kövesse nálunk élőben!

Borítókép: Ferenc pápa magyarországi záróprogramjára készül (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.