A bölcsődei dolgozók a gyermeknevelés kulcsszereplői

Hornung Ágnes: A gyermeknevelés kulcsát nem a megújult épületek, hanem a felkészült bölcsődei dolgozók jelentik.

Munkatársunktól
2023. 05. 17. 12:39
HORNUNG Ágnes
Budapest, 2023. május 17. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára beszédet mond a Bölcsõde a családok szolgálatában címû konferencián a budapesti Haris Parkban 2023. május 17-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermeknevelés kulcsát nem a megújult épületek, hanem a felkészült bölcsődei dolgozók jelentik. Rájuk a szakpolitika a magas színvonalú gyermekkori ellátás legfontosabb szereplőiként tekint

– hangsúlyozta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Bölcsőde a családok szolgálatában című konferencián.

Szavai szerint a munka és a magánélet összehangolása érdekében a családok támogatásával egy időben a gyermekekkel foglalkozó intézményeket is meg kell erősíteni.

– Az elmúlt 13 évben alapvetően megváltozott Magyarországon a családok, valamint a családokkal, gyermekekkel foglalkozó intézmények háttere, bővültek a lehetőségek. Ma már több mint harminc családtámogatási intézkedés és támogatás áll azok rendelkezésére, akik családban képzelik el az életüket – fogalmazott, rámutatva, hogy a támogatás nem merül ki a gyermekvállalás és az otthonteremtés ösztönzésében. Az államtitkár felidézte, hogy az első kisdedóvót 1852-ben alapították, és bár azóta sok minden történt a világban és Magyarországon, átrajzolódott Európa térképe, bölcsődékre mindenkor szükség volt. Kitért arra, hogy a bölcsődei szolgáltatás jelenleg több lábon áll, mivel az állam mellett civil alapítványok, egyházak is alapíthatnak bölcsődéket. 

Hornung Ágnes köszönetet mondott a kisgyermeknevelőknek, akik fáradságos, sokszor embert próbáló munkájuk során mindig a gyermekek érdekeit, biztonságát, testi-lelki jólétét helyezik előtérbe. – Ez nem kis felelősség, hiszen a bölcsődék a szülők megelőlegezett bizalmára épülnek – fűzte hozzá.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a konferenciára eljuttatott üzenetében azt hangsúlyozta: a magyarok évezredes múltra visszatekintő alapértéke a család szeretete.  – Valljuk, hogy az egyén a rendezett családi körülmények között tud kiteljesedni – mondta, hozzátéve, a családok támogatása a nemzet jövőjét is megalapozza. Csák János kitért arra, hogy kormány által kialakított, előremutató életpályamodell egyre vonzóbbá teszi a kisgyermeknevelői pályát. A bölcsődei szakdolgozók bére az elmúlt években több lépcsőben emelkedett, 2010 és 2022 között átlagosan több mint háromszorosára növekedett – fejtette ki.

Az eseményen átadták a kultúráért és innovációért felelős miniszter által adományozható Bölcsődékért díjat, valamint a Magyar Bölcsődék Egyesülete által alapított Akócsi Ágnes-díjat is. Bölcsődékért díjat kapott Erdély-Franyó Anna, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház ápolási igazgatója, Maczkos Judit, a Pest Vármegyei Kormányhivatal gyermekvédelmi szakügyintézője, Józsáné Farkas Tünde, a debreceni Varga utcai bölcsőde kisgyermeknevelője, Rendi Lajosné bölcsődei dajka a XVIII. kerületi önkormányzat egyesített bölcsődéjének munkatársa, valamint Németh Mária, a Szigetmonostori Bölcsőde intézményvezetője.

Borítókép: Hornung Ágnes (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.