A ChatGPT által generált álhír terjesztése miatt vettek őrizetbe egy férfit Kínában

A kínai hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Open AI cég mesterséges intelligenciára épülő chatbotja, a ChatGPT által létrehozott álhírt terjesztett egy vonatbalesetről - közölte a helyi rendőrség szerdán.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 10. 23:06
3d,Rendering,Artificial,Intelligence,Ai,Research,Of,Robot,And,Cyborg
1675947649 Fotó: Blue Planet Studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mesterséges intelligencia által generált kitalált hír arról szólt, hogy vonatbaleset történt a Kína északnyugati részén fekvő Kanszuban, és az álhír szerint a szerencsétlenségben meghalt kilenc építőmunkás. A történetet a férfi április 25-én tette közzé a közösségi médiában, és a hírre több mint tizenötezer kattintás érkezett - közölte a pingliangi rendőrség.

Kínában idén januárban lépett életbe törvény a digitálisan manipulált médiatartalmak (deepfake) korlátozásáról. A szabályozás értelmében a szolgáltatók és a felhasználók számára tiltják, hogy deepfake technológiával valótlan tartalmakat állítsanak elő és tegyenek közzé.

Összesen 25, különböző IP-címmel regisztrált felhasználó adott hírt a kitalált balesetről a Paicsiahao nevű platformon. A rendőrség azután tartóztatta le a Hung vezetéknévű gyanúsítottat, hogy a nyomozás során megvizsgálták az összes fiókot, és a szálak a férfi cégéhez vezettek. A rendőrségi közlemény szerint a férfi a ChatGPT által generált híreket szerkesztette és töltötte fel a Baidu technológiai óriás tulajdonában lévő platformra.

Borítókép: illusztráció (forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.