A dollárbaloldal ügye a budapesti lakógyűlésig ér

A pártköltések mellett egyaránt szerződött Márki-Zay Péter mozgalmával és a Bajnai-féle DatAdat-csoporttal is az a cég, amely most Karácsony Gergely által elindított budapesti lakógyűlésben is feladatot kapott. A Cervocorp Kft. a Lánchíd jövőjéről szóló levélküldemények legyártására kapott megbízást a fővárostól másik két cég mellett. A DatAdat attól az Action for Democracytól kapott pénzt korábban, melyet Korányi Dávid, Karácsony Gergely volt városdiplomáciai tanácsadója alapított.

Munkatársunktól
2023. 05. 10. 4:50
A dollárbaloldal: Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnai-féle DatAdat-csoporttal, illetve Márki-Zay Péter mozgalmával is üzleti kapcsolatban állt korábban az a Crevocorp Kft., amelyik most Karácsony Gergely vezette fővárostól kapott megbízást a budapesti lakógyűléshez szükséges levélküldemények legyártására.

 Mindez a budapesti lakógyűlés lebonyolításához kapcsolódó adatkezelésről közzétett tájékoztatóból derül ki. A főváros három céget is megbízott a levelek nyomdai elkészítésével, ezek közül az egyik a budapesti székhelyű Crevocorp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 

Az külön érdekes, hogy megbízást kapott egy bizonyos Magic Digital Kft. is, ennek a cégnek a vezetője nem más, mint a Crevocorp Kft. vezetőjének párja. Visszatérve a Crevocorp kapcsolatára a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, illetve a DatAdat-csoporttal, a cég neve a baloldali pártok külföldi kampányfinanszírozása kapcsán bukkant fel a nemzetbiztonsági bizottság második részjelentésében. Ismert, a bizottság januárban hozta nyilvánosságra a Nemzeti Információs Központ jelentését a magyarországi választások befolyásolására érkezett források áttekintéséről. A pénzügyi források áttekintéséről szóló dokumentum nyolcadik oldalán szerepel mások mellett a Crevocorp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t is.

A dollárbaloldal kampányköltései
A Crevocorp Kft. Márki-Zay Péter mozgalmával és a DatAdat-csoporttal is szerződött. Forrás: Nemzeti Információs Központ

 

 A cég ráadásul bizonyos pártköltések mellett egyaránt szerződött Márki-Zay Péter mozgalmával és a Bajnai-féle DatAdat-csoporttal is.

Emlékezetes, a baloldal külföldi finanszírozása azután került a nemzetbiztonsági bizottság elé, hogy Márki-Zay Péter bukott kormányfőjelölt a tavalyi választás után az ATV-ben elmondta, hogy igen jelentős, milliárdos kampánytámogatást kaptak az amerikai Action for Democracy alapítványtól. Sőt még júniusban is érkezett több mint négyszázmillió forint a 2022-ben alapított amerikai NGO-tól, melynek elnök-igazgatója egyébként nem más, mint Karácsony Gergely volt városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója volt. 

A baloldali támogatásokról a Nemzeti Információs Központ először novemberben készített részjelentést, amit az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága nyilvánosságra is hozott. Ezekből többek közt kiderült, hogy 

az Action for Democracy mellett egy svájci alapítvány is közel egymilliárd forintot utalt. 

A svájci utalások a baloldali előválasztási időszak, 2021 szeptembere és 2022 februárja között zajlottak, öt részletben. A végső támogatói kör továbbra is ismeretlen.

A második időszakos jelentés alapján az is egyértelműnek látszik, hogy a külföldi források három helyen keresztül kerültek különböző kampánycégekhez. Az EzaLényeg nevű lejárató oldalt működtető korábbi Gyurcsány–Bajnai-tanácsadó, ifjabb Páva Zoltán cége, az Oraculum 2020 Kft. mintegy kétmilliárd forintot kapott, ebből közel kilencszázmillió érkezett a közvélemény előtt ismeretlen svájci finanszírozóktól.

Ami a budapesti lakógyűlést illeti, a kezdeményezés hivatalos oldalán már lehet szavazni a Lánchíd forgalmi rendjéről és a főváros gazdasági helyzetéről. A szavazáson minden 14 évnél idősebb budapesti lakó vagy budapesti tartózkodási címmel rendelkező vehet részt. Szavazni személyesen és online is lehet. A szavazásra jogosultak először megkapják a postaládájukba a névre szóló levelet, amely az anonim szavazást biztosító egyedi azonosítót tartalmazza. 

Az eset kapcsán lapunk közérdekű adatigényléssel is fordult a fővároshoz. 

Többek közt arra is választ várunk, mennyibe kerül a budapesti lakógyűlés nyomdai költsége, a postai kézbesítése, valamint az adatkezelése, illetve mi alapján választották ki a levélküldemények legyártásával megbízott céget. Válaszokat egyelőre nem kaptunk.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.