A dollárbaloldal háttérembere

Legyen szó Pankotai Liliről és a dollárbaloldali tüntetésekről, az amerikai nagykövetség háborúpárti plakátkampányáról vagy éppen a Jobbik tisztára mosására tett kísérletről, minduntalan Somogyi Zoltánba botlik az ember. A szociológus korábban volt már SZDSZ-párttag, Gyurcsány-tanácsadó, sikertelen MDF-es kampányfőnök, ATV-műsorvezető, de Márki-Zay Péter bukott próbálkozása során is találkozhattunk a nevével. Bemutatjuk a dollárbaloldal fontos háttéremberét, az egyedül a nemzeti oldallal való szembenállásában következetes Somogyi Zoltánt.

Munkatársunktól
Forrás: MN2023. 05. 08. 11:52
Somogyi Zoltán
Somogyi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Itthon kezdetben az SZDSZ állt legközelebb a politikai világnézetünkhöz” – mondta a 2006-os választás idején Somogyi Zoltán a Magyar Narancsnak magáról és régi cégtársáról, Szabados Krisztiánról. Ez a kilencvenes években aktív cselekvésben is megnyilvánult, ugyanis a páros a balliberális párt tagja is volt, Somogyi pedig 1998-ban Haris György szabad demokrata képviselőjelölt kampányfőnökeként dolgozott. Róla, mint az SZDSZ fiatal generációjához tartozó, az úgynevezett Liberális Akadémia szervezésében is részt vevő szociológusról írt 1999 szeptemberében az Élet és Irodalom.

Somogyiék az ezredforduló környékén nem arattak nagy sikert a liberális pártban, alapítottak viszont egy Political Capital (PC) nevű politikai intézetet. Érdekesség, hogy a PC indulását – 2002 februárjától – a tőzsde akkori vezérének, Jaksity Györgynek a kockázatitőke-társasága, az Eclipse Rt. finanszírozta. A későszocialista elitből érkezett Jaksity tavaly emlékezetes módon politizálta át beszédével a Corvinus egyetem ballagását.

A PC a kétezres években egyaránt dolgozott Gyurcsány Ferenc 2004-es programján, illetve a papíron kezdetben ellenzéki, de részben éppen Somogyiék tevékenységének „köszönhetően” egyre inkább balra sodródó, az MSZP-t időnként a parlamentben is kisegítő MDF-nek. 

Somogyi cége a pártelnök saját bevallása szerint 2003-tól adott tanácsokat Dávid Ibolyáéknak, és a párt 2004-ben hajszál híján, de bejutott az Európai Parlamentbe.

Azokról az időkről Somogyi Zoltán 2006 júniusában azt mondta a Beszélő című liberális lapnak: „nagyjából látni lehetett, hogy az MSZP el fogja hanyagolni az európai parlamenti választást, és ebben a helyzetben bizonyos dolgok képviseletére csak az MDF számára nyílik tér. Az MDF kritikus lehet a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben, sőt, a legnagyobb kritikusa lehet Orbán Viktornak. De nyilván ezt nem lehetett volna keresztülvinni, ha az MDF ezzel nem azonosult volna.” Érdekes párhuzam a mai események, a Jobbik körüli történések fényében a szóhasználat: az Orbán-kritikus politika „keresztülvitele”…

Somogyiék az ezt követő „Gyurcsány-években” sokszor párhuzamosan tűntek fel az elvileg ellenzéki és a kormányoldal mögött. Mindeközben ugyanis cégükkel Bajnai Gordonnal és számos minisztériummal is szerződésben álltak. 

A teljes Political Capital-csoport csak 2006 és 2010 között 432,2 millió forint kormányzati megbízást kapott.

Szintén a Magyar Narancs számolt be arról 2006-os cikkében, hogy Somogyiék cégcsoportját „2001-ben alapították, és mára (értsd: 2005-re – a szerk.) félmilliárdos forgalmú cégcsoporttá fejlődött, amelybe beletartozik a vagyonkezeléssel foglalkozó Capital Group Rt., az üzleti kommunikációs tanácsadásra szerveződött Privy Council Kft., a lobbizásra alakult GPS Capital Kft., a közvélemény-kutatásra szakosodott Capital Research Kft., valamint tavaly óta a Hírszerző internetes újságot üzemeltető kft., ahol a Political Capital elemzései nyilvánosan hozzáférhetőek.”

A HVG 2006-os információi szerint Somogyiék lobbicége akkoriban az Ökotárs Alapítványnak segített a nonprofit szférát érintő jogszabály-módosítások érdekében. A Soros-hálózathoz tartozó Ökotárs balliberális elfogultságáról és pénzosztói szerepéről is ismertté vált az elmúlt évtizedben, jelenleg a kormánykritikus szervezet sok százmilliós brüsszeli, úgynevezett „civil” forrásokat oszthat el hazánkban. A lobbicég, a GPS Capital neve a BKV-botrányok között is megjelent, ugyanis a közlekedési cég 33 millió forintért rendelt tőlük olyan tanulmányokat, amelyekben a Blikk szerint egészen gyermeteg információk szerepeltek.

Az is elmondható, hogy Somogyiék nagyjából 190 millió forint értékű megbízása a Nemzetbiztonsági Hivataltól – a mai Alkotmányvédelmi Hivataltól - érkezett a Gyurcsány-korszakban. Ahogy arról korábban a Magyar Idők beszámolt, 

Somogyiék nevetséges javaslatokat tettek a titkosszolgálatoknak, amelyek – megvalósulásuk esetén – részben éppen a „titkos” jelzőt tették volna zárójelbe.

Így például a PC szerette volna elérni, hogy az NBH munkatársai rendszeresen publikáljanak a Népszabadságban, a HVG-ben, a Magyar Narancsban és a Figyelőben. Többek között „demokráciaértelmezési írások” és „Mi lett volna, ha” jellegű írások publikálását kezdeményezték. Az anyagban kitértek arra, hogy „pár hirdetőoszlopra és buszmegállóba az első nyilvános elemzés kikerül, hogy a járókelők elolvashassák”. Hajmeresztő, de úgy gondolták, hogy az NBH évkönyveit a titkosszolgálat munkatársai forgalmasabb tereken osztogathatnák.

Tevékenysége keretében a PC a Magyar Nemzet 2009-es információi szerint a Jobbikra és a Magyar Gárdára is „rádolgozott”. A lap szerint nem csupán a két szervezet, hanem az azok élén álló személyek, különösen Vona Gábor, a Jobbik elnöke és a gárda alapítója is látókörbe került a Nemzetbiztonsági Hivatal és a PC közös ténykedése során.

Ez azért is pikáns, mert Gyöngyösi Márton még 2006-ban, Vona Gábor hívására érkezett a Jobbikba, ahogy arról a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában vallott nemrégiben. Gyöngyösi tehát akkoriban maga is Somogyiék titkosszolgálatok részére végzett vizsgálódásának tárgya lehetett, míg ma már a Jobbik elnöke tanácsadóként számít a korábban pártját a szélsőségek közé soroló liberális politikusra.

Visszatérve Somogyi pályájára, a Political Capital vezetője a sokéves tanácsadás után, az MDF balliberális, „bokrosi” fordulatát követően a parlamenti ciklus végén, a 2010-es választás előtt végül kampányfőnökként és képviselőjelöltként csatlakozott az egykori konzervatív párthoz.

Az MDF utolsó országos listáján az első tíz helyen Somogyi mellett két SZDSZ-es politikus, Retkes Attila pártelnök és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is helyet kapott. Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségével végül 2,7 százalékot értek el, és nem jutottak be a parlamentbe. A következő négy évben előbb az MDF, majd az SZDSZ is megszűnt.

Néhány évvel később Somogyi az ATV műsorvezetője lett. 2013 szeptemberétől vállalta a Fórum nevű politikai műsor vezetését. Külön érdekesség, hogy Somogyi Gréczy Zsoltot váltotta, aki akkoriban lett a Gyurcsány-párt szóvivője.

„Készült az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének megbízásából” – ez a felirat jelent meg a Közös értékeink című videó végén, amelyet a Nyugati Pályán nevű Facebook-oldal tett közzé 2021 márciusában. A reklámnak is beillő anyag egy olyan, erősen egyoldalú, kormányellenes kampány része volt, amelyet amerikai adófizetői pénzekből, az USA helyi követségének megbízásából a Splendidea Communications nevű cég hajtott végre. A cég ügyvezetője Szabados Krisztián, aki 2019 nyarán úgy döntött, hogy húsz év után megválik a Political Capitalban lévő tulajdonrészétől. 

Fontos megemlíteni, hogy a Splendidea volt ügyvezetője, illetve közvetett tulajdonosa Somogyi Zoltán.

Végül, de nem utolsósorban, nehéz a véletlen művének tekinteni, hogy Somogyi nemrégiben Pankotai Lilivel, az elmúlt hetek botrányos tüntetéseinek egyik hangadójával találkozott a Megafonhoz tartozó Bohár Dániel által közölt képek tanúsága szerint. Pankotai, aki az utóbbi időben Donáth Anna momentumos EP-képviselő mellett is feltűnt Brüsszelben, mostanában rendszeresen be nem jelentett tüntetéseket indít a karmelita kolostor közelébe, amelyeken agresszívan próbálják ledönteni egy építési terület kordonjait.

Borítókép: Somogyi Zoltán (Forrás: Mandiner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.