A dollárbaloldal befolyásos alakjai körvonalazódnak a Jobbik átnevezése mögött

A korábban Márki-Zay Péter kampányában is felbukkant, jelentős amerikai kapcsolatokkal rendelkező Somogyi Zoltán és Kész Zoltán állhatnak a Jobbik átnevezése mögött. A két szereplő egyaránt megjelent azon Civitas Intézet tanácsadói között, amely sajtóhírek szerint a Jobbik új stratégiáját írta. Érdekesség, hogy Somogyi korábbi cége 2010 előtt „rádolgozott” a Jobbikra a titkosszolgálatoknak végzett tevékenysége keretében.

Munkatársunktól
2023. 04. 05. 5:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március utolsó napján Somogyi Zoltán szociológus magyarázta a Jobbik névváltását a Spirit FM-en.

Tehát a választó egyből, ha kimondják a párt nevét, már tudja, hogy milyen politikai irányhoz, közösséghez tartoznak

 – mondta a szociológus, korábbi MDF-es kampányfőnök.

Ami nem került szóba, az az, hogy Somogyinak személyes köze is lehet a névváltáshoz,

ugyanis cégével újabban annál a Civitas Intézetnél dolgozik stratégiai tanácsadóként, amely a Magyar Narancs információi szerint a Jobbik új stratégiája mögött áll.

Lapunk néhány nappal ezelőtt számolt be arról, hogy nagy változásra készül a két évtizede Jobbiknak hívott párt.

Bemutattuk, hogy egészen furcsa körülmények között, egy, a Magyar Narancs részvételével tartott háttérbeszélgetésen jelentette be Gyöngyösi Márton: 2024-től nem Jobbik lesz a pártjuk neve. A Soros György alapítványa által finanszírozott hetilap arról is beszámolt, hogy a Civitas Intézet munkáján alapszik a párt új stratégiája.

Közismert, a Magyar Nemzet számolt be először részletesen arról, hogy a Jobbik elmúlt években bekövetkezett fordulatának szürke eminenciása, Teplán István a Soros-egyetem alapítója. Teplán pedig ma már a Civitas munkatársa. A Civitas honlapja szerint Teplán ügyvezető alelnökként 1992 és 2007 között szolgálta a CEU-t, de volt a Gyurcsány-féle Kormányzati Közigazgatási Központ főigazgatója is.

Nem Tepláné ugyanakkor az egyetlen ismerős név a Jobbiknak stratégiai tanácsokat adó intézetnél. A honlapon feltűnt ugyanis két bukott liberális politikus, Kész Zoltán és Somogyi Zoltán neve is. 

Érdemes mindkettejük múltját röviden bemutatni, hogy lássuk, kik állnak a Jobbik legújabb fordulata mögött.

Kettejük közül Somogyi a régebbi szereplő a magyar politikában. Róla még mint 

az SZDSZ fiatal generációjához tartozó, a Liberális Akadémia szervezésében is részt vevő szociológusról

írt 1999 szeptemberében az Élet és Irodalom. Somogyi aztán 2002 januárjában már a Political Capital Institute vezetőjeként publikált a választási esélyekről a Figyelőben. A tanácsadó cég a kétezres évek elején egyértelműen a balliberális erőkhöz állt közel, a Political Capital 2004-ben részt vett Gyurcsány Ferenc kormányprogramjának írásában, majd később az MSZP-nek, illetve az MDF-nek, valamint Bajnai Gordonnak és számos minisztériumnak is adtak tanácsokat.

A Somogyi Zoltánhoz és Szabados Krisztiánhoz köthető Political Capital-csoport csak 2006 és 2010 között 432,2 millió forint kormányzati megbízást kapott. Az is elmondható, hogy nagyjából 190 millió forint értékű megbízásuk a Nemzetbiztonsági Hivataltól érkezett.

Utóbbi tevékenység keretében a Magyar Nemzet 2009-es információi szerint a Jobbikra és a Magyar Gárdára is „rádolgozott” a Political Capital (PC).

A lap szerint nem csupán a két szervezet, hanem az azok élén álló személyek, különösen Vona Gábor, a Jobbik elnöke és a gárda alapítója is látókörbe került a Nemzetbiztonsági Hivatal és a PC közös ténykedése során. Ez azért is pikáns, mert Gyöngyösi még 2006-ban, Vona Gábor hívására érkezett a Jobbikba, ahogy arról a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában vallott pár napja.

Gyöngyösi tehát akkoriban maga is Somogyiék titkosszolgálatok részére végzett vizsgálódásának tárgya lehetett, míg ma már tanácsadóként számít a korábban a Jobbikot a szélsőségek közé soroló liberális politikusra.

Visszatérve Somogyi pályájára, a Political Capital vezetője a sokéves tanácsadás után, az MDF balliberális, „bokrosi” fordulatát követően a parlamenti ciklus végén, a 2010-es választás előtt végül kampányfőnökként és képviselőjelöltként csatlakozott az egykori konzervatív párthoz.

Az MDF utolsó országos listáján az első tíz helyen Somogyi mellett két SZDSZ-es politikus, Retkes Attila pártelnök és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is helyet kapott.

Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségével végül 2,7 százalékot értek el, és nem jutottak be a parlamentbe. Néhány éven belül az MDF és az SZDSZ is megszűnt, a Political Capital azonban napjainkban is tovább működik, és Somogyi tanácsadói tapasztalataira is van kereslet.

Az egykori SZDSZ-es szociológus neve az elmúlt években is előkerült a magyar sajtóban. A dollármédiát bemutató sorozatában az Origó számolt be arról 2022 decemberében, hogy Somogyi Márki-Zay Péter kampánya környékén is felbukkant. Kész Zoltánnal együtt vett részt az úgynevezett Polgári Platformban, mely szervezet egyik digitalizációs tanulmányát a baloldali összefogás választási programjába is bevették. Ennek kapcsán maga Somogyi közölte 2021 decemberében, hogy megállapodás született az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter és a Polgári Platform (PP) civil szervezet között.

Mindemellett pedig a Political Capital egykori vezetője a dollármédiában is komoly szereplőnek számít.

Közvetett tulajdonosként Somogyi is felbukkan a Nyugati Pályán nevű, az Egyesült Államok nagykövetsége által finanszírozott közösségi médiaoldal mögött.

Az USA követsége bizonyos propagandafeladatok ellátásával a Splendidea Communications nevű vállalkozást bízta meg, amely az Origó írása szerint több, mint százmillió forintnyi hirdetést tett közzé csak a Facebookon. Figyelemreméltó, hogy a Nyugati Pályán a Magyar Hang nevű portálon is fizetett megjelenést, de hirdetését a Válasz Online nevű internetes oldalon is elhelyezte.

A Splendidea egyébként 2021-ben 297 millió forintos nettó árbevételt ért el, az adózás előtti eredménye pedig 26 millió forint volt. A Jobbik stratégiáját kidolgozó Civitas Intézet honlapja szerint ugyanakkor Somogyi egy másik céggel, a Kommunikáció és Imázs Intézet Kft.-vel dolgozik be nekik, amely 2022-ben nyolcvanmilliós árbevétel mellett 13,5 millió forint adózás előtti eredményt ért el. Az egyedül Somogyi által tulajdonolt vállalkozás az elmúlt évben két alkalmazottal működött.

A Jobbik névváltásának hátterében álló szereplőket bemutató sorozatunk következő részében Kész Zoltán pályafutásával és az egykori nemzeti radikális párttal kapcsolatos korábbi állásfoglalásaival foglalkozunk.

Borítókép: Somogyi Zoltán szociológus (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.