Jön a vihar és a lehűlés, kiadták a citromsárga riasztást + videó

A Kárpát-medence időjárását egy sekély ciklon alakítja, összességében többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 05. 07. 7:40
null
Nagykanizsa, 2022. június 13. Zivatarfelhõk Nagykanizsa felett 2022. június 13-án. MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar.

Többfelé megélénkül, északkeleten néhol megerősödik az északi szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 10, 18 fok között alakul – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – figyelmeztetett a katasztrófavédelem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyére, 

felhőszakadás és zivatar miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést.

Vasárnap napközben elszórtan, nagyobb eséllyel a keleti országrészben alakulhatnak ki zivatarok. A zivatarok mellett óránként 50–70 kilométeres erősségű, helyenként az óránként 70 kilométeres erősséget is meghaladó szélre, főként keleten intenzív csapadékra és jégesőre is lehet számítani. Délutántól zivatartól függetlenül Borsod keleti részén és Szabolcsban, főként a Nyírségben óránként 60–65 kilométer körüli erősségű lökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet.

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Jön a lehűlés

Kora nyáriasan meleg idő jellemzi a vasárnapot, ám délutántól hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Hétfőre négy-öt fokkal csökken a hőmérséklet. Többnyire napos idő várható, délnyugaton maradhatnak még felhők.

Kedden is napsütésre számíthatunk, gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. Aztán szerdán nyugaton ismét megnő majd a csapadék kialakulásának esélye, és elkezd emelkedni a hőmérséklet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.