Kordonbontás: újabb nyomozás indult Hadházy Ákosék botránya ügyében

Ismét eljárást indított Hadházy Ákos és az ellenzéki képviselők karmelita kolostornál történt botrányokozásával összefüggésben az ügyészség – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak miatt indítottak nyomozást, miután a rendőrség és Tényi István is feljelentést tett.

Munkatársunktól
2023. 05. 03. 17:41
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nemcsak Hadházy Ákos és a momentumos politikusok április elején a karmelita kolostornál történt kordonbontása, hanem az azt pár hétre rá követő botránya kapcsán is vizsgálatot indított az ügyészség – értesült lapunk.

A nyomozás előzménye, hogy a momentumos politikusok először március 14-én álltak neki az építési területet védő kordonok lebontásának. Az akcióban részt vevő Hadházy Ákos Facebook-oldalán megosztott bejegyzésből akkor az is kiderült, hogy az ellenzéki politikusok egy plakátot ragasztottak fel a karmelita kolostor épületére, amelyen hét pontban foglalták össze a Magyarország megújítására vonatkozó elképzeléseiket.

Április 5-én aztán ismét a kolostor bejáratát őrző kordont akarta lebontani a Momentum néhány politikusa és Hadházy. Miután a rendőrök elkezdték visszaépíteni a kordont, Hadházy Ákos váratlanul nekivetette magát a kordonnak, majd dulakodásba keveredett a rendőrökkel. Az „akcióhoz” a momentumos Gelencsér Ferenc és Tóth Endre is csatlakozott.

Az eset után Tényi István tett feljelentést hivatalos személy elleni erőszak gyanújával. Lapunk megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) akkor azt válaszolta, hogy a feljelentés alapján az alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást indított.  

Újabb eljárást indított az ügyészség

Megírtuk azt is, hogy az ellenzéki képviselők és több tüntető április 24-én is konfliktusba keveredtek az egyenruhásokkal. A rendőrség tájékoztatása szerint a kolostornál összegyűlt demonstrálók közül „többen erővágóval, más eszközökkel és testi erővel szándékosan megrongáltak több kerítéselemet”. Az eset kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás vétség elkövetése miatt indított büntetőeljárást.

A hatóság hangsúlyozta azt is, hogy amikor a be nem jelentett gyűlés agresszíven fellépő résztvevői a kordon feldöntésével már a rendőrök testi épségét veszélyeztették, az egyenruhások könnygázt alkalmaztak. 

A rendőrség hozzátette, hogy  – a rendelkezésre álló adatokat értékelve – az április 24-i események miatt hivatalos személy elleni erőszak gyanújával feljelentést készül tenni a Központi Nyomozó Főügyészségen. A feljelentést végül – Tényi Istvánnal egyetemben – meg is tették, a KNYF pedig kérdésünkre válaszolva azt írta, hogy hivatalos személy elleni erőszak gyanújával a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el.

Borítókép: Hadházy Ákos kordonbontás közben (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.