Latorcai Csaba: Elfogadhatatlan az Európai Parlament lépése

– Ez a határozati javaslat minden alapot és tényszerűséget nélkülözően támadja Magyarországot és a magyar embereket azért, mert nem támogatják a háborút, a migrációt, és a genderőrületet – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a területfejlesztési miniszterhelyettes. Latorcai Csaba elmondta, hogy az EP messze túllép a hatáskörén, ám bízik benne, hogy ez semmilyen módon nem befolyásolja a hazánknak járó uniós forrásokról szóló megegyezést.

2023. 05. 26. 4:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a lépés teljességgel elfogadhatatlan. Annál is inkább, mert semmilyen jogi alapja nincs az Európai Parlamentnek (EP) arra, hogy befolyásolja vagy netán eldöntse azt, hogy az EU soros elnökségét melyik tagállam látja el – fogalmazott lapunk megkeresésre Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár. Mint jelezte, az EP messze túllép a saját hatáskörén és színtiszta baloldali, pártpolitikai alapú, üres vádaskodásokra építi a határozati javaslatát, amivel egyetlen céljuk, hogy ismét támadják a jobboldali vezetésű Magyarországot.

Latorcai Csaba, EP
Latorcai Csaba szerint összefügg az EP jelentés a költségvetési ellenőrző bizottság múlt heti látogatásával. Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

– Nagyon bízom benne, hogy ez semmilyen módon nem befolyásolja a hazánknak járó uniós forrásokról szóló megegyezést. Az Európai Bizottsággal való tárgyalások során immáron az utolsó olyan törvénymódosítást is elvégezte az Országgyűlés, amivel reményeink szerint elhárul minden akadály a támogatások folyósításának útjából – tette hozzá. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy amiben megállapodtak, azt teljesítették, most már az Európai Bizottságon a sor, hogy végre hozzáférjen az ország azokhoz a forrásokhoz, amelyek jog szerint járnak hazánknak, ezért bízik benne, hogy a bizottság nem fog engedni az EP zsarolásának.

– Ez a határozati javaslat minden alapot és tényszerűséget nélkülözően támadja Magyarországot és a magyar embereket azért, mert nem támogatják a háborút, a migrációt, és a genderőrületet. Mindemellett pedig nyomást kíván gyakorolni az Európai Bizottságra, hogy most, amikor a célegyenesbe fordultunk és immáron folyósítani kellene azokat a pénzeket, amik járnak a magyar embereknek és a magyar vállalkozásoknak, ne merjék azt megtenni – szögezte le Latorcai Csaba.

Összefüggés az EP-delegáció múlt heti látogatásával

Az EP költségvetési ellenőrző bizottságának múlt heti, budapesti útja kapcsán az államtitkár elmondta: sajnos több szempontból is látható összefüggés a delegáció látogatása és az EP-jelentés között. – Miközben a kormányzat konstruktívan fogadta a delegációt, addig a bizottságot két magyar, baloldali EP-képviselő gardírozta, a DK-s Rónai Sándor, valamint Cseh Katalin, a Momentum politikusa, aki pont az uniós forrásokkal összefüggésben keveredett a családi cégén keresztül visszaélés gyanújába. Ebből is látszik, hogy az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának célja, nem a valódi tényfeltárás volt, hanem annak megideologizálása, miért ne utalják a Magyarországnak járó uniós forrásokat – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Szerinte különösen visszatetsző, hogy épp az a momentumos Cseh Katalin kísérgette az EU-s források felhasználását ellenőrző bizottságot, aki európai uniós források felhasználásával összefüggésben keveredett visszaélés gyanújába. 

– Vajon ez hogyhogy nem zavarta a delegációt? Lehetséges, hogy nem is a tények érdekelték az EP-bizottságot, hanem egy baloldali előítéletekre támaszkodó és a tényszerűséget nélkülöző látogatás volt ez, amihez Budapestet mint díszletet akarták felhasználni, és talán már az ítélet is megszületett a látogatást megelőzően – jegyezte meg Latorcai Csaba.

– A delegáció zöldpárti politikusának, Daniel Freundnak a látogatást követően tett nyilatkozata kapcsán – amikor megismételte a vádakat és intézkedéseket követelt –, senki nem szólt a bizottság részéről, hogy ez már az ítélet volt és nem a tanúvallomás? – tette fel a kérdést az államtitkár. Külön kiemelte, hogy az Európai Parlament baloldali többsége még a tényszerűség látszatára sem ügyelve, nem várta meg a költségvetési ellenőrző bizottság látogatásáról szóló összefoglalót. 

Nyomást gyakorolnak hazánkra

– Egy színtiszta baloldali, pártpolitikai alapon motivált koncepciós eljárásról van szó. Az ellenőrző bizottság ezzel egyrészt a magyar emberekre akar nyomást gyakorolni, hogy ha nem változtatnak az álláspontjukon a gender, a háború és a migráció elutasítását illetően, akkor nem kapnak uniós forrásokat, másrészt pedig az Európai Bizottságra akarnak nyomást akarnak gyakorolni, hogy mindaddig, amíg Magyarország nem támogatja a háborút, a migrációt és a genderőrületet, addig ne folyósítsák azokat a pénzeket, amik pedig járnak az országnak. Az pedig példa nélküli, hogy a határozati javaslat egyik előterjesztője Cseh Katalin, aki egy olyan javaslat egyik előterjesztője, ami azt követeli, hogy a magyar emberek és vállalkozások ne kapják meg a nekik jogszerűen járó forrásokat, hanem a bizottság támasszon további feltételeket hazánkkal szemben. Ez a lépés tökéletes példája annak, hogy a magyar baloldal hogyan fordult szembe a magyar nemzeti érdekekkel.

– Minden külső nyomás, és a magyarországi dollárbaloldal áskálódása ellenére, a kormány továbbra is a kitart a magyar emberek véleménye mellett. Magyarország nem lép be a háborúba, nemet mond a migrációra és genderőrületre! 

– jelezte Latorcai Csaba.

Borítókép: Latorcai Csaba (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.