Szánthó Miklós: Az EP egy bolondok háza, amit az ápoltak irányítanak

A Fidesz továbbra is 13 mandátumra számíthat az Európai Parlamentben – derült ki az Európai Unió jövőjéről tartott konferencián.

2023. 05. 25. 17:48
Lesz-e fordulat az Európai Unióban konferencia Szánthó Miklós
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament egy bolondok háza, ahol az ápoltak átvették a hatalmat, például Daniel Freund is megpróbálja magát ápolóként feltüntetni – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Nézőpont Intézet Lesz-e fordulat az Európai Unióban? című rendezvényén tartott kerekasztal-beszélgetésen. Kijelentette, jelenleg a globalista tábor van többségben az Európai Parlamentben, de lényeges, hogy egy jól látható jobboldali európai alternatíva rajzolódjon ki az EP-választásokon. 

Szerinte 2010 nyara óta azért folyamatos a golyózápor Brüsszelből hazánk felé, mert félnek attól, hogy a magyar politikai tudás elterjed Európában és sikerre tudja vezetni a még hatalmon nem lévő szuverenista erőket. Magyarország egy sikeres, demokratikus legitimációval bíró politikai rendszer, Európában pedig az érdekvezérelt politikacsinálást átvette az érzelmi alapú politizálás, nem az európai érdeket követik az európainak nevezett döntéshozók, hanem külső hatalmak és az NGO-k érdekét.

 Ha a woke, a gender és a szivárvány elmebaja valósággá válik, akkor egy nap szivárványos karszalaggal kell majd a képviselőknek az Európai Parlamentbe menni 

– fogalmazott. 

Az orosz–ukrán háború kapcsán Szánthó Miklós azt állította: az európai elit nem az európai gazdaság érdekét veszi figyelembe, hanem Zelenszkij-imádatba esett. Az Alapjogokért Központ kutatásai szerint a béke szó minimálisan fordult elő az európai politikai kommunikációban – ismertette. 

Arról is beszélt, hogy a jobboldalnak nem kell félnie attól, hogy a balliberálisoktól tanuljon. Ők nagyon profik a hálózatosodásban, ebben nagy a jobboldal versenyhátránya, és ez a nemzetközi politikai színtéren óriási előnyt biztosít a baloldalnak.

A főigazgató szerint hatalmas siker a nemzetközi jobboldali hálózat beindulása, amelyre bizonyíték az MCC és a CPAC Hungary sikere is. 

– Ma már nyugodtan lehet beszélni nemzetközi jobboldalról, amelynek a sikeres módszereket el kell tanulnia, csak a liberálisokkal ellentétben a jobboldal jó célra fogja használni a saját hálózatát – zárta gondolatait Szánthó Miklós.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány tanácsadója szerint komoly személyiségek és komoly erők is mozognak az unió föderalista erői mögött. A nemzet a megoldás, nem pedig a probléma – idézte Roger Scruton konzervatív filozófust. A tanácsadó kijelentette: bízik abban, hogy a szuverenista uniós államok vétószövetsége megvalósul, ez fogja garantálni a sokszínűséget és az Európai Unió megmaradását. 

A fő gondot nem az euroszkeptikusok jelentik, hanem az, hogy az EU elvesztette önállóságát és kiszolgáltatta magát külföldi gazdasági érdekcsoportoknak, akik átvették az intézmény felett a hatalmat. 

A lobbiszabályokat kidolgozók nem képviselik az EU vezetéséhez szükséges tisztességet – állította. Kitért arra is, hogy ma már a baloldalon terjedő antiszemitizmusról lehet beszélni, a jobboldal magáévá tette az antiszemitizmus elleni zéró toleranciát.

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy a kutatások szerint az európai polgárok többsége egyetért azzal az agendával, amit általában a magyar kormány napirendre tűz. A Fidesz sikerének „az emberek az intézmények ellen felfogás” a titka.

Az Európai Parlament olyan, mint a Star Wars-ban az űrkocsma – fogalmazott. 

Szerinte a Fidesz Európa leginnovatívabb pártja, ami az európai megoldásoknál hasznos lehet. A jövő évi EP-választásról úgy vélekedett, hogy az elsősorban belpolitikai kérdés, másodsorban pedig az európai porondon a kötélhúzás folytatódik a hatalom és a lázadók között A Fidesz sikere egy lázadás a választók nevében az intézmények ellen – emelte ki.

A jövő évi EP-választásokon a politikai verseny hasonló lesz, mint 2019-ben, egyedül a Mi Hazánk népszerűsége változott meg, illetve az MSZP két százalékra eshet vissza hét százalékról – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet Kutató Központ igazgatója. Úgy folytatta, 

mandátumok tekintetében a Fidesznek 2019-ben 13 mandátuma volt, ennyi maradhat 2024-ben is, az MSZP helyett pedig a Mi Hazánk nyerhet egy mandátumot, minden más változatlan maradhat. 

Az igazgató ismertette: egy matematikai modell alapján megvizsgálták az Európai Parlament összetételét, ami jó eséllyel 2024-ben is a mostanihoz hasonló összetételű lesz. 

Az Európai Konzervatívok nyolc százalékról 12 százalékra növelhetik a befolyásukat, a Daniel Freund nevével fémjelzett Zöldek pedig tíz százalékról hét százalékra zuhanhatnak vissza. 

Jó esély van Lengyelországban a konzervatív kormány újraválasztására, de reális a kilátás Szlovákiában és Spanyolországban is a szuverenista fordulatra, így lehetségessé válhat a vétószövetség az Európai Tanácsban, ez pedig a föderalisták érdekérvényesítését meg tudja akadályozni – fejtette ki.

Mráz Ágoston Sámuel szerint több meglepést rejt a megerősített minősített többségi eljárás, amikor az Európai Bizottság elnökéről szavaznak, mert bár a tanács jelöl, a parlamentnek kell megválasztania az elnököt. A föderalisták elleni vétószövetséghez a lengyelek, a csehek, a spanyolok, az olaszok és a magyarok együttműködése szükséges, ami Szlovákia csatlakozásával működőképes lesz. Nagyon fontos választás lesz jövőre, de minimális erőviszony-változás várható az előrejelzések alapján – összegzett az igazgató.

Borítókép: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.