Már tavaly nyáron minden tizedik rab embercsempész volt a magyar börtönökben

A déli migrációs nyomás megjelenése óta folyamatosan emelkedik a külföldi állampolgárságú embercsempészek száma a magyar börtönökben. Már tavaly nyáron minden tizedik rab embercsempész, a helyzet pedig azóta is tovább romlik. Most a kormány kiutasítja az országból a fogva tartott embercsempészek egy részét.

Magyar Nemzet
2023. 05. 23. 16:03
null
embercsempész rendőrség Budapest Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikai adatok szerint már tavaly nyáron meghaladta a tíz százalékot azoknak a magyarországi fogvatartottaknak az aránya, akik embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetői voltak.  

A körülbelül 19 ezer fogvatartott közül akkor több mint kétezer fő embercsempészet vádjával került börtönbe, 88 százalékuk pedig nem volt magyar állampolgár. 

Akkori cikkünkből kiderült az is, hogy  a Szegedi Fegyház és Börtönben a teljes fogvatartotti állomány 22 százaléka érintett volt embercsempészetben, tehát minden ötödik rab ebbe a körbe tartozott. Hasonlóan magas számokat mutatott a nyilvántartás Szombathelyen (20 százalék), Kiskunhalason (20) és Pálhalmán (19), valamint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben (14 ) is.  

Érdemes megjegyezni, hogy elhelyezésük, kezelésük nem csupán nyelvi, hanem ideológiai és vallási hovatartozásuk okán plusz terhet ró a hatóságokra, nem beszélve az anyagiakról, amit a magyar adófizetők pénzéből finanszíroznak. 

A kormány döntése értelmében ezekre a problémákra is megoldást jelenthet az úgynevezett reintegrációs őrizet kiterjesztése, amely szerint a jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. 

Az intézkedés  808 fogvatartottat, többségében a Magyarországgal szomszédos államok polgárait érinti.

– Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök – így indokolta a reintegrációs őrizet kiterjesztéséről szóló döntést Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ugyanakkor kiemelte: ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben ugyanis az embercsempészek nem hagyják el Magyarországot, visszakerülnek a börtönbe.

 

– Az unió nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva

 

– mondta az államtitkár, jelezve, hogy az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények miatt fogvatartottak eltartásának éves költsége több milliárd forint. Egy elítélt embercsempész pedig csaknem ötmillió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.