Kiutasítják az országból az embercsempészeket

Az elmúlt évek alatt a hazai börtönök az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 9:14
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2023. május 2. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Szerbiába induló magyar rendõri kontingens búcsúztatóján Budapesten 2023. május 2-án. A rendõrök Szerbia déli határain teljesítenek szolgálatot az illegális migráció és az azt elõsegítõ embercsempészettel szembeni minél határozottabb fellépés érdekében. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök

– így indokolta a reintegrációs őrizet kiterjesztéséről szóló döntést Rétvári Bence, amely értelmében a jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Az intézkedés – amely azt a célt szolgálja, hogy az embercsempészek büntetésének költségeit ne a magyar adófizetők állják –  808 fogvatartottat, többségében a Magyarországgal szomszédos államok polgárait érinti.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ugyanakkor kiemelte: ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben ugyanis az embercsempészek nem hagyják el Magyarországot, visszakerülnek a börtönbe

 – mutatott rá. 

Rétvári Bence kiemelte azt is: Brüsszel 650 milliárd forinttal, azaz több mint másfél milliárd euróval tartozik Magyarországnak, ugyanis 2015 óta ennyit költött hazánk határvédelemre. Ennek a hihetetlenül nagy összegnek eddig mindössze az egy százalékát térítették meg eddig. 

 Az unió nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva

 – mondta az államtitkár, jelezve, hogy az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények miatt fogva tartottak eltartásának éves költsége több milliárd forint. Egy elítélt embercsempész pedig csaknem ötmillió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

Mint mondta, az elmúlt évek alatt a hazai börtönök az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak. Magyarországgal szemben korábban pedig eljárásokat indítottak, arra hivatkozva, hogy embertelenek a körülmények a túlzsúfoltság miatt – idézte fel. Ennek apropóján az elsősorban a Soros-hálózathoz köthető ügyvédek több milliárd forintos összértékű kártérítési pereket indítottak – tette hozzá.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.